Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

30 Ιουν 2010

Εκδήλωση στην Ικαρία της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά

Χαιρετισμός από την Ν.Ε Ικαρίας Φούρνων

Αρχικός  αξίζουν συγχαρητήρια στους συντρόφους και της συντρόφισσες  της ΚΝΕ για την πρωτοβουλία τους αυτή , όχι να γίνει μια ακόμα συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά να ανοίξει ένας πιο συστηματικός διάλογος με στόχο την συγκρότηση ενός ευρύτερου αντιναρκωτικού μετώπου που εξοπλίζει τη νεολαία, το λαό γενικότερα με πρόταση στρατηγικής αντιμετώπισης.
Δεν θα αναλύσω από το βήμα αυτό τις θέσεις του ΚΚΕ, αυτό έχει γίνει στο παρελθόν και θα γίνει ξανά και στο επόμενο διάστημα  να σας κάνουμε γνωστό μόνο πως πολύ πρόσφατα (τέλος Μαΐου ) δόθηκε στην δημοσιότητα η έκδοση του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ «Μερικά βασικά ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες».                       
          Σκοπός της έκδοσης αυτής  είναι να θίξει ορισμένες ουσιώδεις πλευρές του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες και να βοηθήσει έτσι στην αντιμετώπιση επιχειρημάτων (από μερίδα επιστημόνων - πολιτικών - διανοούμενων της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού) που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις προσπάθειες διαιώνισης των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα.  Η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες είναι φαινόμενο με κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές, ιστορικές διαστάσεις (και φαινόμενο σαφώς του ίδιου του καπιταλισμού). Η τοξικομανία δεν μπορεί να χρεωθεί ατομικά σε κανένα νέο.          Δεν είναι επιλογή. Οι νέοι σπρώχνονται σ' αυτή, σ' έναν τρόπο ζωής με εξάρτηση από ναρκωτικά, που προβάλλεται ως φυγή από την κοινωνία της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.

Το κοινωνικό - οικονομικό πλαίσιο που ευνοεί τη χρήση ναρκωτικών, η ανεργία, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, η εμπορευματοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών είναι το ταξικό υπόβαθρο της τραγωδίας των ναρκωτικών.                                                                                 Ταυτόχρονα, τα ναρκωτικά αποτελούν τεράστια οικονομική επιχείρηση στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας με κέρδη 500 δισ. δολαρίων.                                                    Εδώ λοιπόν γεννάται και το ερώτημα: Τελικά το πρόβλημα της τοξικομανίας μπορεί να αντιμετωπιστεί;                                                                                                          Η απάντηση που δίνει το ΚΚΕ σ' αυτό το ερώτημα είναι κατηγορηματική.                            Η τοξικομανία θα αντιμετωπισθεί ριζικά μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Ο τοξικομανής όμως ως μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις.                 Η αντιμετώπιση της τοξικομανίας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το βαθμό ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος, με τον αγώνα για άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική.

 Η θέση μας για το συσχετισμό του προβλήματος με το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, δεν μας οδηγεί να παραιτηθούμε από την πάλη για όσο γίνεται καλύτερο σύστημα πρόληψης και στις συνθήκες του παρόντος κοινωνικοοικονομικού συστήματος, σε συνθήκες αρνητικού πολιτικού συσχετισμού. Δεν σταυρώνουμε τα χέρια, όμως δεν μας επιτρέπεται να καλλιεργούμε αυταπάτες. Γι' αυτό και στηρίξαμε και στηρίζουμε τις θεραπευτικές κοινότητες με τα στεγνά προγράμματα, ασκούμε πολεμική στις θεωρίες περί διαχωρισμού των ναρκωτικών, στην εξιδανίκευση των μαλακών, στην στρατηγική των υποκατάστατων, στις θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο με βιολογικούς ή ψυχιατρικούς όρους.



Πιστεύουμε ότι η άνθιση της θεωρίας των υποκατάστατων ως το κύριο, βασικό, σύγχρονο μέσο αντιμετώπισης δεν είναι καθόλου άσχετη με την πολιτική υποκατάστατων που προωθείται στη χώρας μας και στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, μια πολιτική που προσελκύει και άλλες δυνάμεις που καταγράφονται ως «αριστερές».
Στο πρόβλημα της ανεργίας, λόγου χάρη, προβάλλεται η πολιτική υποκατάστασης με την εργασιακή ευελιξία, στην μερική απασχόληση, τα ωρομίσθια , οι εργολαβίες και οι σύγχρονες μορφές φασόν.                                                                                                      Στις συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβάλλεται ως φάρμακο η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Στα συσσωρεμένα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης προβάλλονται η επιμήκυνση του ορίου συνταξιοδότησης, η ενεργός γήρανση όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, οι παλαιότερες και νέες μορφές τζόγου που γνωρίσαμε πιο καθαρά το τελευταία διάστημα με ευθύνη της ΝΔ.
Το πιο βασικό υποκατάστατο που προβάλλεται απέναντι στις ταξικές αντιθέσεις και στην ταξική πάλη είναι ο ψευδεπίγραφος κοινωνικός διάλογος μέχρι εξάντλησης ώστε να επιβληθεί η υποταγή που ονομάζεται συναίνεση, να αναγορευθεί η μοιρολατρία σε προοδευτική ιδεολογία.


Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο ένα πεδίο πάλης για απόσπαση κατακτήσεων και παραχωρήσεων, αλλά και πεδίο που συμβάλλει στην συνειδησιακή χειραφέτηση, και στην συνειδητοποίηση της δύναμης του λαϊκού παράγοντα να βάλει φρένο στο κατήφορο, να διεκδικήσει ριζική αλλαγή, να διεκδικήσει και να πάρει ότι του ανήκει.                                                                                    Η πολιτική ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και μαχητικότητας είναι το καλύτερο έδαφος και για την πάλη κατά της ναρκομανίας που βεβαίως απαιτεί και συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί σήμερα να έχεις ένα ισχυρό κίνημα κατά των ναρκωτικών, όταν δεν απαντήσεις και στο ποιος θα πληρώσει την κρίση.  Αν δε θέσεις αυτό το ζήτημα, δε θα υπάρχουν ποτέ προγράμματα, θα πρέπει να γίνουν περικοπές και θα πρέπει να τις δεχθείς.

Πρέπει να έχεις μια φιλοσοφία, για παράδειγμα υπέρ των προγραμμάτων απεξάρτησης, χωρίς υποκατάστατα.

Χρειάζεται, πια, να προβάλλεται γενικότερα και ένα φορτίο. Θέλετε να το πείτε ιδεολογικό, πολιτικό, πνευματικό, δεν το ταυτίζουμε με ένα κόμμα, να το ξεκαθαρίσουμε.  Εμείς, βέβαια σαν κόμμα έχουμε την δική μας άποψη, αλλά πρέπει αυτός ο ρόλος να έχει και ένα τέτοιο ιδεολογικό, πολιτικό, πνευματικό, πολιτιστικό φορτίο, ακριβώς διότι έτσι ξεκαθαρίζεις καλύτερα τα πράγματα και ανεβάζεις και την αποτελεσματικότητα στην πίεση.



Σε ότι μας αφορά ως ΚΚΕ λέμε ότι ο αγώνας κατά των ναρκωτικών πρέπει να διαμορφώσει μια σύγχρονη φιλοσοφία. Κάνουμε μια προσπάθεια με τις δικές μας θέσεις και βεβαίως δεν απαιτούμε, μέσα στο μαζικό χώρο, από κανέναν, να υιοθετήσει εξολοκλήρου τις δικές μας θέσεις. Ωστόσο, χρειάζεται μέτωπο και συγκεκριμένων αιτημάτων και διεκδίκησης, αλλά και αντιμετώπισης μοντέρνων, ψευτομοντέρνων, έως και παραδοσιακών αντιδραστικών απόψεων για τα θέματα των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και της νεολαίας, που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες.





Το ΚΚΕ είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική που φυλακίζει τους χρήστες και αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους όσο και με τις πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος καθώς και στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπαρχουσών υπηρεσιών απεξάρτησης και πρόληψης.                                                           



 To KKE πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Στηρίζει τη μόνη ρεαλιστική λύση που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης.                                                                                                    



  To KKE λέει όχι σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά.                                                                                                      To KKE αρνηται  τον διαχωρισμό μαλακών - σκληρών.
To KKE λέει όχι στα προγράμματα υποκατάστασης, που συντηρούν και δε θεραπεύουν. Η υποκατάσταση να αφορά ειδικές ομάδες (π.χ. άτομα  με χρόνια νοσήματα).                               
    To KKE διεκδικεί και υποστηρίζει την Πολιτική "μείωσης της ζήτησης" και όχι "μείωσης της βλάβης"»

Δεν υπάρχουν σχόλια: