Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

18 Μαΐ 2010

Ομιλία Βουλευτή Σάμου κατά τη συνεδρίαση Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων



Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος
Βουλευτής Ν. Σάμου - ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αθήνα,18 Μαΐου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ
ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
(Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010)

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

 
Κύριε Υπουργέ, αποκεντρώστε ό,τι μπορεί να αποκεντρωθεί από το υπουργείο σας.  Εξαντλήστε κάθε περιθώριο. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας.
Ακόμη και για το καθάρισμα ενός αρχαιολογικού χώρου, θεωρούν στελέχη του υπουργείου σας μόνο τους εξειδικευμένους εργάτες ικανούς. Έχοντας όλη την Ελλάδα που είναι ένα απέραντο μουσείο, ένα κεντρικό υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα ή τουλάχιστον βραδυπορεί και δημιουργεί τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Στο νησί μου, έχει αναστυλωθεί ένα υπέροχο έργο, το κάστρο του Λυκούργου, το οποίο δεν μπορεί να ανοίξει για τους τουρίστες, για τους επισκέπτες, γιατί δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος να το ανοίξει. Υπάρχει η Εφορία βυζαντινών και κλασσικών αρχαιοτήτων, η κλασσική έχει κόσμο, η βυζαντινών δεν έχει και το κάστρο του Λυκούργου μένει κλειστό.  
Ελπίζω να το πληροφορηθήκατε ότι άρχισαν οι πρώτες επισκέψεις στο Ηραίον, αλλά οι πρώτοι τουρίστες επέστρεφαν τα εισιτήριά τους γιατί δεν έβλεπαν τίποτα. Ήταν όλα καλυμμένα από χόρτα. Είπαν: «χόρτα έχουμε και στην πατρίδα μας, δεν θα πληρώσουμε για να τα δούμε». Αυτό ευαισθητοποίησε τον κόσμο, έστειλε και η Νομαρχία ένα μικρό συνεργείο, πήγαν και αρκετοί εθελοντές και καθάρισαν το χώρο. Tην ίδια στιγμή, 160 εποχικοί δασοπυροσβέστες που είχαν προσληφθεί και τους πλήρωνε το δημόσιο, όλη μέρα έπιναν καφέδες στα σκαλιά της πυροσβεστικής, γιατί δεν είχαν αντικείμενο.
Θα έλεγα ότι ακόμη και τη συντήρηση, ακόμη και την επίβλεψη των αρχαιολογικών χώρων, πάντα με δικά σας στελέχη, θα μπορούσε να την αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Εσείς θα επιλέξετε και θα βρείτε τι μπορεί να αποκεντρωθεί.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι το υπουργείο σας είναι από τα πιο πανικόβλητα. Και τις δυο φορές που το έχω επισκεφτεί, έχω διαπιστώσει ότι οι υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι με πολλά πράγματα και η πιο ψύχραιμη είναι η κυρία Μενδώνη.
Επίσης, με τον Ε.Ο.Τ. υπάρχει πρόβλημα. Ή καταργήστε τον ή κάντε και γι’ αυτόν αποκέντρωση. Το γραφείο στη Σάμο το μόνο που λέει  είναι «απευθυνθείτε στη Μυτιλήνη» και δεν διεκπεραιώνει τίποτα. Ένα Κ.Ε.Π. διεκπεραιώνει πολύ περισσότερα πράγματα, σχετικά με τον τουρισμό απ’ ότι το γραφείο σας.
Κατανοώ απόλυτα τη δυνατότητα που έχετε με τους περιορισμένους πόρους, σαφώς όμως μια σωστή αξιοποίηση μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα και με λιγότερους πόρους. Θα έλεγα, συντάξτε ένα εγκόλπιο για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι φορείς που ασχολούνται με πολιτιστικές εκδηλώσεις, για να φύγουμε από τα «πανηγύρια» και τις πρόχειρες δουλειές και να πάμε σε σωστές, τις οποίες θα χρηματοδοτείτε, ώστε να έχουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα.
Είμαι σίγουρος ότι θα χρειαστεί, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά –έχω κάνει και σχετική πρόταση στους υπεύθυνους της Κυβέρνησης, έχω απευθυνθεί ακόμη και στον Πρωθυπουργό – ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα λειτουργήσει, όπως αυτά που ψηφίσαμε στις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. Εάν δεν ψηφίζαμε εκείνα τα νομοσχέδια –όλα κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας και εδώ, βέβαια, η Αρχαιολογία και το Δασαρχείο είναι οι «βασιλιάδες»– εάν δεν κάνουμε κατά παρέκκλιση έργα, τουλάχιστον ο τουρισμός θα συνεχίσει την κατηφόρα του.
Αυτή τη στιγμή, δεν γίνεται στο νησί μου μια σοβαρή επένδυση, γιατί το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί η ξενοδοχειακή μονάδα, απέχει 360 μέτρα από τον οικισμό, ενώ θα έπρεπε να απέχει 300 μέτρα. Ακόμη, η Αρχαιολογία εμποδίζει σε άλλη περιοχή να γίνει μια άλλη μονάδα. Έχω δει τις μελέτες, χρησιμοποιούν τις πέτρες της περιοχής για να χτίσουν πολυτελή διαμερίσματα, ενώ επιτρέπει σπίτια τα οποία γίνονται με τον τρόπο που θέλει ο κάθε μηχανικός και ο κάθε ιδιοκτήτης και τα οποία στην κυριολεξία «βιάζουν» το τοπίο. Υποτίθεται ότι υπάρχουν οι νόμοι, ακριβώς για να προφυλάξουν το τοπίο, αλλά είναι οι ίδιοι που το «βιάζουν» και εμποδίζουν την ανάπτυξη.
Για να γίνουν όλα αυτά, θα χρειαστεί σίγουρα ένα νομοθέτημα, το οποίο κατά παρέκκλιση θα επιτρέπει τέτοιες δράσεις, γιατί διαφορετικά δεν θα δούμε ανάκαμψη, την οποία τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: