Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

30 Αυγ 2010

Επιστολή Γ.Γ. Περιφερειών προς την Εφημερίδα ''Liberation''



Επιστολή έξι γυναικών Γενικών Γραμματέων Περιφερειών, μεταξύ αυτών και της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου προς την Διεύθυνση της εφημερίδαςLiberation για τη 43χρονη Ιρανή Sakineh Mohammadi Ashtiani που έχει καταδικαστεί σε θανατική καταδίκη δια λιθοβολισμού, υπό το βάρος της κατηγορίας για μοιχεία.

ΠΡΟΣ: Τη Διεύθυνση της Εφημερίδας “Liberation

Κοινοποίηση:
1.   Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού της Ελλάδος
2.   Γραφείο Προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Κύριε Διευθυντή,
Μια αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική που δυστυχώς συνεχίζει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση του Ιράν, υποχρεώνει τη 43χρονη Ιρανή Sakineh Mohammadi Ashtiani σε θανατική καταδίκη δια λιθοβολισμού, υπό το βάρος της κατηγορίας για μοιχεία.
Με θλίψη παρατηρούμε, ότι ακόμη και στις μέρες μας οι γυναίκες παραμένουν τα θύματα φρικτών και αποτρόπαιων κατασφαγιασμών, αφού συνεχίζουν να δολοφονούνται στο όνομα κάποιων αντιδραστικών παραδόσεων και νόμων.

Ερώτηση Βουλευτή κ.Βαρδίκου


Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
                                                              

ΘΕΜΑ: «Επείγουσες ανάγκες Νοσοκομείου Σάμου και Νοσοκομείου Ικαρίας»

Κυρία Υπουργέ,
Είναι επιτακτική η ανάγκη να λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας.
Υπάρχουν 27 νεφροπαθείς (οι 10 κάτω των 40 ετών) που ζουν μακριά από τον τόπο τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

27 Αυγ 2010

Είναι οριστικό: Ο Ίκαρος στην Γ’ Εθνική

Το μεγάλο άλμα στην ιστορία του έκανε σήμερα ο Ίκαρος απαντώντας θετικά στο αίτημα της ΕΟΚ για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής την αγωνιστική περίοδο 2010 – 2011.
(Από αριστερά: Γιάννης Κουτραφούρης, Παντελής Στέφος (πρόεδρος Ικάρου), Κώστας Πολίτης)
Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια (τελευταία η ομάδα της Αναγέννησης, την περίοδο 88 – 89) για να δούμε συμμετοχή ομάδας από τον Νομό στη Γ΄Εθνική κατηγορία. Και σήμερα ήταν η μεγάλη μέρα για τον Ίκαρο. Σήμερα που απαντώντας θετικά στην πρόταση της Ομοσπονδίας έτσι ώστε από τη νέα αγωνιστική περίοδο ν’ αγωνίζεται στη Γ΄Εθνική.

Το SamosBasket επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ομάδας κ. Παντελή Στέφο όπου φανερά συγκινημένος μας ανάλυσε τι έγινε μέσα σε λίγες ώρες:

*   Έμαθα την πρόταση της Ομοσπονδίας γύρω στο μεσημέρι. Αμέσως κάλεσα όλους τους παίκτες στο κατάστημά μου (κοντά στα 10 άτομα), όπου όλοι μαζί πήραμε την απόφαση να πάρουμε μέρος στη Γ΄Εθνική που για μένα ήταν όνειρο ζωής, αφού επτά φορές κυνηγήσαμε το όνειρο της ανόδου, χωρίς πάντοτε να έχουμε αίσιο τέλος.

*   Πήραμε τη διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας του κ. Παναγιώτη Τσαγκρώνη για παράταση της μεταγραφικής περιόδου όσο αφορά την ομάδα μου για 15 ημέρες (η παράταση ξεκινά από αύριο 27 Αυγούστου).

25 Αυγ 2010

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από το Δήμο Ραχών

"Καλούμε τους Δημότες μας ιδιοκτήτες κτημάτων κατάλληλων για κάμπινγκ να το δηλώσουν στον Δήμο (μέχρι 15-9-2010), εφόσον ενδιαφέρονται να γίνει τέτοιου είδους χρήση, είτε με μακρόχρονη μίσθωση από το Δήμο είτε με αγορά.


Τα κτήματα μπορούν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε από τα τρία διαμερίσματα του Δήμου Ραχών, να έχουν έκταση δέκα (10) τουλάχιστον στρέμματα, ομαλά κατά το δυνατόν ως προς την κλίση εδάφους και να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
Η αξιολόγηση τους και επιλογή του καταλληλότερου θα γίνει από ειδική επιτροπή που έχει ήδη οριστεί από το Δημοτικό Συμβολίου".
                                                                                
Δήμος Ραχών

Οδικά έργα στην Ικαρία ανάπτυξης και αναβάθμιση του Λιμένος Ευδήλου



Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των έργων και εντάσσονται στο ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων τέσσερα σημαντικά έργα για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για τα έργα «15η Επαρχιακή Οδός Καλλονής-Ερεσσού. Παράκαμψη Άγρας» προϋπολογισμού 5.363.000 ευρώ, «Δρόμος Παράκαμψης Ζυφιά-Χαλκειός και Άγιος Γεώργιος. Παράκαμψη Ζυφιά» προϋπολογισμού 3.085.000 ευρώ, «Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Αγίου Κηρύκου-Ευδήλου στη θέση Σπάσματα» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και «Λιμενικά έργα Ευδήλου» προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου δήλωσε ότι: «Πρόκειται για τρία πολύ σημαντικά οδικά έργα και ένα λιμενικό που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών στα νησιά μας. Προχωράμε με ουσιαστικά βήματα στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των νησιών μας. Ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της δυτικής Λέσβου με την κατασκευή του δρόμου παράκαμψης Άγρας. Εξίσου σημαντικά και τα άλλα δύο έργα της Παράκαμψης Ζυφιά στη Χίο και της βελτίωσης του δρόμου Αγίου Κηρύκου-Ευδύλου στη θέση Σπάσματα. Τέλος και με το έργο κατασκευής των λιμενικών έργων στον Εύδηλο, αναβαθμίζουμε ουσιαστικά το λιμάνι Ευδήλου, την σημαντικότερη πύλη εισόδου της Ικαρίας».

24 Αυγ 2010

«Ταξίδι στην Ικαρία» του Cabet


Η  Εταιρεία  Ικαριακών  Μελετών
παρουσιάζει
το  βιβλίο   «Ταξίδι  στην  Ικαρία»
του Cabet
  
με
την  Ηρώ  Τσαρνά – Κόχυλα
το  Μάκη  Καβουριάρη
και  τον  Ηλία  Γιαννίρη 
 στο  Δημοτικό  Κινηματογράφο
Αγίου  Κηρύκου
την  Τετάρτη  25  Αυγούστου  2010
και  ώρα  20:30

23 Αυγ 2010

Διαγόρας Ραχών Ικαρίας: -Στόχος μια καλή σεζόν

Διαγόρας Ραχών Ικαρίας: Στόχος μια καλή σεζόν




Με στόχο μια καλή σεζόν, ξεκίνησε την προετοιμασία της η Ομάδα του Διαγόρα Ραχών
την Δευτέρα 23 Αυγούστου, στο υπό κατασκευή γήπεδο του Αγίου Δημητρίου.

Το παρόν στην πρώτη προπόνηση της Ομάδας εν΄ οψη νέας σεζόν έδωσαν παίκτες, 
 προπονητές αλλά και σύσσωμη η Διοίκηση του Διαγόρα,
που θέλει και φέτος μια θέση στην πρώτη τριάδα του Πρωταθλήματος.
Πρωταρχικός ωστόσο στόχος είναι ο φυσικός χλοοτάπητας που παλεύει η Διοίκηση να τοποθετήσει 
όσο πιο γρήγορα μπορεί ώστε να μην χάσουν οι παίκτες πολύτιμες προπονήσεις αλλά και εντός έδρας αγώνες. Ιδίοις όμασι διαπιστώσαμε τις ταχύρρυθμες προσπάθειες που κατέβαλαν τα συνεργεία από το τέλος του Ιουλίου ώστε να φιαχτεί και να πατηθεί το υπόστρωμα.Αυτό που μένει πλέον είναι η προμήθεια χώματος για τη φύτευση του χλοοτάπητα. Η Διοίκηση ευελπιστεί να είναι περί τα μέσα Οκτώβρη καθ΄όλα έτοιμο για χρήση. Μέχρι τότε οι προπονήσεις και οι εντός έδρας αγώνες του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου θα δωθούν στο γήπεδο της Μεσαριάς.

Με τρεις παίκτες λιγότερο θα αγωνίζεται τέλος ο Διαγόρας, από τη νέα σεζόν. 

Νίκος Βρούλος
Ανδρέας Καψής
Ο λόγος για τον Ανδρέα Καψή που πήρε μεταγραφή για τη Μεσαριά, τον Νίκο Βρούλο και τον Παναγιώτη Καρούτσο, που πήρε με μεταγραφή τον πρώτο και υποσχετική τον δεύτερο ο Φαληρικός. Η Διοίκηση του Διαγόρα εύχεται και στους τρείς ποδοσφαιριστές 
να έχουν μία καλή πορεία και τους ευχαριστεί για την πολύτιμη βοήθεια τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ανακοίνωση-Διαμαρτυρία της Α.Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας για την ακτοπλοική σύνδεση της Ικαρίας


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

                  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  -  Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α
   ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

        Συμπολίτες, συνδημότες, αγαπητοί επισκέπτες της Ικαρίας,

   Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας, εκφράζει την ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, των κατοίκων, των επισκεπτών και των επαγγελματιών του νησιού μας για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που επικρατεί εδώ και λίγο καιρό στην σύνδεση του νησιού μας με τον Πειραιά.
  Η Ικαρία τα τελευταία χρόνια με μεγάλες προσπάθειες όλων των πολιτών της, κατάφερε να αποκτήσει φίλους που επιθυμούν να την επισκεφθούν, αλλά και υποδομές που είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες της. Αυτή η μεγάλη πραγματικά προσπάθεια, τον τελευταίο μήνα δηλαδή με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα αφού το μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί την Ικαρία, ΔΕΝ είναι σε θέση να καλύψει τις πολλαπλάσιες ανάγκες που υπάρχουν, τόσο σε εισιτήρια επιβατών – επισκεπτών, όσο (και κυρίως) σε εξυπηρέτηση των επαγγελματιών που διακινούν προϊόντα.
Φάρμακα, ευπαθή τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν φορτωμένα σε νταλίκες στον Πειραιά, περιμένοντας την σειρά τους για ταξίδι με το μοναδικό πλοίο που προσπαθεί να καλύψει όλη την κίνηση χωρίς φυσικά να το κατορθώνει.
  Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που βιώνουμε έντονα τις τελευταίες ημέρες είναι , οι ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης από καταστήματα κάθε είδους,  οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια απίστευτη ταλαιπωρία όλων που ψάχνουν να βρουν τρόπο να επισκεφθούν ή να στείλουν πράγματα στο νησί μας.

Παρουσίαση ''ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ''


Μια διαφορετική παρέμβαση και πρόταση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης  ουσιαστικά επισημοποιήθηκε την Πρωτομαγιά, με τη δημοσιοποίηση της Προγραμματικής Πολιτικής Διακήρυξης της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας . Το κείμενο είναι το αποτέλεσμα  προβληματισμού και ανοικτής συζήτησης μεταξύ πολιτών που συναντήθηκαν επανειλημμένα σε διάφορα χωριά από το Δεκέμβρη του 2009,   κυκλοφόρησε σε 1.500 αντίτυπα και μοιράστηκε σε όλο το νησί.
Η Διακήρυξη αποτελεί ένα κάλεσμα συμμετοχής προς όλους όσους πιστεύουν στην πολιτική ανεξαρτησία και στον αυτοκαθορισμό των Κινήσεων που ασχολούνται με τα κοινά . Αυτούς τους Πολίτες καλεί να Συσπειρωθούν γύρω από ένα πλαίσιο αρχών και θέσεων,  το οποίο θα επεξεργαστούν σε Πρόγραμμα και θα υπερασπιστούν την αναγκαιότητα για την υλοποίησή του. Η δημοτική αυτή Κίνηση αρνείται  τη λογική των χρισμάτων, τη δημιουργία εφήμερων ψηφοδελτίων   με όρους συμψηφισμού και εκπτώσεων, καθώς και τον ασφυκτικό  εναγκαλισμό των αυτοδιοικητικών παρατάξεων με τα κόμματα. Απορρίπτουμε όλες τις παραπάνω σκοπιμότητες, γιατί αυτές είναι οι αιτίες που μεγάλα προβλήματα   του νησιού παραμένουν για χρόνια άλυτα . Η Α.Σ.Π.Ι. σε πείσμα των καιρών και των αποτυχημένων πρακτικών του παρελθόντος δεν αναζητά μεγαλόσχημους « σωτήρες » . Αντίθετα πιστεύει   ότι η δύναμη κάθε κοινωνίας βρίσκεται στην ενεργοποίηση και στη συμμετοχή των μελών της στα δημόσια πράγματα . Στη μετατροπή τους δηλαδή  σε πολίτες. Αναζητά τις προτάσεις και παράγει την πολιτική που θα χαράξουν μια καινούργια προοπτική για την Ικαρία. 
Καλούμε όλους όσους έχουν τη διάθεση να αφήσουν στην άκρη το ατομικό ή το στενά κομματικό συμφέρον, πρόθυμοι να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός  αποτελεσματικού προγράμματος και αποφασισμένοι να εργαστούν για την υλοποίησή του, να συμπορευτούν μαζί μας. 

                                                                                           Ικαρία  1/08/2010


    Αυτόνομη  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ Ικαρίας

Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου Αφιέρωμα ''Ριζοσπάστη''


Κυριακή 22 Αυγούστου 2010                                                          
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Η στέγη της συλλογικής μνήμης
Το Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο του εγκαινίασε τον Ιούλη ο Δήμος Αγίου Κηρύκου, σε μια ακόμη κίνηση ουσιαστικής πολιτισμικής παρέμβασης


Χειρόμυλος



Η Ικαρία «απαντούσε» ανέκαθεν με τους δικούς της τρόπους - και όρους - στους «καιρούς»:Με αξίες που έχουν διατηρηθεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων της.Οπως η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η απουσία έπαρσης. Με την ανυπόταχτη πολιτική στάση της. Η οποία αποτελεί πολύτιμο «φάρο» για τους αιγαιοπελαγίτες, και όχι μόνο. Με το συνεχή αγώνα για ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του συνόλου της κοινότητας σε όλους τους τομείς, σε εποχές που όλα τα «σφυριά» της κυρίαρχης προπαγάνδας «χτυπούν» υπέρ της «ιδιώτευσης», της απολίτικης στάσης, του συμβιβασμού.  Για παράδειγμα, φέτος το καλοκαίρι, εν μέσω της αναβαθμισμένης, συντονισμένης επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ εναντίον του λαού, η Ικαρία επιμένει να ανεβάζει τον πήχη ψηλά και στον πολιτιστικό τομέα. Στηριγμένη αποκλειστικά στο μεράκι των ανθρώπων της και σε δημοτικές αρχές που τιμούν τις αγωνιστικές παραδόσεις του νησιού και τη λαϊκή ψήφο.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στην πέμπτη διοργάνωση του σημαντικού «Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλόγων Ικαρος» που συνδιοργανώνουν οι τρεις δήμοι του νησιού, Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών, χωρίς καμία ενίσχυση από το κράτος.

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας για την ελεύθερη κατασκήνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την ελεύθερη κατασκήνωση
και την αντιμετώπισή της από τη Δημοτική Αρχή των Ραχών

      Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ραχών ο διωγμός των κατασκηνωτών, αλλά και όσων μοιάζουν «ύποπτοι» για κατασκήνωση.
   Την ίδια στιγμή άλλα νησιά καλοδέχονται αυτήν την κατηγορία επισκεπτών και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή συνύπαρξη κατασκηνωτών και κατοίκων. Δημιουργούν κάμπινγκ ή ορίζουν  χώρους ελεύθερης κατασκήνωσης με βασικές υποδομές  υγιεινής διαβίωσης . Προφανώς εκεί οι Δημοτικές Αρχές   θεωρούν ευπρόσδεκτους  τους ανθρώπους που επέλεξαν τον τόπο τους για διακοπές, σέβονται την επιλογή αυτής της μορφής τουρισμού, χωρίς να παραβλέπουν και το οικονομικό όφελος, σε μια περίοδο μειωμένης τουριστικής κίνησης, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζουμε .
   Αντίθετα η Δημοτική Αρχή Ραχών, στο όνομα του Ραχιώτικου λαού, αναγορεύει όλη την περιοχή του Δήμου σε απαγορευμένο χώρο για κατασκήνωση και κηρύσσει παράνομους τους κατασκηνωτές, θεωρώντας τους περιθωριακούς με εν δυνάμει παραβατική συμπεριφορά. Στα πλαίσια αυτής της  πολεμικής προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας, όταν για παράδειγμα δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι του Δήμου ανακρίνουν επισκέπτες που κινούνται με σακίδια και υπνόσακους, και τους  δίνουν εντολή  ή να νοικιάσουν δωμάτια ή να εγκαταλείψουν την Ικαρία . Και ακόμα χειρότερα ολισθαίνουν σε εντελώς παράνομες πράξεις, όταν αρπάζουν τα πράγματά τους. Ο κοινωνικός ρατσισμός σε βάρος νέων, φοιτητών, ανέργων σε όλο του το μεγαλείο.
   Η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει και βρίσκει αντίθετο ένα μεγάλο μέρος της Ικαριώτικης κοινωνίας. Η νοοτροπία και οι πρακτικές αυτές αποτελούν ντροπή για όλους μας, δεν ταιριάζουν με την τοπική μας κουλτούρα και διασύρουν το νησί μας.

21 Αυγ 2010

Τεστ Παπανικολάου κάθε Τετάρτη στο Αγροτικό Ιατρείο του Χριστού Ραχών


Οσες ενδιαφερόμενες θέλουν να κάνουν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ραχών, μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 22750-41242. Η Εξέταση πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στο Αγροτικό Ιατρείο του Χριστού Ραχών.

Πολιτικό Μνημόσυνο για τους Εξόριστους της Περιόδου 1946-1949

Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστού Ραχών

Πολιτικό Μνημόσυνο για τους εξόριστους της Περιόδου 1946-1949

Κυριάκη 22 Αυγούστου,Μοναστήρι Μουντέ,12 το μεσημέρι



Εκδήλωσης Μνήμης, Τιμής και Προβληματισμού
Καλούμε τους Δήμους, τους Φορείς, τα Κόμματα, του Συμπατριώτες, τους Φιλοξενούμενους να αγκαλιάσουν μαζικά την εκδήλωση.
Γιατί όταν η ιστορία ξεχνιέται μπορεί να πλαστογραφηθεί...

20 Αυγ 2010

Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στην Ικαρία

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ολοκληρώνει το ταξίδι του στην Ικαρία, την Παρασκευή  20 Αυγούστου 2008, με την κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση του νησιού στο Καραβόσταμο, στις 9 το βράδυ.
Προηγήθηκαν εκδηλώσεις στον Εύδηλο και στις Ράχες καθώς και διήμερο στους Φούρνους αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και με ένα επιτυχημένο τουρνουά 5x5.  
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ η ΚΝΕ ξεκινάει έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των νέων στην Ικαρία και στους Φούρνους, μια έρευνα που δεν θα σταματήσει στις 20 Αυγούστου.
Το πρόγραμμα της προφεστιβαλικής περιλαμβάνει ποιητικό δρώμενο, προβολή ντοκιμαντέρ, έκθεση βιβλίου, έκθεση φωτογραφίας.
Θα μιλήσουν στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Η εκδήλωση θα τελειώσει  με συναυλία- λαϊκό γλέντι με τους «Μέτρον Άριστον»
Καλούμε τους νέους και τις νέες του νησιού, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φίλους, τους επισκέπτες, όλους τους Ικαριώτες, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, να γλεντήσουν μαζί μας και να συναντηθούμε κάτω από το σύνθημα:
ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ
ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

14/08/2010
Το Ν.Σ. της ΚΝΕ Ικαρίας & Φούρνων

15 Αυγ 2010

Ολοκληρώνεται ο δρόμος Τραπάλου - Μαγγανίτη



Ολοκληρώνεται, εντός της εβδομάδος, η διάνοιξη του δρόμου Τραπάλου-Μαγγανίτη και έτσι η Ικαρία αποκτά περιμετρική σύνδεση. 

Το έργο ξεκίνησε το 2003 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου με μηχανήματα του Στρατού, καθώς και με ιδιωτικά συνεργεία. Η χρηματοδότηση ήταν από το Υπουργείο Εσωτερικών και από ίδιους πόρους. 

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, η διόδευση στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα γίνεται με ευθύνη των οδηγών. 

Εν τω μεταξύ, με ομόφωνη απόφασή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου για την οριοθέτηση του δρόμου Κάλαμος-Νας στην περιοχή του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου στη νήσο Ικαρία.
Πηγή: ΕΡΑ Β. Αιγαίου
Ράδιο Αρμονία

9 Αυγ 2010

Άνοιξε το ΚΤΕΟ Ικαρίας


Προσκαλούνται για τεχνικό έλεγχο στο Κ.Τ.Ε.Ο. ΙΚΑΡΙΑΣ (ελικοδρόμιο Αγίου Κηρύκου) τα οχήματα στην άδεια κυκλοφορίας των οποίων αναγράφεται έδρα επιχείρησης ή διεύθυνση κατοικίας ιδιοκτήτη στα νησιά της Ικαρίας ή των Φούρνων Κορσεών, ως παρακάτω:

οχήματα
ημ/νία 1ης άδειας κυκλοφορίας
περίοδος ελέγχου
Ι.Χ. επιβατικά
και φορτηγά με μέγιστο μικτό βάρος έως 3,5tn
έως 31-12-1979
Σεπτέμβριος 2010
από 01-01-1980 έως 31-12-1982
Οκτώβριος 2010
από 01-01-1983 έως 31-12-1985
Νοέμβριος 2010

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το ΚΤΕΟ Σάμου στο τηλέφωνο 2273091165, το αργότερο έως την 15η του μήνα κατά τον οποίο θα διενεργηθεί ο έλεγχος, για να κλείσουν ραντεβού. Όσοι δεν φροντίσουν έγκαιρα για το ραντεβού τους θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι και θα τους επιβληθεί το αντίστοιχο πρόστιμο, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

• Οχήματα της παραπάνω κατηγορίας που δεν έχουν κληθεί με την παρούσα ή με προηγούμενες προσκλήσεις, δεν υποχρεούνται προς το παρόν σε τεχνικό έλεγχο.

• Το Κινητό ΚΤΕΟ Ικαρίας θα λειτουργεί στο ελικοδρόμιο Αγίου Κηρύκου τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του κάθε μήνα. Ο αριθμός των ημερών αυτών θα καθορίζεται κάθε μήνα ανάλογα με τον αριθμό των οχημάτων που θα έχουν κλείσει ραντεβού για έλεγχο.

7 Αυγ 2010

Αποκατάσταση των πληγέντων από τις φωτιές στη Σάμο υπόσχεται το υπουργείο Υποδομών

Η επόμενη ημέρα των πυρκαγιών στη Σάμο (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Για αποκατάσταση όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Σάμο και θωράκιση με υποστηρικτικά έργα των καμένων περιοχών δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υποδομών Ν.Σηφουνάκης, ο οποίος βρέθηκε στο νησί και συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους.

Ο υφυπουργός βρέθηκε την Παρασκευή στο Μαραθόκαμπο και το Βαθύ της Σάμου και συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους, που του έθεσαν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε επίσης ο υφυπουργός, χρηματοδότησε κατ' αρχήν τη Νομαρχία Σάμου για την στήριξη των συλλόγων εθελοντών που πάλεψαν με αυτοθυσία τις ημέρες των πυρκαγιών.

Τέλος, ο Ν.Σηφουνάκης, ανακοίνωσε ότι, μέσω ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή: in.gr

6 Αυγ 2010

Ανακοίνωση υποψηφίων στο δήμο Ικαρίας και στη περιφέρεια Β.Αιγαίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»





Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην ανοικτή συγκέντρωση της Ν.Ε. Ικαρίας-Φούρνων του Κ.Κ.Ε, στην πλατεία Αγίου Κηρύκου, στις 2/8,όπου ανακοινώθηκαν οι επικεφαλής των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Ικαρίας (Στέλιος Σταμούλος- Δήμαρχος στο Δήμο Ευδήλου τα τελευταία 12 χρονιά, έχει διατελέσει στο παρελθόν Νομαρχιακός σύμβουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού κέντρου Σάμου και του Συνδικάτου οικοδόμων Ικαρίας) και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Στρατής Κόρακας), καθώς και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σάμου (Σταμάτης Φιλιππής).


Η Δημοτική αρχή για την ανακύκλωση στο Δήμο Αγίου Κηρύκου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

Συνδημότες – Συνδημότισσες
Σας υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι ο δήμος Αγίου Κηρυκου εκτός από την χωριστή συλλογή μέρους των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί – χαρτόνι) από τα κεντρικά σημεία παραγωγής τους (αγορά Αγίου Κηρυκου κλπ ). Από τον Ιούλιο του 2009 έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη κάδων ανακύκλωσης  σε κεντρικά σημεία του δήμου (22 σημεία συλλογής) για τη συλλογή   χαρτιού – αλουμινίου/ λευκοσιδήρου – πλαστικού. Στα σημεία συλλογής των οικισμών  υπάρχει από μια σειρά 3 κάδων και η συλλογή των ανακυκλώσιμων γίνεται σε 3 διαφορετικά ρεύματα. Εντός του μηνός αναμένεται δε η ανάπτυξη κάδων σε τουλάχιστον 10 ακόμα σημεία συλλογής.
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση 100 τόνων χαρτιού και 20 τόνων λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών, που δεν πήγαν στον ΧΑΔΑ.Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φτάνουν στον ΧΑΔΑ, και παράλληλα η αύξηση του όγκου του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών.
Τα χαρτόνια συλλέγονται χώρια (δυο φορές την εβδομάδα) Τρίτη και Παρασκευή ,το πλαστικό κάθε Δευτέρα και το αλουμίνιο κάθε 15μερο .  Η δυναμική της ατομικής συμμετοχής σας αποδεικνύεται μόνο εμπράκτως από την ποσότητα που θα συλλέγεται από κάθε σημείο συλλογής κάνοντας την ανακύκλωση ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητάς μας . Σε  αυτό το σημείο οφείλουμε να συγχαρούμε όσους συνδημότες μας συμβάλουν καθημερινά στην προσπάθεια του δήμου , αλλά παράλληλα θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για την απαράδεκτη στάση ορισμένων συμπολιτών μας να ρίχνουν τα σκουπίδια τους στους κάδους ανακύκλωσης ( Κυρίως στον Άγιο Κηρυκο  και ιδιαίτερα στους κάδους που βρίσκονται στην Αγροτική τράπεζα  και  κάτω από το παλιό δημαρχείο) . Ο δήμος για την αντιμετώπιση και αυτών των  περιπτώσεων χρειάζεται την συνδρομή όλων σας….

5 Αυγ 2010

Eλεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι μελισσοκόμοι



Ελεύθεροι -με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ ο καθένας- αφέθηκαν οι φερόμενοι ως δράστες για την πυρκαγιά στο Κακοπέρατο, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Επιπλέον τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Και οι τρεις αρνήθηκαν την κακουργηματική κατηγορία που τους αποδίδεται και υποστήριξαν πως είχαν αναχωρήσει από την περιοχή πολύ νωρίτερα από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
πηγή : Radioarmonia

Ο δεκάλογος τουριστικής ευθύνης ενός καλού προορισμού-Ικαρία & Φούρνοι


     ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
 Ο.ΤΟ.Ν.Α.Σ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΑΜΟΥ
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΕΥΘΥΝΗΣ
ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ

Ο δεκάλογος της τουριστικής ευθύνης του άριστου προορισμού είναι ο έξης;

Τα νησιά μας δέχονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. ¨Όλοι μας, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και κάτοικοι πρέπει, να είμαστε φιλόξενοι και ευγενικοί. Οι τουρίστες, μας προτιμούν για τη φιλοξενία, το περιβάλλον και τις  παραδόσεις μας. Για να διατηρηθούν αυτά τα μοναδικά μας ανταγωνιστικά  πλεονεκτήματα πρέπει να πιστεύουμε και να τηρούμε βασικές αξίες για τον τόπο και τους επισκέπτες μας.
Ο Δεκάλογος τουριστικής ευθύνης του άριστου  προορισμού συμπεριλαμβάνει  και τα  εξής:

  • Προστατεύω συνειδητά το φυσικό Περιβάλλον
  • Διατηρώ τον τόπο μου  καθαρό
  • Διαθέτω  τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μου προς τους πελάτες  σε Ανταγωνιστικές  τιμές και με την μέγιστη δυνατή Ποιότητα.
  • Είμαι Ευγενικός στην συμπεριφορά μου.
  • Είμαι Φιλόξενος και το εκφράζω πηγαία.
  • Διατηρώ  τις τοπικές Παραδόσεις αναλλοίωτες
  • Ενισχύω και Προωθώ τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μου
  • Στηρίζω την γνήσια τοπική Γαστρονομική παράδοση
  • Είμαι ζωόφιλος .
  • Ενημερώνω σωστά και υπεύθυνα τους επισκέπτες




Σε συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοοίκησης Σάμου και του Επαρχείου Ικαρίας

Η ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ παρέα με την ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ στη Σάμο


Η ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
παρέα με την ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010
  

Η Χάρις Αλεξίου παρέα με την Μάρθα Φριντζήλα ξεκινούν φέτος το καλοκαίρι ένα μουσικό ταξίδι με προορισμό το τραγούδι που μιλάει στο πιο ζωντανό  και βαθύ μας συναίσθημα. Η δυναμικότητα και ο συναισθηματισμός της Χάρις Αλεξίου και το πολύπλευρο ταλέντο της Μάρθας Φριντζήλα, σε μια μουσική συνομιλία, πάνω στη σκηνή, έναν καλλιτεχνικό διάλογο, που θα κινηθεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και στο σύγχρονο τραγούδι.

Στην παρέα και η Λίνα Νικολακοπούλου, που με τις ιδέες της δημιουργεί μια ευχάριστα  απρόβλεπτη μουσική διαδρομή.

Σταθερή στην αγάπη της να ταξιδεύει σε  όλη την Ελλάδα και να επικοινωνεί ζωντανά με το κοινό σε ανοιχτούς χώρους , η Χάρις Αλεξίου, συναντά και αυτό το καλοκαίρι το κοινό της, για να διηγηθεί μουσικά τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία από το πλούσιο και πολύχρωμο  ρεπερτόριο της- και όχι μόνο.
Ρυθμοί, μελωδίες και ήχοι  που έχουν ρίζες στην παράδοση και στο λαϊκό τραγούδι μας, φτάνουν μέχρι την ευρωπαϊκή καρδιά της ελληνικής σύγχρονής μουσικής, Η Χάρις Αλεξίου είναι η φωνή των μεγάλων συνθετών, η φωνή του λαϊκού μας τραγουδιού και της παράδοσης , είναι όμως και η φωνή που τόλμησε να πειραματιστεί, που τόλμησε νέους ήχους, που ξάφνιασε το κοινό της και που έφτιαξε άρρηκτους δεσμούς μαζί του.

Εκτός από το προσωπικό της ρεπερτόριο θα συναντηθεί στην σκηνή με την πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα της Μάρθας Φριντζήλα που είναι ερμηνεύτρια, στιχουργός, σκηνοθέτης και ηθοποιός έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει και να αποσπάσει τα θετικότερα σχόλια σε όλες τις μορφές τέχνης με τις οποίες έχει καταπιαστεί. Η Μάρθα Φριντζήλα έχει παρουσιάσει μια σπάνια πολυδιάστατη καλλιτεχνική ταυτότητα. Η θεατρική της παιδεία αλλά και η εμπειρία της από αυτό τον χώρο είναι και με το παραπάνω ορατές μέσα στην δωρικότητα της ερμηνείας της αλλά στην παρουσία της σκηνή.

Επιμέλεια προγράμματος: Λίνα Νικολακοπούλου
Ενορχηστρώσεις: Κώστας Παπαδούκας

Παίζουν οι μουσικοί :

Κώστας Παπαδούκας: Ενορχηστρώσεις, πιάνο, keyboards
Ηρακλής Βαβάτσικας: Ακορντεόν, Βandoneon
Θάνος Γκιουλετζής: Βιολί
Χρήστος Γκοτσίνας: Τύμπανα
Νίκος Κατσίκης: Μπουζούκι, Κιθάρα, Νυκτά
Νίκος Πολίτης: Μπάσο ηλεκτρικό και ακουστικό
Παναγιώτης Τσεβάς: Ακορντεόν
Γιώργος Χατζόπουλος: Κιθάρες  

Ήχος: Παύλος Σαπουντζής
                Αντώνης Παραμύθης

Φώτα, Σχεδιασμός:  Alain Lonchampt
                                   Αλέξης Προδρόμου


Στις 9 Αυγούστου το σχήμα θα δώσει μία μοναδική συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο Βαθέος στη Σάμο με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Βαθέος
  •  Δευτέρα 9 Αυγούστου
  •  Δημοτικό Στάδιο Βαθέος Σάμου
  • Ώρα έναρξης: 9:30 μ.μ.
  • Τιμή εισιτηρίου: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 15 €
  • Σημεία προπώλησης



4 Αυγ 2010

Το ''Νικαριά μου'' σήμερα στο Χριστό Ραχών


Σήμερα στις 21:30 στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Χριστού Ραχών το έργο του Σπύρου Τέσκου ''Νικαριά μου''

Το ''Αρχιπέλαγος'' για το θέμα της ελεύθερης κατασκήνωσης στο φαράγγι της Χάλαρης



Η θέση του Αρχιπελάγους για το φαράγγι της Χάλαρης


Το φαράγγι της Χάλαρης από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί ένα μοναδικό και ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα εσωτερικών υδάτων καθώς και έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς δρυμούς που έχουν απομείνει στο Αιγαίο. Ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και αποτελεί με βάση την εθνική νομοθεσία (ν.δ. 86/1969) Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Η Χάλαρη στηρίζει μια σπάνια βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, καθώς και πληθυσμούς από πολλά προστατευόμενα και ενδημικά είδη. Η μοναδική σημασία του βιότοπου επιβεβαιώνεται από την πολύχρονη και πολυεπίπεδη έρευνα που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος στο φαράγγι της Χάλαρης και στην καταγραφή των ειδών που απαντώνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γάλανθο της Ικαρίας (φυτό που συναντάται μόνο στην Ικαρία), τη τούρκικη σαύρα (σπάνιο προστατευόμενο είδος), το ευρωπαϊκό χέλι (είδος που μεταναστεύει από την Αμερική διασχίζοντας επί 3 χρόνια τον Ατλαντικό ωκεανό για να καταλήξει στους ποταμούς της Ικαρίας), τη Βίδρα (προστατευόμενο είδος), ένα σπάνιο είδος κάβουρα του γλυκού νερού, καθώς και ένα βενθικό είδος ψαριού του γένους Salaria (καταγεγραμμένο το 2008 κατά τη διεξαγωγή έρευνας από το ΕΛΚΕΘΕ και το Αρχιπέλαγος ) ιδιαίτερα σημαντικό για τη ζωογεωγραφική εξέλιξη της ιχθυοπανίδας εσωτερικών υδάτων της Ικαρίας. Το φαράγγι έχει επίσης ξεχωριστή σημασία για δεκάδες προστατευόμενα είδη μόνιμων αλλά και μεταναστευτικών πτηνών όπως ο Μαυροπετρίτης, ο Λευκοτσικνιάς και ο Μικροτσικνιάς, τα οποία διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα αναζητώντας ανάπαυση και τροφή στο περιβάλλον του υδροβιότοπου....

3 Αυγ 2010

Ο Γ. Παπανδρέου στην Ικαρία

Στον Αρμενιστή της Ικαρίας βρέθηκε για λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σίγουρα όμως υπήρξαν και πτυχές της Ικαρίας που δεν είδε ή δεν θέλησε να δει και που όσοι ζουν, επισκέπτονται το νησί, ή κατάγονται από αυτό (όπως ο γράφων που το ίδιο διάστημα βρέθηκε εκεί), αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν χρόνια προβλήματα και πεδίο διεκδικήσεων από την τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα το κίνημα των εργαζομένων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι "δεν είδε" ο πρωθυπουργός

Δεν είδε τις αγωνίες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Δεν είδε τις αγωνίες και τις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Δεν είδε το οδικό δίκτυο, όχι τον περιφερειακό δρόμο, που κι αυτός έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά τις ορεινές διαδρομές.
Δεν είδε την απόγνωση των καταστηματαρχών για το "στεγνό" καλοκαίρι, την αναμενόμενη συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Δεν μίλησε με τους συνταξιούχους του νησιού για να δει πώς τα βγάζουν πέρα με τις συντάξεις-επιδόματα.
Δεν μίλησε με τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων για να μάθει τί ψωνίζει φέτος ο κόσμος σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
Δεν κολύμπησε στην "τουριστική" παραλία της Μεσακτής για να μετρήσει στις 4μμ της ίδιας μέρας που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο "Τοξότης" τις μισές ομπρέλλες που διατίθενται δωρεάν από το Δήμο Ραχών να είναι άδειες (ναι τις μέτρησα) γιατί ο κόσμος είναι τραγικά λιγότερος από πέρυσι.
Δεν κυκλοφόρησε σε μη "αποστειρομένες ζώνες" για να αντιληφθεί αν η οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων, αντιμετωπίζεται από τους ίδιους σαν αναγκαία θυσία, ή σαν άλλη μια ληστεία σε βάρος όσων δεν έφταιξαν για την κρίση, αλλά την πληρώνουν (και πάλι).
Και σίγουρα οι "τηλεεισαγγελείς κινητοποιήσεων" στα δελτία των 8, αν καλύψουν τέτοιες πρωθυπουργικές επισκέψεις (για σερφινγκ λέει το ρεπορτάζ, ήρθε ο πρωθυπουργός) δεν πρόκειται να αναδείξουν τις πληγές των τοπικών κοινωνιών, που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν.

Σε ύφεση από το πρωί της Τρίτης η πυρκαγιά στη Σάμο

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπρησμού (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά -η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα- που ξέσπασε χθες, Δευτέρα, στη Σάμο. Χερσαίες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο νησί προκειμένου να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες της φωτιάς.

Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Απόστολος Γεροκώστας, η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί παρά τους δυνατούς και οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή του Λιμνιώνα, προκειμένου να ανακόψουν τη φωτιά που καίει σε μία χαράδρα.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρλοβασίου Π.Λυμπέρη, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε τη νύχτα, αλλά τώρα η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με χθες.

ακολουθούν φωτογραφίες.....

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Σάμο Κινδυνεύουν δύο οικισμοί


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν ο Μαραθόκαμπος και το Καρλόβασι



Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη Σάμο, στην οποία επιχειρούν μεγάλες επίγειες δυνάμεις. Επί τόπου έχει σπεύσει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Απόστολος Γεροκώστας, καθώς η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι πεζές δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες από Αθηνά και Θεσσαλονίκη.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν οι περιοχές Μαραθόκαμπος και το Καρλόβασι, ώστε να μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλα τα απαραίτητα μέσα κατάσβεσης.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 20 οχήματα της πυροσβεστικής, 25 οχήματα των δήμων και 3 ιδιωτικά φυτιοφόρα.
Με ιδιωτική πρωτοβουλία και δίχως εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκκενώθηκαν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούσαν τουρίστες κυρίως από τη Σκανδιναβία, καθώς ο καπνός είχε γίνει αφόρητος.
Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Εν τω μεταξύ, οι τρεις κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν την Παρασκευή για εμπρησμό στη Σάμο, ζήτησαν και έλαβαν σήμερα 48ωρη από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Σάμου.
πηγή : Τα Νέα