Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

31 Δεκ 2010

Μια Φωτογραφική πανδαισία στον ουρανό της Νικαριάς μας

Pointing to the Milky Way core. The shot is taken at western Ikaria island.
Milky Way panorama. The shot is taken at western Ikaria.


To the left, we see Ursa Major, to the right Cassiopeia and to the lower right, Andromeda galaxy. The shot is taken near Karkinagri at western Ikaria.

Startrails at Seychelles beach, Maganitis, Ikaria island.

360 degree panorama at Seychelles beach, Maganitis, Ikaria island.

Drakano castle at Ikaria, illuminated by strong spotlights. At the right Ursa Major survives the... light pollution.

Milky Way and Drakano castle.

Milky Way and Drakano castle. As the sunrise approaches, the site is illuminated, the sky turns blue and the stars faint.

Six hour startrails at Karavostamo, Ikaria island. The glow to the left is from the sunset. The glow to the right is from the next day sunrise. Note also the car trails and the ship trails at the center. Finally, the line that passes near Polaris is ISS.

Western Ikaria, after the sunset. A panorama composed of many consequent shots. Note the reflection of planet Venus on the sea.

A caveman? No... Just me, in front of a small cave and the Milky Way at the background. The shot is taken at western Ikaria.
Milky way above Caravostamo village at Ikaria island.

Moonrise above Caravostamo village at Ikaria island.

The shot is taken from inside Drakano castle.

Moonrise above Drakano castle at Ikaria.

Startrails above Drakano castle at Ikaria.
Φωτογράφος
Copyright © Chris Kotsiopoulos

Από το Ιστολόγιο http://islgr.wordpress.com

Με θετικό πρόσημο κλείνει το ΕΣΠΑ του Βορείου Αιγαίου

Με ταχύτατους ρυθμούς υλοποιείται το ΕΣΠΑ του Βορείου Αιγαίου με το σύνολο των προσκλήσεων να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη της στην Ερα Αιγαίου η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μέσα σε ένα χρόνο οι προσκλήσεις των έργων είναι στο 96% από το 47% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εντάξεις των έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα από το 10% που ήταν ανήλθαν στο 57%, οι συμβάσεις από το 8% στο 25% και οι δαπάνες από το 2,3% που ήταν πέρυσι τον Δεκέμβρη στην εκπνοή του 2010 φθάνουν στο 12,9%. Με ενεργοποιημένο το 96% του προγράμματος αναμένεται να εισρεύσουν στα νησιά μας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 385 εκ. ευρώ. Επίσης οι πόροι αυτοί θα ενισχυθούν από επιπρόσθετους πόρους που θα προέλθουν από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με 63 εκ. ευρώ,  από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών συνεργασιών στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθούν 5 έργα, ενώ για πρώτη φορά όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα υλοποιηθεί ένα έργο στο πλαίσιο του προγράμματος life για το περιβάλλον σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Κύπρο.  Το έργο CARBONTOUR προϋπολογισμού 1,3 εκ ευρώ  στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για τη μέτρηση των εκπομπών ισοδυνάμων CO2 από τις εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων και τον στρατηγικό σχεδιασμό μέτρων περιορισμού των εκπομπών. Το κύριο προϊόν του έργου θα είναι ένα φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό εργαλείο.

Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή
                                                                                                                                  πηγή: ΕΡΤ

Τι γίνεται με τα απόβλητα των ελαιοτριβείων στο Β. Αιγαίο;

Του Ηλία Γιαννίρη
Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς τα νησιά μας.
Μπορούμε να έχουμε φωτο και ρεπορτάζ για την κατάσταση σήμερα σε διάφορα νησιά;
Σε λίγο θα αναρτήσω 3 φωτο που βρήκα σε Ικαριακά μπλόγκς.  
Σε μήνυμα που πήρα από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ  υπάρχουν φωτο που δείχνουν ότι εκεί τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες δεξαμενές αποβλήτων. Διαμαρτύρονται όμως γιατί πάλι τα απόβλητα καταλήγουν στο Σπερχειό ποταμό και στο Μαλλιακό κόλπο. Γράφουν:
"Ειδικά για τον Σπερχειό και το Μαλιακό, η απόρριψη των αποβλήτων των ελαιοτριβείων
σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 συνιστά μια άκρως προβληματική
υπόθεση με ευρωπαϊκές διαστάσεις.  
Αυτές τις μέρες υπήρξαν πολλές καταγγελίες για ελαιοτριβεία στο Λογγό, στο
Καινούργιο, στο Αυλάκι, στο Λογγίτσι, στο Άνυδρο. Το Δασονομείο Στυλίδας επιλήφθηκε
για παράνομη εναπόθεση λυμάτων σε ρεματιά, σε δασική περιοχή κοντά στο δρόμο προς το
Λογγίτσι. Δείτε εικόνες από πρόχειρες «δεξαμενές» δέκα μέτρα από το ρέμα του
Βοάγριου, κοντά στο Καινούργιο· δεξαμενές χωρίς καμιά επεξεργασία των λυμάτων -
επικίνδυνα για τη ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα - που τελικά αυτά καταλήγουν στο
Μαλιακό. Δείτε επίσης εικόνες από ανάλογη πρόχειρη «δεξαμενή» σε αγροτική περιοχή
στο Άνυδρο Στυλίδας."
Να υποθέσω ότι τέτοιες δεξαμενές δεν υπάρχουν στα περισσότερα λιοτρίβια του Β. Αιγαίου;
f8iotida ΛΥΜΑΤΑ elaiotribeiou ΣΤΟ ΚΑΝΟΥΡΓΙΟ2010

f8iotidaapoblitaelaiotribeiou sto ΑΝΥΔΡΟ4[1]2010


Φωτογραφίες από τον Ιστότοπο islgr.wordpress.com

ΙΚΑΡΙΑ XARAKAS APOBLHTA ELAIOTRIBEIOY 2010

ΙΚΑΡΙΑ XARAKAS APOBLHTA ELAIOTRIBEIOY 2009b

XARAKASAPOBLHTA ELAIOTRIBEIOY2009




''Η Λίστα του τσαγκάρη'' άλλο ένα βιβλίο με άρωμα...Ικαρίας


Ο Παντελής Βούλγαρης, η Λιάνα Κανέλη, ο ποιητής Νίκος Μοσχοβάκος και η νέα συγγραφέας Μαρία Πετρίτση για το Βιβλίο του Αντώνη Κακαρά

Παντελής Βούλγαρης για το βιβλίο του Κακαρά Η λίστα του Τσαγκάρη


 Με τον Αντώνη Κακαρά συναντιέμαι για πρώτη φορά σήμερα. Με αφορμή την ταινία ‘Ψυχή βαθιά’ πριν από αρκετούς μήνες, είχε την ευγένεια να μου στείλει τα προηγούμενα βιβλία του. Διάβασα τους τρεις τόμους, ‘Οι Έλληνες στρατιωτικοί’, βιβλίο πολύτιμο για πολλές πληροφορίες που είχα ανάγκη να διαβάσω, αφού ακόμα και σήμερα το θέμα του εμφυλίου δεν λέει να με εγκαταλείψει. Τα μυθιστορήματα του έχουν σειρά ανάγνωσης για αυτόν τον χειμώνα.
Σήμερα η παρουσία μου στην γιορτή της ‘Λίστας του τσαγκάρη’ , που εύχομαι να είναι καλοτάξιδο, δεν καλύπτει την προσέγγιση ενός ειδικού περί τα λογοτεχνικά, ενός κριτικού παραδείγματος χάριν, ούτε ενός συγγραφέα αφού μόνο τα σενάρια μου έχω καταφέρει να γράψω. Οι παρατηρήσεις μου λοιπόν είναι σκέψεις ενός αναγνώστη και μαζί ενός κατασκευαστή εικόνων του σινεμά.
Όμως ο βαθύτερος λόγος που είμαι μαζί σας είναι για να πάρω απαντήσεις στο βασικό ερώτημα ...
που προέκυψε όταν άρχισα την ανάγνωση του βιβλίου. Ποιος είναι ο Αντώνης Κακαράς που μετά από τόσα χρόνια σταδιοδρομίας στο Ναυτικό και την αποτυχημένη, όπως λέει, καριέρα στα Ναυτιλιακά, στρίβει το πηδάλιο της ζωής του στο δύσκολο χώρο (κόσμο) της λογοτεχνίας; Πως αλήθεια ένας πολίτης, σε ώριμη ηλικία, πιάνει μολύβι και χαρτί και διηγείται ιστορίες; Ο πλούτος των λέξεων και των εκφράσεων, οι δυνατές  λεπτομέρειες των χαρακτήρων, οι ιστορικές πληροφορίες, πού κρυβόντουσαν τόσα χρόνια; 
Και αυτή η μαγική μουσικότητα της αφήγησης, το ταξίδι των ιστοριών από το παρελθόν στο παρόν, ο πλάγιος σχολιασμός των πολιτικών γεγονότων, πόσο δουλεύανε μέσα του όλα αυτά τα πρώτα χρόνια της καθημερινότητάς του; Οι εποχές, οι περιγραφές του φωτός, οι βόλτες των λέξεων στο τοπίο και το περιβάλλον της ταπεινής και γενναίας Ικαρίας, τον συντρόφευαν άραγε τους 16 μήνες της φυλάκισής του στα χρόνια της δικτατορίας; Ο Στέφανος, η Μαρούλα, ο Βλάσης, ο Παπαφενέκος, η δραστήρια περί τα ερωτικά Παπαδιά και ο σωστός παρτενέρ της καντηλανάφτης, ο Βρασίδας, η Φωτεινή, ο Γιόζεφ και τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας, πόσο γνωστά του πρόσωπα υπήρξαν και πόσο γεννήματα της φαντασίας του;
Ο Αντώνης Κακαράς έχει το χάρισμα του εμπνευσμένου αφηγητή των παλαιών καιρών που οι άνθρωποι εξασκούσαν το δοξάρι τους στις μακρινές Βεγγέρες με ανύπαρκτο το μηχάνημα της τηλεόρασης, ρυθμιστή σήμερα της σιωπής μας.
Παίρνει απ’ το χέρι τον αναγνώστη παρέα με τους ήρωές του και τους ταξιδεύει στα χρόνια του Μεταξά, του πολέμου, του άδικου Εμφυλίου, του Απριλιανού πραξικοπήματος.
Η τρυφερότητα των ανθρώπων του πάνε παρέα με το οξύ χιούμορ της γραφής του. Συχνά δεν παραλείπει να σχολιάζει τον συγγραφέα και την γραφή του.
Καταλήγω να πιστεύω ότι ‘Η λίστα του τσαγκάρη’ είναι η προσωπική λίστα του Αντώνη Κακαρά που για χρόνια πολλά εμπλουτιζόταν και παρέμενε σοφά φυλαγμένη στην σπάνια ευαισθησία του.
Πριν από πολλά χρόνια η ακριβή μου φίλη Χριστίνα Τσίγκου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, μου δώρισε τον ορισμό της τέχνης. «Δεν υπάρχει χαμένος καιρός για την τέχνη, Παντελή. Όλα γίνονται μέσα σου. Κάποια στιγμή αν είσαι τυχερός, στρώνεσαι στο χαρτί, στους χαρακτήρες ή στην κάμερα και αποκαλύπτεις ποιος είσαι
Ο σημερινός τιμώμενος με το έργο και την ζωή του, αποδεικνύει πόσο σωστός είναι αυτός ο ορισμός.
Τυχεροί οι αναγνώστες του έργου του.
Παντελής Βούλγαρης
Η Λιάνα Κανέλλη για το βιβλίο του Κακαρά Η λίστα του τσαγκάρη

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από την Ικαρία

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά , ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος , εκκλησιά με τ΄ άγιος θρόνος.
Άγιος Βασίλης έρχεται από τον κάβο* Πάπα,
βαστάει και στην πλάτη του μια μαλλιαρή θυλάκα*,
να βάλει μέσα τα ψωμιά , τις τηγανίτες , τα λεφτά.
-Εσένα , αφέντη , πρέπει σου καρέκλα καρυδένια ,
για ν΄ακουμπάς τη μέση σου τη μαργαριταρένια.
-Και πάλι ξαναπρέπει σου , βάλε στραβά το φέσι* σου
και δίπλα το βρακί* σου για να σκάσουν οι εχθροί σου.
-Πολλά ΄παμε τ΄αφέντη μας ας πούμε της κυράς μας.
-Κυρά ψηλή , κυρά λιγνή , κυρά ταπανοφρύδα*
που έχεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι στήθος,
και του κοράκου τα φτερά τά ΄χεις ταπανοφρύδια*
που όταν λουστείς και χτενιστείς και πας στην εκκλησιά σου
η στράτα* ρόδα γέμισε απ΄την περπατησιά σου.
-Πολλά ΄παμε και της κυράς , ας πούμε και της κόρης.
-Έχεις και κόρην όμορφη ,που δεν έχει ιστορία,
ούτε στην Πόλη βρίσκεται , ούτε στη Βενετία.
-Έχεις και κόρη όμορφη , βάλ΄τηνε στο ζεμπίλι*
και κρέμασέ τηνε ψηλά , να μη τη φάν΄ οι ψύλλοι.
-Πολλά ΄παμε , πολλά ΄παμε , μα δε μας εκεράσατε,
κι αν ακόμα θε να πούμε, βάλτε μας κρασί να πιούμε.
-Εφάγαμε τον πετεινό , να φάμε και την κότα
και δώστε μας το φλουράκι* μας, να πάμε σ΄άλλη πόρτα! 

Γλωσσάρι
Κάβος= ακρωτήριο
θυλάκα= μεγάλη σακούλα
φέσι= είδος καπέλου ή σκούφου που φορούσαν την εποχή της Τουρκοκρατίας.
βρακί= είδος ρούχα, κάτι σαν παντελόνι, που φορούσαν οι χωρικοί τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
ταπανοφρύδα= γυναίκα με ωραία φρύδια (μεγάλα πυκνά κα μαύρα φρύδια).
ταπανοφρύδια= μεγάλα ,πυκνά και μαύρα φρύδια.
στράτα= ο δρόμος
ζεμπίλι= ψάθινος σάκος , το δίχτυ για τα ψώνια .
φλουράκι =μικρό νόμισμα , η αμοιβή των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα.

30 Δεκ 2010

Στιγμιότυπα από την Ορκωμοσία της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας


 της Χρύσας Καράφτη














Της Σωτηρίας Σταυρινάδη



Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Ικαρίας

Ορκίστηκε σήμερα  Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου η Νέα Δημοτική Αρχή Ικαρίας, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Γλαρέδων. Ενιαίος πλέον ο Δήμος Ικαρίας (αποτελούν παρελθόν οι Δήμοι Ραχών, Ευδήλου, Αγίου Κηρύκου), με ένα Δήμαρχο, τον Χριστόδουλο Σταυρινάδη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου 2011.


Ο Δήμαρχος Ικαρίας δήλωσε στην "Ικαριακή Ραδιοφωνία" μετά το τέλος της τελετής της ορκωμοσίας του, "ήταν μια καθοριστική ημέρα για το μέλλον της Ικαρίας. Αποτελεί πλέον έναν Δήμο, μια ενιαία οντότητα και τα προβλήματα από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίζονται καθολικά σαν καριώτικα, από Βορρά έως Νότο, από Ανατολή έως Δύση, χωρίς να γίνονται τοπικισμοί και διαχωρισμοί". "Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που βρέθηκε δίπλα μας, αυτή τη μέρα της ορκωμοσίας της Νέας Δημοτικής Αρχής, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο Γλαρέδο.


Το ενδιαφέρον του κόσμου μεγαλώνει και είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το μέλλον και την προκοπή του τόπου και αυτό μας κάνει να έχουμε βαρύ το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο νησί και στους κατοίκους του και θα επιδιώξουμε να φανούμε αντάξιοι την προσδοκιών του", τόνισε ο κ. Σταυρινάδης, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους τους κατοίκους της Ικαρίας, καριώτες και μη, "Καλή Πρωτοχρονιά, Υγεία, Πρόοδο και Οικογενειακή Ευτυχία".


Τέλος να αναφέρουμε στις 2 Ιανουαρίου 2011 θα εκλεγεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και θα οριστούν οι νέοι Αντιδήμαρχοι.


Καλή θητεία στη Νέα Δημοτική Αρχή!


Τραγωδία σε ελληνικό πλοίο στον Ατλαντικό


Η κακοκαιρία στον Ατλαντικό στοίχισε τη ζωή του καπετάνιου και του Α’ μηχανικού του πλοίου “Aegean Angel” που ανήκει στην ναυτιλιακή εταιρεία Arcadian.
Το πλοίο, έμφορτο με 26 ναυτικούς πλήρωμα, 10 Έλληνες, 14 Φιλιππινέζους, έναν Λετονό και έναν Κύπριο υποπλοίαρχο, που είναι τραυματισμένος, είχε αποπλεύσει από το Ταλίν της Εσθονίας για το Χιούστον του Τέξας και έπεσε σε πολύ άσχημο καιρό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως είχε τον καιρό μπροστά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα κύμα πήρε την πλώρη από κάτω και οι τρείς ναυτικοί βγήκαν να δούνε τι ζημιές είχαν προκληθεί. Τότε, τους χτύπησε πάλι ένα μεγάλο κύμα και τραυματίστηκαν θανάσιμα στο κατάστρωμα οι δύο, ενώ ο υποπλοίαρχος έχει τραυματιστεί σοβαρά.
Η τραγωδία συνέβη, σε απόσταση 800 μιλίων από τις Βερμούδες.
Με το ΕΚΣΕΔ μιλάει ο αντίστοιχος αμερικανικός Θάλαμος Επιχειρήσεων.
Πρόκειται να γίνει αερομεταφορά του 34χρονου Κύπριου υποπλοιάρχου τραυματία. Η αερομεταφορά θα καταστεί δυνατή, μόλις το πλοίο φθάσει στα 200 μίλια από τις Βερμούδες.
Ο άτυχος Έλληνας πλοίαρχος ήταν 47 ετών και ο Α’ μηχανικός, 33 ετών.

Βίντεο από την Ορκωμοσία της Περιφέρειας Β.Αιγαίου και Δηλώσεις του Νάσου Γιακαλή


Όπως σας είχαμε ενημερώσει, σήμερα Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010 θα γίνόταν η Ορκωμοσία του Πρώτου Αιρετού Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, των Αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Συμβούλων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε 3 βίντεο από την Ορκωμοσία αλλά και δηλώσεις του Περιφεριάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσου Γιακαλή.
Το παρόν έδωσε και ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος εκ Πλωμαρίου, Θεολόγος Πατερέλλης όπως και οι Βουλευτές του Νομού Λέσβου, Ν. Σηφουνάκης, Σπ. Γαληνός καθώς και άλλοι τοπικοί άρχοντες και φορείς.

πηγή plomarinews.gr

Ομιλία Βασίλη Τεντόμα στην ορκωμοσία αιρετών περιφέρειας


Κύριε Υπουργέ, κύριε βουλευτή,
Κυρία Γενικέ, σεβασμιότατοι,
Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών,
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση κάνει τα πρώτα της βήματα μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους εργαζόμενους.
Η κριτική μας και η αντίθεσή μας στον «Καλλικράτη» είναι γνωστές.
Η εφαρμογή του νέου θεσμού εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα κατάσταση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα του Μνημονίου.
Μεταφέρονται σταδιακά σε περιφερειακό επίπεδο οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Ο νέος θεσμός θα επιδιωχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης -και όχι μόνο- να μετατραπεί σε ένα διοικητικό κέντρο αδιαφανούς λειτουργίας και διαχειριστικής λογικής.
Εμείς σαν παράταξη θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία και με όσους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων το θελήσουν, να μετατρέψουμε στη πράξη το περιφερειακό συμβούλιο σε «μικρό κοινοβούλιο» ανοιχτό όχι μόνο σε θέματα περιφερειακής πολιτικής αλλά και σε γενικότερα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους άνεργους, τη νεολαία.

Έγκριση χρηματοδότησης ''Μικρών'' νησιών Β.Αιγαίου


Με απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου εγκρίθηκε το Ειδικό Πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά του Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 8.926.800 ευρώ.
Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός ανά δήμο είναι:
·        Δήμος Αγίου Ευστρατίου 2.1 εκατομμύρια ευρώ
·        Δήμος Ψαρών 1.5 εκατομμύρια ευρώ
·        Δήμος Οινουσσών 2.8 εκατομμύρια ευρώ
·        Δήμος Φούρνων Κορσεών 2.5 εκατομμύρια ευρώ
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου δήλωσε ότι: «Εγκρίθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα μικρά νησιά και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα γίνουν σημαντικά έργα για τους κατοίκους των μικρών μας νησιών από επιπρόσθετους πόρους. Σε συνεργασία με τους δημάρχους των νησιών έχουν δρομολογηθεί έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη τους και χρήσιμα για τους ακρίτες που ζουν και δημιουργούν στα μικρά νησιά της Περιφέρειας μας».

Ένταξη σε χρηματοδότηση η κατασκευή του ΧΑΔΑ Φούρνων


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και εντάσσονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου τα έργα «Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στη θέση Καρά Τεπές του Δήμου Μήθυμνας», με προϋπολογισμό 261.600 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και «Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων του Δήμου Φούρνων-Κορσεών(Δ.Δ. Θύμαινας-Χρυσομηλιάς)», με προϋπολογισμό 85.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου δήλωσε ότι: «Δύο ακόμη σημαντικά έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ στο Δήμο Μήθυμνας και στο Δήμο Φούρνων εντάσσονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά καθώς τόσο σημαντικά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Τώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να εργαστούν ώστε να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σε κάθε νησί της Περιφέρειας μας». 

Νεκρό δελφίνι εντοπίστηκε στο Μεσόκαμπο

Ένα νεκρό δελφίνι, σε κατάσταση αποσύνθεσης εντοπίστηκε χθες, από κάτοικο του Μεσοκάμπου, στην  περιοχή «Μαυρίκος», στο Μεσόκαμπο.

Μιλώντας για το περιστατικό, ο κ. Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους»,  είπε πως η ομάδα θα προχωρήσει σε τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου και εκτίμησε πως από δω και πέρα θα έχουμε πολλούς εκβρασμούς των θαλάσσιων θηλαστικών.





Δεκ 28, 2010
armoniaradio.gr

''Αποχαιρετισμός'' του Θεσμού του Έπαρχου


Με τη λήξη της θητείας μου ως Έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συναδέλφους Επαρχιακούς Συμβούλους , το προσωπικό του Επαρχείου και όλους τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες για τη συνεργασία ,την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση τους.
      Χάρις σ’ αυτή τη στήριξη έγινε το όποιο έργο υλοποιήθηκε από το Επαρχείο, με τις περιορισμένες αρμοδιότητες του, στα νησιά μας.
      Ελπίζω και εύχομαι οι νέοι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί ,αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας , να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν και να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής όλων όσων μένουμε πιστοί στις επάλξεις του Αιγαίου.
      Θερμές ευχές για τον καινούργιο χρόνο για υγεία, πρόοδο και καλύτερες ημέρες για όλους και για τον τόπο μας. 
                                                                      
  
         
                                                                            ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΖΙΝΟΣ


                                                                  ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

ο Άη Βασίλης ήρθε...

Ο Άη Βασίλης έφτασε σήμερα το μεσημέρι στον Άγιο Κήρυκο με το κα'ι'κι του παρά την φουρτούνα, πήρε την βέσπα του και μετά το ποδήλατο του και έκανε μια βόλτα από τα καφενεία και τα καλντερίμια του Άγιου Κηρύκου να δώσει τις ευχές του και κατευθύνθηκε γοργά στην όμορφη πολυθρόνα του, όπου τον περίμεναν αγωνιωδώς οι μικροί του φίλοι. Ο σάκος του γεμάτος φυσαρμόνικες για τα μεγάλα παιδάκια και όμορφα αεροπλανάκια για τα μικρότερα . Η πλατεία του Αγίου Κηρύκου, γέμισε μελωδίες ,από τις όμορφες φυσαρμόνικες, ζεστά χαμόγελα, και ενθουσιασμό από τους μικρούς  φίλους που έβγαζαν φωτογραφίες συνεχώς στην αγκαλιά του Άγιου Βασίλη, που με τόση λαχτάρα περίμεναν!! Η Φιλαρμονική Αγίου Κηρύκου έπαιζε εορταστικά τραγούδια και τα μέλη του  συλλόγου ''Ιωάννη Μελά'' που οργάνωσε την όμορφη εκδήλωση βοηθούσαν το έργο του 'Αγιου Βασίλη, και κερνούσαν νόστιμα λιόψωμα και κόκκινο κρασάκι τον κόσμο που παρευρέθηκε στην πλατεία.
Ο Άγιος Βασίλης καταφτάνει με το κα'ι'κι του....

Μας χαιρετάει πρίν ξεκινήσει......

......με την βέσπα του .......

.....δίνει ευχές, κάνοντας βόλτα με το ποδήλατο του


...χαιρετάει τα παιδιά και κατευθύνεται προς την πλατεία

και αφού χαιρετά μεγάλους και μικρούς......




....κάθεται στην πολυθρόνα του!
βγάζει τα όμορφα δώρα του....
.......και ξεκινά να μοιράζει στα παιδάκια


.... βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες!

..έπειτα τον περιμένει το ποδήλατο του, φεύγοντας μας χαιρετά και μας φωνάζει με χαρά...............ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!