Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

28 Απρ 2010

Αποτελέσματα Ευρωπαικής Συνόδου Νησιωτικότητας στις Βαλεαρίδες νήσους


Την στήριξη των Νησιωτικών Περιφερειών για την υλοποίηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων, από τα Διαθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησαν οι Νησιωτικές Περιφέρειες στη Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε η Ισπανική Προεδρία στη Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες Νήσους. Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, υποστήριξε την δημιουργία ξεχωριστού στατιστικού κωδικού για τις νησιωτικές περιφέρειες καθώς και την δημιουργία ομάδας εργασίας με λειτουργική σύνδεση στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα η κ. Θεολογίτου, στην ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής των Νησιωτικών Περιφερειών τόνισε ότι: «Από τη θέση αυτή έχω χρέος και ευθύνη να υπηρετώ το νησιώτη και με νου και με ψυχή να διεκδικώ ιδιαίτερες πολιτικές για τα νησιά. Η νησιωτικότητα θα πρέπει να πάψει να θεωρείται μειονέκτημα και να μεταφραστεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Ειδικότερα για τα νησιά του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται από πολλαπλή νησιωτικότητα και από τον περιορισμό των 150 μιλίων, καθώς αποτελούν τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πλαίσιο των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών της Ελληνικής Βουλής, λειτουργεί υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, ενώ η Κυβέρνηση με τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση προβλέπει τη σύσταση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής».
Όσον αφορά τις κατευθύνσεις που προτάθηκαν για την υποστήριξη των Νησιωτικών Περιφερειών, η κ. Θεολογίτου υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί να συμβαδίζουν με τους γενικούς ευρωπαϊκούς στόχους για την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή κλπ, αλλά να εντάσσονται και στο πλαίσιο της υπό εκπόνησης στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020: Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη». Η εκπόνηση μιας δομημένης στρατηγικής, με άξονες και μέτρα, καθώς και με συγκεκριμένους ποσοτικούς δείκτες, είναι απολύτως αναγκαία για μια συγκροτημένη επιχειρηματολογία υπέρ των νησιών, που θα προωθηθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω εδώ, μια παρεμφερή πρωτοβουλία των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας, που πρόσφατα κατέληξαν σε μια Στρατηγική η οποία υιοθετήθηκε στις 10 Ιουνίου 2009 και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάλογη πρωτοβουλία ακολούθησαν και οι παραδουνάβιες περιφέρειες και έχουν ήδη καταλήξει σε μια δική τους Στρατηγική».
Τέλος στην εισήγησή της, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπογράμμισε την ανάγκη να μην χαθούν οι προθεσμίες τονίζοντας ότι: «για να  διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους, είναι προφανές ότι πρέπει έγκαιρα να υιοθετήσουμε μια «δομημένη» Στρατηγική. Για το λόγο αυτό, καθώς και για την εκπόνηση κατάλληλων δεικτών, θεωρώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να στηθεί μια ομάδα εργασίας, είτε σε επίπεδο Κρατών Μελών, είτε σε επίπεδο νησιωτικών περιφερειών, αλλά με οργανική σύνδεση και επικοινωνία με την Προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να μην ξεχαστεί η πρωτοβουλία αυτή της Ισπανικής Προεδρίας από τους επόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: