Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

24 Σεπ 2009

Ιερό Αρτέμιδος Ταυροπόλου (Ταυροπόλιο)στην περιοχή του Να της Ικαρίας

Στον πολύ όμορφο κόλπο του Να, βρίσκονται τα λείψανα του ιερού της
Αρτέμιδας Ταυροπόλου (Λυγερή θεά).

Από τις δύο ανασκαφικές περιόδους:
α. από τον Λ.Πολίτη ο 1938-1939 και
β. από την έφορο αρχαιοτήτων Φ.Ζαφειροπούλου το 1989
τα ευρήματα δίνουν χρονολογική χρήση του ιερού από τον 6ο πΧ αιώνα έως και
τους ρωμαϊκούς χρόνους. Και οι δύο ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ευρήματα αυτά
‘’ενδιαφέροντα’’ η δε κ.Ζαφειροπούλου προτείνει στην έκθεσή της (Α.Δ.
Χρονικά Β2 1989) περαιτέρω συνέχιση της ανασκαφής που δεν
πραγματοποιήθηκε έκτοτε.
Η σημερινή κατάσταση του Ταυροπολίου είναι το λιγότερο οικτρή. Πέραν της
πινακίδας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τίποτα δεν θυμίζει αρχαιολογικό πόσο
μάλλον ιερό χώρο.
Τα υπολείμματα του μνημείου ολοσχερώς απροστάτευτα- μη συζητήσουμε για τον
περιβάλλοντα χώρο- βρίσκονται στη διάθεση κυρίως των τουριστών εκείνων που οι
ντόπιοι αποκαλούν σκωπτικά ‘’γκρούβαλους’’ και οι οποίοι σαν ένα νέο είδος
νεοχίπυς(?) βρίσκοντας καταφύγιο στον κόλπο του Να χρησιμοποιούν το μνημείο και
ως αφοδευτήριο(!).
Εννοείται πως οι άνθρωποι αυτοί δεν δημιουργούν μόνο αυτό το πρόβλημα στο
νησί καθώς είναι πηγή πολλών οχληρών γεγονότων και καταστάσεων.
Η τουριστική , με τη καλή έννοια, ανάπτυξη ενός τόπου συνδέεται πολύ συχνά
με αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μνημεία και ευρήματα. Για μια τέτοιου όμως
είδους ανάπτυξη πρέπει πρώτα να προφυλαχθούν , να διασωθούν και εν τέλει να
αναδεχθούν τα μνημεία αυτά. Οι δε επισκέπτες να σέβονται τούτο το τόπο που
επισκέπτονται όσο και τα μνημεία του.
Ως επίμετρο ας προσθέσουμε τον κατά λέξη επίλογο της κ.Ζαφειροπούλου.
Ίσως αυτό το αγροτικού χαρακτήρα ιερό, αποτέλεσε για τον νησιώτικο κόσμο
ένα μικρό θρησκευτικό κέντρο, του οποίου όμως η φήμη θα ήταν υπολογίσιμη, αν
κρίνει κανείς από τις προσφορές αλλά και από το γεγονός ότι είχε γίνει
προσπάθεια να υπάρχουν μνημεία, ολόκληρα ή τμήματα τους από μάρμαρο, υλικό που
δεν υπάρχει στην περιοχή άρα είναι πολύτιμο.
Ελπίζουμε η μικρή αυτή γνωστοποίηση να κινήσει το ενδιαφέρον όσων πρέπει
και να δούμε κάποια, προς το καλύτερο, αλλαγή στο σημερινό σκηνικό του Να.
Μέχρι τότε, καλή τύχη λυγερή θεά..
http://clubs.pathfinder.gr/artemistavropolos

Φάλαινα βρέθηκε νεκρή στα βόρεια της Σάμου

Νεκρές φάλαινες εκβράστηκαν στις ελληνικές θάλασσες. Ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν τις τελευταίες εβδομάδες οι απορρίψεις στην ξηρά σπάνιων θαλασσίων ειδών, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου (ΙΘΑΠΕΑ) «Αρχιπέλαγος».


Μεταναστεύουν στις ελληνικές θάλασσες, όπου η αλλαγή του κλίματος, σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τα απειλεί με εξαφάνιση.
Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχή βόρεια της Σάμου όπου εκβράστηκε θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας.
Το εντυπωσιακό ζώο δεν έφερε εμφανή σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.
Το νεαρό της ηλικίας του ζώου δημιουργεί επιπλέον απορίες για τα αίτια θανάτου, τα οποία εξετάζονται. Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας είναι το δεύτερο σε μέγεθος στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Ενας ενήλικος αρσενικός φυσητήρας ξεπερνάει τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή ξεπερνά τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους.
Είναι ένα είδος που συναντάται όλο τον χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Ο αρσενικός τρέφεται με έναν τόνο καλαμάρια την ημέρα, με μία ανάσα φτάνει έως και τα 3.000 βάθος, ενώ η πορεία ταξιδιού τους για την αναζήτηση τροφής είναι από 2 έως 7 μίλια. Οι αρσενικοί ζουν συνήθως μοναχικά, ενώ τα θηλυκά ζώα ζουν σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους, τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια.
«Το φθινόπωρο τα περιστατικά είναι περισσότερα, λόγω της μεταναστευτικότητας των ζώων. Ομως, για κάθε θηλαστικό που βρίσκεται θανατωμένο αντιστοιχούν άλλες περίπου 20 περιπτώσεις οι οποίες δεν εντοπίζονται», επισημαίνει η συντονίστρια Επιστημονικής Ερευνας και Δράσεων Προστασίας, Αρχιπέλαγος ΙΘΑΠΕΑ, Αναστασία Μήλιου.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν και δύο δελφίνια, ένα ρινοδέλφινο στον Αλιμο Αττικής και ένα ζωνοδέλφινο στη Σάμο, με τα αίτια θανάτου τους να παραμένουν άγνωστα, ενώ μία θαλάσσια χελώνα εκβράστηκε σκοτωμένη από ανθρώπινο χέρι στην Ικαρία (Εύδηλος). Στην περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας το ζώο βρέθηκε μαχαιρωμένο, με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιό της, και εκβράστηκε μόλις λίγη ώρα μετά τον θάνατό της.
«Η μείωση της τροφής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν τα θηλαστικά και τις θαλάσσιες χελώνες. Διαταράσσονται οι ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και απειλούνται με εξαφάνιση σπάνια είδη», τονίζει η κ. Μήλιου.
ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ
kemanetzi@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=6234903

Ικαρία και Φούρνοι στην … Πρώτη Γραμμή

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2009 10:14 Τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή Πρώτη Γραμμή της ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Λυριτζή και Οικονόμου, είχε σήμερα το πρωί (23/09) ο Δήμαρχος Αγίου Κυρήκου, κ. Σπύρος Τέσκος.Ο κ. Τέσκος ενημέρωσε για το οξυμένο πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων με Σάμο και Πειραιά, το οποίο οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από την ακινητοποίηση των πλοίων της εταιρείας του Γεράσιμου Αγούδημου, λόγω χρεών προς τρίτους – όπως εταιρείες πετρελαιοειδών, τράπεζες, ΟΛΠ.

Ακινητοποιήθηκαν λοιπόν τα πλοία: Μαρίνα, Ροδάνθη, Νταλιάνα, Jet Ferry, Ανθή Μαρίνα, Μιλένα, Δημητρούλα, Ρομίλντα, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στην προκήρυξη δρομολογίου επιδοτούμενης γραμμής με την όλη διαδικασία να αναμένεται να κρατήσει περίπου ένα μήνα.

Δε γνωρίζουμε για πόσο ακόμα θα υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία οι κάτοικοι των νησιών μας. Όπως φαίνεται, η κατάσταση έπρεπε να φτάσει στο μη περαιτέρω ενώ θα μπορούσε να είχε δοθεί λύση από πριν καθώς, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εταιρείες πετρελαιοειδών απειλούσαν να σταματήσουν να δίνουν καύσιμα στα πλοία του κυρίου Αγούδημου αλλά το ίδιο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρενέβαινε για να δοθεί μια (πρόχειρη) λύση, έτσι ώστε να μην μείνουν δίχως πλοία οι γραμμές.

Ψεκασμός στο Μαγγανίτη

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2009 10:17
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου ανακοινώθηκε ότι από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009 έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009, θα πραγματοποιηθεί δολωματικός ψεκασμός, για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, στις αγροτικές περιοχές του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαγγανίτη Ικαρίας.

Κατά το δολωματικό ψεκασμό διαβρέχονται μικρά τμήματα της κόμης των ελαιοδέντρων, όμως για λόγους ασφαλείας δεν θα πρέπει να γίνει συγκομιδή καρπού (τσακιστές ελιές κλπ) πριν περάσουν 7 ημέρες από την ημερομηνία λήξης του ψεκασμού.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Σάμου τηλ. 22733-53400
http://kavopapas.gr/press/

Διαψεύδει φήμες περί υποψηφιότητας του ο Γεώργιος Γ. Σπανός

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2009 10:18 Ανακοίνωση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έστειλε ο συντοπίτης μας, πλοιοκτήτης Κ. Γεώργιος Γ. Σπανός διαψεύδοντας φήμες που τον εμφάνιζαν υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. για το Ν. Σάμου. Άλλωστε οι λίστες των υποψηφιοτήτων έχουν πλέον «κλείσει». Ο ίδιος στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα τονίζοντας ωστόσο ότι λόγω καταγωγής, βιώματος και έντονης δραστηριοποίησης του στο Νομό, γνωρίζει τα πολιτικά δρώμενα και τα υπαρκτά και ουσιώδη θέματα που απασχολούν τον τόπο.

Παρόλα αυτά λέει «το αν θα τεθεί θέμα πολιτικής δραστηριοποίησης μου, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνω εγώ, στο χρόνο που θα θεωρήσω ότι μπορεί να έχει έρθει αυτή η ώρα, αφουγκράζοντας τις ανάγκες του τόπου μας και αν δω ότι πραγματικά μπορώ να συνεισφέρω».

Ο Κ. Σπανός τονίζει ότι προς το παρόν αυτό που τον απασχολεί είναι η βελτίωση και σταθεροποίηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Νομό, ενώ με αισιοδοξία δηλώνει ότι «με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, σύντομα ο Νομός μας θα ανεξαρτητοποιηθεί στο θέμα αυτό, με τη συμβολή των εμπειριών και των δυνατοτήτων μας ιδιαίτερα τώρα, μετά από τις δυσκολίες και αντιξοότητες, θεμιτές και αθέμιτες, που βιώσαμε στον τομέα αυτό». Τέλος, ο Κ. Σπανός καταλήγει με ευχές για τις εκλογές που έρχονται ελπίζοντας ν’ αποτελέσουν ένα βήμα προς τη θετικότερη πορεία των νησιών μας!
http://kavopapas.gr/press/

Χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Φούρνοι και Άγιος Κήρυκος

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2009 12:42
Χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία παραμένουν Φούρνοι και Άγιος Κήρυκος Ικαρίας για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας άρχισε τη διαδικασία προκήρυξης δρομολογίου επιδοτούμενης γραμμής η οποία θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα την Ικαρία θα εξυπηρετεί μόνο το Νήσος Μύκονος από το λιμάνι του Ευδήλου. Εν τω μεταξύ σε διαδικασία κατάσχεσης τελούν τα 8 πλοία του Γεράσιμου Αγούδημου με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα ναυτικοί και υπάλληλοι της εταιρείας.
http://kavopapas.gr/press/

Η Μυθολογία από Μαθητές για Μαθητές

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2009 12:43 Το Φεστιβάλ Ικαρίας, οργανώνει το 4ο Μυθολογικό Συνέδριο με θέμα: “Η Μυθολογία από Μαθητές για Μαθητές” μέρος Β΄ στην αίθουσα Γλαρέδου Αγ. Κηρύκου Ικαρίας στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2009.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με συμμετοχή γυμνασίων των Βόρειο-Ανατολικών νησιών του Αιγαίου, το Σεπτέμβριο του 2008. Μετά από την επιτυχία της πιλοτικής αυτής προσπάθειας, οργανώνεται το δεύτερο μέρος που αφορά μαθητές την δευτέρας και τρίτης γυμνάσίου των υπολοίπων νήσων του Αιγαίου.

Εκλήθησαν να παρουσιάσουν τον μύθο του τόπου τους, ενώπιον επιτροπής ειδικών επιστημόνων. Η επιτροπή απαρτίζεται από τους:
- Φάνης Κακριδής, ομότιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
- Χαρούλα Κοτσάνη, Εκπαιδευτικός
- Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
- Δήμητρα Μήττα, φιλόλογος – συγγραφέας
- Πέδρο Ολάγια, Ελληνιστής – συγγραφέας

Τα μέλη της ανωτέρω επιτροπής, αφού αξιολόγησαν όλες τις συμμετοχές, επέλεξαν συνολικά 7, μια εργασία από κάθε νομό, οι οποίες και θα παρουσιαστούν στη συνάντηση αυτή του Αγ. Κηρύκου. Τα επιλεγέντα γυμνάσια είναι:
- Χερσονήσου νομού Ηρακλείου
- Κράνας νομού Ρεθύμνου
- Βάμου νομού Χανιών
- Κουτσουρά νομού Λασιθίου
- Ιπποκράτειο Κω νομού Δωδεκανήσου
- Αλοννήσου νομού Μαγνησίας
- Εσπερινό Χαλκίδας νομού Ευβοίας

Το Φεστιβάλ Ικαρίας ελπίζει με την ενέργεια αυτή, να ευαισθητοποιήσει, να κινητοποιήσει και να σμίξει την νεολαία της Αιγαιοπελαγίτικης Ελλάδας μέσω των μύθων που υπάρχουν σε όλα τα νησιά μας. Το σύνολο, των συμμετοχών του περυσινού και φετινού συνεδρίου θα εκδοθεί σε κοινό τόμο υπό τον τίτλο “Μύθοι του Αιγαίου από μαθητές για μαθητές”.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο Υ
«Η Μυθολογία από Μαθητές για Μαθητές»
μέρος Β΄
Σάββατο, 26.09.09
17:00 – 17:20 Χαιρετισμοί - Έναρξη συνεδρίου
17:30 – 20:00 Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας
Συντονιστής: Μ. Γ. Μερακλής
Εισηγητές:
Φ.Ι. Κακριδής – Οι μεταμορφώσεις του Ιάσονα
Χ. Κοτσάνη – Ο μύθος... και οι σύγχρονοι μύθοι της Ικαρίας
Διάλειμμα 10 λεπτών
Δ. Μήττα – Ηρακλείς και Ηρακλής: Συσσωρεύσεις, παγιώσεις μεταμορφώσεις
Π. Ολάγια – Βιβλία και δρόμοι: Αναζητώντας τη γεωγραφία των μύθων
21:00 Δείπνο
Κυριακή, 27.09.09
08:00 Αναχώρηση για εκδρομή στην Ικαρία με ξεναγό την κα Χ. Κοτσάνη
Τόποι επισκέψεως: Κάμπος, Να, Χριστός Ραχών, Μικρό Φράγμα, Μονή Μουντέ, Θεοκτίστη, Κάστρο Κοσκινά, Ίκαρης.
14:30 Γεύμα
Παρουσίαση εργασιών – Συντονιστής κος Π- Ολάγια
19:00 – 19:20 Γυμνάσιο Βάμου Χανίων
19:20 – 19:40 Γυμνάσιο Κράνας Ρεθύμνου
19:40 – 19:55 Διάλειμμα
19:55 – 20:15 Γυμνάσιο Χερσονήσου Ηρακλείου
20:15 – 20:35 Γυμνάσιο Κουτσουρά Λασιθίου
20:35 – 21:00 Συζήτηση επί των παρουσιάσεων
21:30 Δείπνο

Δευτέρα, 28.09.09
Παρουσίαση εργασιών – Συντονιστής κα Χ. Κοτσάνη
09:00 – 09:20 Γυμνάσιο Αλοννήσου Μαγνησίας
09:20 – 09:40 Ιπποκράτειο Γυμνάσιο Κω Δωδεκανήσου
09:40 – 09:55Διάλειμμα
09:55 – 10:15 Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας Εύβοιας
10:15 – 10:45 Συζήτηση επί των παρουσιάσεων

Αποτίμηση από κο Φ.Ι Κακριδή
Απονομή διπλωμάτων και κλείσιμο συνεδρίου

http://kavopapas.gr/press/

Σύσταση ειδικών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών βασικής εκλογικής περιφέρειας Σάμου στο Νομό Αττικής για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 09

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2009 12:45
Από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών , Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών –Τμήμα Πολιτικών Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, ανακοινώνεται ότι στην Εφετειακή Περιφέρεια Αθηνών έχουν συσταθεί για την εκλογική Περιφέρεια Σάμου δύο (2) αμιγή ειδικά εκλογικά τμήματα και ένα μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ως εξής:
132ο εκλογικό τμήμα, στο 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας οδός Παπαφλέσσα και Αβέρωφ, από Α έως Κ
133ο εκλογικό τμήμα, στο 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας από Λ έως Φ και 160ο εκλογικό τμήμα , στο 1ο Γυμνάσιο -1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας, από Χ έως Ω
Στην Εφετειακή Περιφέρεια Πειραιώς του Νομού Αττικής έχει συσταθεί για την εκλογική Περιφέρεια Σάμου ένα (1) αμιγές ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, το 29ο , στα 24ο και 22ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά, Λεωφ. Χατζηκυριακού και Σαχτούρη, από Α έως Ω.

http://kavopapas.gr/press/

Δρομολόγια Τοπικών Συγκοινωνιών





Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2009 12:45
Ο Δήμος Αγίου Κηρύκου υλοποιώντας την 93/2008 απόφαση του Δ.Σ ,έχει θέσει από 15/5/09 σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και ανακοινώνει τα εξής δρομολόγια των τοπικών συγκοινωνιών από 14/9/2009 - 30/9/2009:

Α) ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ
1. Πλαγιά – Χρυσόστομο – Ξυλοσύρτη – Γλαρέδο – Χριστό – Άγιο Κήρυκο. Αναχώρηση από Πλαγιά 08:00, επιστροφή με αντίστροφη φορά, με αναχώρηση από Άγιο Κήρυκο 14:20. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο εκτελείται κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή
2. Άγιος Κήρυκος – Θέρμα με επιστροφή (Δευτέρα έως Κυριακή ).
Με αναχώρηση από Άγιο Κήρυκο 07:30 επιστροφή 08:00 επανάληψη της ίδιας διαδρομής κάθε ημίωρο μέχρι τις 13:00 και από τις 17:30 μέχρι τις 21:00.
3. Άγιος Κήρυκος – Φάρος – Αεροδρόμιο -Αγία Κυριακή (Δευτέρα έως Κυριακή )
Δευτέρα
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
Αναχώρηση από Αγ. Κηρυκο 12:00
Αναχώρηση από Αγ. Κηρυκο 12:00 και 17:00
Αναχώρηση από Αγ. Κηρυκο 12:00
Αναχώρηση από Αγ. Κηρυκο 09:00 και 12:00
Αναχώρηση από Αγ. Κηρυκο 09:00
Αναχώρηση από Αγ. Κηρυκο 12:00 και 17:00
Επιστροφή από Αγ. Κυριακή 14:00
Επιστροφή από Αγ. Κυριακή 14:00 και 18:00
Επιστροφή από Αγ. Κυριακή 14:00
Επιστροφή από Αγ. Κυριακή 10:00 και 14:00
Επιστροφή από Αγ. Κυριακή 10:00
Επιστροφή από Αγ. Κυριακή 14:00 και 18:00
Β) ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ – ΕΥΔΗΛΟΣ – ΡΑΧΕΣ (Δευτέρα έως Παρασκευή )
Αναχώρηση από Ράχες για Άγιο Κήρυκο στις 08:30
Αναχώρηση από Άγιο Κήρυκο για Ράχες στις 12:45

Γ) ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ – ΕΥΔΗΛΟΣ (Δευτέρα έως Σάββατο )
Αναχώρηση από Θέρμα για Άγιο Κήρυκο στις 06:50
Αναχώρηση από Άγιο Κήρυκο για Ευδηλο στις 07:00 (Άφιξη στον Ευδηλο στις 08:30)
Αναχώρηση από Ευδηλο για Άγιο Κήρυκο στις 14:00

Για καθυστερήσεις εκτέλεσης δρομολογίων και πληροφορίες στο (6986164331).
http://kavopapas.gr/press/

Ανεξάρτητοι, εξαρτημένοι και μπερδεμένοι

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2009 12:47


Το καλοκαίρι του 1912 συνήλθε η Διοικητική Επιτροπή Ικαρίας υπό τον πρόεδρο Γιάννη Μαλαχία για να αντιμετωπίσει και να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της Ελεύθερης Ικαριακής Πολιτείας, είχε προκύψει μεγάλη ταραχή και σύγχυση από τη νομισματική διαφορά μεταξύ νότιας και βόρειας Ικαρίας. Δεν είχαν άδικο οι άνθρωποι αφού τα διαφορετικά νομίσματα, με τις υποδιαιρέσεις τους, τους έφερναν καθημερινά αντιμέτωπους με μια σπαζοκεφαλιά. Μετζίτια, γρόσια, εικοσάφραγκα, λίρες Τουρκίας, λίρες Αγγλίας, τριάρια, εξηντάρια, μεταλλίκια και παράδες δημιουργούσαν μεγάλο μπέρδεμα. Θέλοντας να θέσουν τέλος σ’ αυτό, κάθισαν, συζήτησαν και μέτρησαν. Έπρεπε να βρεθεί μια ισοτιμία, κάτι που δεν ήταν δύσκολο αφού αρκούσε λίγη αριθμητική και η λογική.