Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

29 Ιουλ 2010

Καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ''Νήσος Μύκονος''



Πλήρωσε μέχρι δεκάρας τα οφειλόμενα στο πλήρωμα
Η κινητοποίηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων και του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών» έφερε αποτελέσματα
Η αγωνιστική συσπείρωση των ναυτεργατών με τις ταξικές δυνάμεις, με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αλλά και με την παράταξη του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών» (ΑΣΝ), επέβαλε την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Ακτοπλοΐας στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» και χτες το απόγευμα η πλοιοκτήτρια HSW πλήρωσε μέχρι δεκάρας τα όσα όφειλε.
Συγκεκριμένα η εταιρεία, όπως αποδείχτηκε, παραβιάζοντας κατάφωρα τη ΣΣΕ, δεν κατέβαλε στο πλήρωμα το επίδομα «άγονης γραμμής», τις αμοιβές από τα εξπρές δρομολόγια και τις υπερωρίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις ειδικότητες αντιμετώπιζαν οι ναύτες. Μόλις έγινε η σχετική καταγγελία από ναυτεργάτες του πληρώματος, αμέσως έγινε παρέμβαση από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και την αγωνιστική παράταξη του ΑΣΝ. Μπροστά στη μάχη μπήκαν 16 ναυτεργάτες του πληρώματος, οι οποίοι προειδοποίησαν με επίσχεση εργασίας και ακινητοποίηση του πλοίου αν μέχρι και χτες το βράδυ δεν καταβάλλονταν τα δεδουλευμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) και ο πρόεδρός της Αν. Νταλακογιώργος, εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», απουσίαζε και από αυτή τη μάχη επιδεικτικά, για να δείξει για πολλοστή φορά τους δεσμούς εξάρτησης που έχει με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ότι είναι από τους στυλοβάτες της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και την ανάγκη ότι αυτή η πλειοψηφία πρέπει να απομονωθεί από τον κλάδο.
Η κινητοποίηση των ναυτεργατών του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» ανέδειξε ακόμα τα εξαντλητικά ωράρια και την παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης 180 που καθορίζει το χρόνο εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων. Το γεγονός ότι το πλήρωμα δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί από τα απανωτά δρομολόγια - για παράδειγμα το πλοίο κατέπλευσε χτες στις 6.30 το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενο από Σάμο και απέπλευσε ξανά μετά από τρεις ώρες - αποδεικνύει ότι υπάρχουν κενά στην οργανική σύνθεση που πρέπει να καλυφθούν, ενώ όπως αναφέρει η ΔΣ 180 η παραβίαση των ωραρίων (μέχρι 72 ώρες δουλειά την εβδομάδα) είναι ένας από τους κύριους παράγοντες σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων.
 Πηγή : rizospastis.gr

1 σχόλιο:

tolis apo ikaria είπε...

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ