Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

22 Ιουν 2010

Πρακτικά της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τη δημιουργία παραρτήματος του Κέντρου Πρόληψης "Φάρος" στην Ικαρία.

Με αφορμή το αίτημα του Κέντρου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του Ν. Σάμου «Φάρος» για δημιουργία Παραρτήματος του Κέντρου στην Ικαρία, ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος, κατέθεσε στις 9 Ιουνίου 2010 σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
            Στη σημερινή συνεδρίαση της 16-06-2010 της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον ΟΚΑΝΑ και τη λειτουργία του, ο Βουλευτής επανέφερε το αίτημα και η αρμόδια Υφυπουργός κα Γεννηματά ανακοίνωσε στην Επιτροπή την ίδρυση του παραρτήματος στην Ικαρία.




Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος
Βουλευτής Ν. Σάμου - ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Αθήνα, 22 Ιουνίου 2010
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
(Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010)




Ομιλία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 16-6-2010

 

Απάντηση Υφυπουργού κας Γεννηματά στη ΔΕΚΥ 16-6-2010



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Βαρδίκος.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Είναι σοβαρό το θέμα που συζητάμε και σε εποχές δύσκολες, εποχές αβεβαιότητας, αύξησης της ανεργίας, γίνεται ακόμη πιο σοβαρό. Θα σας απασχολήσω με ένα δικό μου θέμα, με ένα θέμα του νομού μου. Έχω καταθέσει ερώτηση προς την Υπουργό -ίσως έχει έρθει και σε εσάς, αφού είστε η αρμόδια για αυτό το θέμα- να ιδρυθεί κέντρο στην Ικαρία, όπου υπάρχει οξύτατο πρόβλημα στο νησί.
Υπάρχει κέντρο στη Σάμο και αναλαμβάνει όλη του τη λειτουργία. Η τοπική αυτοδιοίκηση διαθέτει το χώρο και καλύπτει και τα λειτουργικά έξοδα. Από εσάς χρειάζονται δύο εξειδικευμένοι επιστήμονες, που θα μπορούν να στελεχώσουν αυτό το κέντρο.
…………………………………………………………………………………………
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ένα θέμα, εθνικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας. Τα ζητήματα της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης είναι αλληλένδετα και έτσι ακριβώς, τα αντιμετωπίζουμε.
Ξεκίνησα την τοποθέτησή μου από τα οικονομικά προβλήματα, την κρίση που αντιμετώπιζε ο Ο.ΚΑ.ΝΑ., αλλά και τα Κέντρα Πρόληψης, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να μιλάμε για να νέο σχεδιασμό, εάν δεν εξυγιάνουμε την κατάσταση και δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία παραλάβαμε.
 Επειδή δεν ήσασταν όλοι από την αρχή της συνεδρίασης, επαναλαμβάνω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν αντιμετωπιστεί τα χρέη, έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πόροι. Επειδή κάποιος βουλευτής αναφέρθηκε σε υποσχέσεις δικές μου σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. του ΚΕΘΕΑ και των Κέντρων Πρόληψης, θέλω να πω ότι δεν πρόκειται απλά για υποσχέσεις, για ειλημμένες αποφάσεις, υπάρχουν ήδη υπογεγραμμένες αποφάσεις από τον Υπουργό Οικονομικών που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος και είναι απολύτως δεσμευτικές, για την πορεία αυτών των Οργανισμών.
 Όσον αφορά το θέμα της πρόληψης το οποίο για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό και θέλω να ξεκινήσω, από εκεί. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 71 κέντρα πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Εκκρεμούν τα δύο, που είναι στην Δράμα και στο Λασίθι, για τα οποία έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τους κατά τόπους νομάρχες, έχουν εξευρεθεί οι χώροι, υπάρχει απόλυτη συμφωνία, έχουν δρομολογηθεί οι εργασίες που πρέπει για να ξεκινήσουν τη δράση τους, από το Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της υπογραφής της διαδικασίας όλης για την σύσταση της αστικής εταιρίας και μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα υπάρχει για το τριετές πρόγραμμα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, τόσο στην Δράμα όσο και στο Λασίθι.
Όπως σας είπα πριν εξασφαλίστηκαν οι πόροι για την εκπαίδευση αυτών των στελεχών, που έχουν ήδη πολύ σημαντική εμπειρία και η συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει με το Υπουργείο Παιδείας, άμεσα θα αποδώσει καρπούς. Διότι, μέχρι σήμερα, η πρόσβασή του στα σχολεία, ήταν αποσπασματική και σε μερικές περιπτώσεις αυτό εξαρτιόταν, από την προσωπικότητα του κάθε περιφερειακού διευθυντή. Εμείς, λοιπόν δεν θέλουμε να γίνεται αποσπασματικά αυτή η δράση. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνει οργανωμένα και για τον σκοπό αυτό ολοκληρώνουμε την συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι ώστε με βάση συγκεκριμένο μνημόνιο να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο η δουλειά των στελεχών των κέντρων πρόληψης, μέσα στα σχολεία, όπως ήδη αναφέρθηκε και η κυρία Χριστοφιλοπούλου.
Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. από την μεριά του ξεκινά τη διαδικασία αξιολόγησης των προγραμμάτων που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για να μπορέσουμε να έχουμε συμπεράσματα και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα και τις πολιτικές μας και ταυτόχρονα ξεκινά έρευνα για το θέμα των εξαρτήσεων, σε επίπεδο νομού. Έτσι ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα, ανά νομό πλέον. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πολιτικές και στον σχεδιασμό μας, από εδώ και πέρα.
Αναφέρθηκα την πρωτολογία μου στο θέμα του εθνικού σχεδίου δράσης που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για την επόμενη την διετία, το 2011 και το 2012, για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των αναγκών, στο επίπεδο της θεραπείας και της πρόληψης.
Έτσι ώστε μετά το 2012, να ακολουθήσουμε την οκταετία, το επόμενο δηλαδή σχέδιο δράσης να αφορά την οκταετία 2012-2020 και να ακολουθούμε και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό.
Όσον αφορά την Ικαρία. Έχουμε ήδη απαντήσει για το θέμα της Ικαρίας θετικά. Έχουν πάρει τις οδηγίες να δημιουργηθεί το παράρτημα στην Ικαρία και για το σκοπό αυτό πρέπει να γίνουν και οι αναγκαίες προσλήψεις και όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί ήδη, κύριε Βαρδίκο.
Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την θεραπεία και την δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης. Εάν δείτε το φυλλάδιο του ΟΚΑΝΑ που σας μοιράστηκε, είναι πάρα πολύ εύκολο να δει κανείς  την πολύ μεγάλη ανισοκατανομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματα θεραπείας, είναι συγκεντρωμένα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για πρώτη φορά, ίσως μετά από πολλά χρόνια ενώνουμε  τις δυνατότητες και τις δυνάμεις όλων των προγραμμάτων. Έχουμε βρεθεί κατ’ επανάληψη και με το ΚΕΘΕΑ και με το 18 άνω και με τον ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε να αποτυπώσουμε, να δούμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση, ποιες είναι οι δυνατότητες και που πρέπει να επικεντρώσουμε.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε στα χέρια μας, αυτό που είπε ο κύριο Κιλτίδης και θα συμφωνήσω, το ολοκληρωμένο σχέδιο έτσι ώστε ακόμα και αν δεν είμαστε σε θέση, σήμερα να το υλοποιήσουμε λόγω των οικονομικών δυσκολιών, κάθε ενέργεια που θα κάνουμε θα πρέπει να υπηρετεί αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο και να μην γίνονται αποσπασματικά πλέον κινήσεις.
Ακούστηκαν κάποια σχόλια για την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι αληθές ότι δεν εκπροσωπήθηκε το Υπουργείο Υγείας. Εκπροσωπήθηκε το Υπουργείο υγείας από την Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, οι οποία με απόλυτη σαφήνεια, εξέφρασε και τους στόχους, αλλά ανέπτυξε και τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί και αυτά που πρόκειται να γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Θέλω να είμαι σαφής, γιατί πραγματικά έχω δεχθεί και ερωτήσεις από τον κύριο Καρύδη και για τον Πειραιά. Πρέπει να έχουμε όλοι την συνολική εικόνα. Η συνολική εικόνα είναι πως έχουμε αυτή τη στιγμή έξι χιλιάδες ανθρώπους, στο μεγαλύτερο ποσοστό νέους ανθρώπους, σε λίστα αναμονής. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή είναι άμεση προτεραιότητα η δημιουργία νέων θέσεων θεραπείας, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουνε δικαίωμα στη ζωή.
Ναι, υπάρχει όχληση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί παράλληλα με το θέμα της ανάπτυξης νέων θέσεων θεραπείας και ταυτόχρονα θα πρέπει να απαντήσουμε στο πως δημιουργείται η όχληση αυτή. Σε μεγάλο ποσοστό η όχληση έχει να κάνει με τους τρεισήμισι χιλιάδες περίπου ανθρώπους που είναι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα και δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε σε κάποιο κέντρο θεραπείας. Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν δημιουργείται στο κέντρο από αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα θεραπείας και όχι από αυτούς που είναι ήδη μέσα στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.
Άρα να μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα έτσι όπως πραγματικά είναι. Γι’ αυτό μιλάμε για την συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κα την ενίσχυση των προγραμμάτων στο δρόμο, γι’ αυτό έχουμε εξασφαλίσει για τον σκοπό αυτό κονδύλια και από το ΕΣΠΑ. Αν θέλουν κάποιοι να πούνε ότι για λόγους μικροκομματικούς, ή άλλους, ή προσωπικούς απαντούν στους ανθρώπους αυτούς και στις οικογένειες τους, ότι όχι, θα πρέπει να περιμένετε κατά προτεραιότητα να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες μονάδες και μετά να έχετε εσείς μια ευκαιρία, ας πάρουν τον λόγο να το πουν ευθέως.
Θέλω να σας πω ότι από την πρώτη μέρα που πήγαμε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για δύο πράγματα δεχόμασταν πιέσεις. Το ένα ήταν για ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας και το άλλο ήταν για μια θέση στα προγράμματα κυρίως του ΟΚΑΝΑ. Ας απαντήσουν όλοι αυτοί που κάνουν πολιτική σήμερα με διάφορες διαρροές στις οικογένειες αυτών των χρηστών και στους νέους ανθρώπους.
Είναι προφανές ότι χρειάζεται Διυπουργικός συντονισμός. Αυτό έχουμε ξεκινήσει, αυτό έχουμε δρομολογήσει με συγκεκριμένες επιστολές, με συγκεκριμένες συναντήσεις, με προεργασία σε επίπεδο στελεχών και την επόμενη εβδομάδα, το ανέφερα στην αρχή, θα υπάρξει Διυπουργική συνεδρίαση για το θέμα αυτό που θα προεδρεύει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και εκεί βέβαια θα μας επιτρέψετε να πούμε κάποια πράγματα περισσότερα, που νομίζω ότι θα πρέπει να ειπωθούν και να ανακοινωθούν και από τον ίδιο. Θα συμμετέχουν, εκτός από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Προστασίας του Πολίτη και το Άμυνας, γιατί και εκεί κάνουμε δουλεία και έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια, καθώς και εκεί υπάρχουν οι άνθρωποι, υπάρχουνε στοιχεία, όπως επίσης και το Υπουργείο Παιδείας που παρίσταται ήδη αλλά και το Εργασίας, γιατί το θέμα της επανένταξης είναι επίσης σημαντικό.
Πράγματι μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποτελέσματα, στοιχεία των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει ένα σημαντικό κονδύλι αυτή τη στιγμή από τους πόρους του ΕΣΠΑ για να αναπτύξουμε τέτοιου είδους προγράμματα. Βεβαίως ο στόχος μας είναι, το είπα και στην αρχή, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης να υπάρχει αξιολόγηση για κάθε πρόγραμμα, για κάθε δράση κα σχέση κόστους και ωφέλειας. Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: