Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

30 Ιουλ 2010

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα 30-7-2010



Μετά από πολύμηνες και  συγκροτημένες προσπάθειες της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και τον Υφυπουργό κ. Σταύρο Αρναουτάκη, εγκρίθηκε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια με τίτλο «Βόρειο Αιγαίο : Βιώσιμη και Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη». «Είναι πολύ σημαντικό για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να έχουμε επιπρόσθετους πόρους 63 εκατομμύρια ευρώ, πόροι οι οποίοι θα μας βοηθήσουν με ένα σοβαρό σχεδιασμό να συμπληρώσουμε την αναπτυξιακή παρέμβαση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου» δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται αμιγώς από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με 63 εκατομμύρια Ευρώ για 5 χρόνια. «Φέρνουμε στο Βόρειο Αιγαίο 63 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους τους οποίους θα αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Περιφέρειας, ουσιαστικά με ένα σοβαρό σχεδιασμό και θα ενισχύσουμε έτσι την αναπτυξιακή προσπάθεια που υλοποιείται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» ανέφερε η κ. Θεολογίτου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του συνόλου της αναπτυξιακής προσπάθειας που υλοποιείται στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται δηλαδή για ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα που έρχεται να συμπληρώσει την καθ’ εαυτού αναπτυξιακή παρέμβαση, δηλαδή το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και τα τομεακά προγράμματα του  ΕΣΠΑ, με στόχο την μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού αποτελέσματος.
Στόχος του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος είναι η συμπλήρωση των υποδομών μικρής κλίμακας που λείπουν από την νησιωτική ενδοχώρα, η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και η υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Μ’ αυτό τον τρόπο επιδιώκεται, όχι μόνο η αναβάθμιση της νησιωτικής ενδοχώρας, αλλά και η λειτουργική σύνδεσή της με την πρωτεύουσα κάθε νησιού.
Όπως φαίνεται  από τον  πίνακα επισκόπησης που παρουσιάζεται παρακάτω ο κεντρικός στόχος του ΕΑΠ για «βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» αναλύεται σε τρείς επιμέρους και αλληλένδετους στόχους ή «άξονες προτεραιότητας» ως εξής :
1.     Βιώσιμη ανάπτυξη : περίπου 48% των πόρων για υποδομές μικρής κλίμακας σε έργα μεταφορών, περιβάλλοντος και πολιτισμού.
2.     Κοινωνική Συνοχή : περίπου 20% των πόρων θα διατεθεί για την αναβάθμιση των υποδομών εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας και καταπολέμησης του αποκλεισμού, καθώς και για την ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής της δημόσιας διοίκησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και ειδικά του πολίτη που ζει μακριά από τα αστικά κέντρα του κάθε νησιού.
3.     Εξωστρέφεια: περίπου 28% των πόρων για την στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, παραδοσιακής και καινοτόμου, καθώς και για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.
Το υπόλοιπο 8% των πόρων θα διατεθεί σε δράσεις «τεχνικής βοήθειας» με στόχο την άμεση ενεργοποίηση του ΕΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και του εθελοντισμού, ο οποίος στην Περιφέρειας μας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και συγκροτημένος. Αυτό αποδεικνύει ότι έχει γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθούν όλες οι «κρυμμένες» και μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτες πτυχές του δυναμικού των νησιών. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τοπικών πόρων, ανθρώπινων και μη, ώστε να αναδειχθεί όλο το φάσμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στην λογική της ολοκληρωμένης, αυτοτροφοδοτούμενης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Το ΕΑΠ στηρίζεται στην λογική της αειφορίας, της πράσινης ανάπτυξης.
Το ΕΑΠ έχει ολοκληρωμένη προσέγγιση που ξεδιπλώνεται χωρικά στη νησιωτική ενδοχώρα, γιατί για τα αστικά κέντρα των νησιών και τα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν προβλεφθεί από το ΕΣΠΑ ειδικά ολοκληρωμένα προγράμματα. Με το ΕΑΠ δίνεται η δυνατότητα στο να εξασφαλίσουμε την δυναμική ανάπτυξης της νησιωτικής ενδοχώρας. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και η προστιθέμενη αξία του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) ως προς το ΠΕΠ και τις άλλες «επιχειρησιακού» χαρακτήρα παρεμβάσεις, που προσδιορίζονται κυρίως από δράσεις μεγάλης κλίμακας για τα νησιωτικά μεγέθη του Βορείου Αιγαίου, αφήνοντας ακάλυπτη την νησιωτική ενδοχώρα.
Σύμφωνα με δήλωση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου «το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) αποτελεί ένα πραγματικό εφαλτήριο ανάπτυξης, ειδικά στην σημερινή οικονομική συγκυρία. Χρέος μου να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, αλλά και να κάνω ειδική αναφορά στην  αποφασιστική συμβολή του Υφυπουργού  Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρου Αρναουτάκη για την έγκριση του ΕΑΠ, ενός ανθρώπου ιδιαίτερα ευαίσθητου στις αναπτυξιακές ανάγκες αλλά και ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου του Βορείου Αιγαίου».

Συνημμένα: 1 Πίνακας


Επισκόπηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου

Κεντρικός Στόχος
Ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας για την διασφάλιση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης
Άξονας 1 : Βιώσιμη ανάπτυξη
Άξονας 2 : Κοινωνική Συνοχή
Άξονας 3 : Εξωστρέφεια
Προσπελασιμότητα
Βελτίωση της υποδομής μεταφορών μικρής κλίμακας ως υποστηρικτικού μηχανισμού για την ενεργοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Εκπαίδευση για μια «Νεολαία σε Κίνηση»
Παρεμβάσεις στις υποδομές εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με στόχο τον περιορισμό της πρόωρης αποχώρησης από την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του τομέα.
Ανταγωνιστικότητα
Υποστήριξη όλου του φάσματος τοπικής και παραδοσιακής επιχειρηματικότητας με αντίστοιχες δράσεις προβολής και δικτύωσης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Αγροτικές Υποδομές
Περιλαμβάνει υποδομές αγροτικής οδοποιίας και άρδευσης, καθώς και έργα ολοκληρωμένου χαρακτήρα στην λογική των «ΟΠΑΑΧ»
Ψηφιακή Κοινωνία
Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) τόσο για τη εξυπηρέτηση του πολίτη, όσο και για την συνολική αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών με τυποποιημένο ψηφιακό περιεχόμενο.
Προβολή και Προώθηση των Αγροτικών Προϊόντων
Στοχευμένες δράσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εμβληματικών αγροτικών προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου
Φυσικό & Ανθρωπογενές Περιβάλλον
Αφορά παρεμβάσεις για την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, των στερεών και υγρών αποβλήτων, ενώ η ανακύκλωση και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων, έχουν στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Κοινωνική Αλληλεγγύη / «Ενεργός Πολίτης»
Παρεμβάσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, τόσο στους τομείς της κατάρτισης και απασχόλησης όσο και των υπηρεσιών υγείας & πρόνοιας, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα
Πλαισίωση της ανάληψης καινοτόμων δράσεων από την επιχειρηματική κοινότητα των νησιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διείσδυση σε υπερ-τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές

Πολιτισμός
Αναβάθμιση μνημείων και αποκατάσταση εμβληματικών χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Διαφοροποίηση του Τουριστικού Προϊόντος
Εξειδίκευση της τουριστικής προσφοράς και την διαφοροποίησή της τόσο θεματικά, όσο και χωρικά και χρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: