Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

27 Μαΐ 2010

Ομιλία Π.Βαρδίκου στη Βουλή για τον Καλλικράτη


Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος
Βουλευτής Ν. Σάμου - ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Αθήνα, 26 Μαΐου 2010



ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ
ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
KATA ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ:

Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
 - Πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

                Ιστορική η σημερινή ημέρα για την αυτοδιοίκηση. Υλοποιούμε μία προεκλογική μας δέσμευση. Στο πρόγραμμά μας μιλούσαμε για λιγότερους και ισχυρότερους δήμους. Ο Καποδίστριας υπήρξε σταθμός στην πορεία της αυτοδιοίκησης, ένας από τους αρκετούς στα χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Βελτίωσε αισθητά την κατάσταση, αλλά δεν μπόρεσε και ποιοτικά και ποσοτικά να δημιουργήσει δήμους αποτελεσματικούς, με οικονομική αυτάρκεια, διοικητική ικανότητα, δυνατότητα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και κυρίως παροχή σωστών υπηρεσιών στους πολίτες.
                Nα το πούμε και αυτό. Ο Καποδίστριας δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από την πολιτεία. Πολλές φορές ένοιωσε σαν έκθετο τέκνο. Η Νέα Δημοκρατία αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης -έχει κάποιες εκλάμψεις καμία φορά- δεν τόλμησε, όμως. Δικαιολογείται γιατί τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν να ψηφίσουν ανίσχυρες κυβερνήσεις.
                Γι’ αυτό ας πράξει τώρα -εάν βέβαια το επιθυμεί, που μάλλον δεν το επιθυμεί, σύμφωνα με όσα έχουμε ακούσει έως τώρα- το αυτονόητο. Ας μάθει, αν και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως από το πάθημά της με τον Καποδίστρια που θα τον καταργούσε, όταν θα ερχόταν στην Κυβέρνηση και αποχωρούσε από αυτή την Αίθουσα όταν ψηφιζόταν. Είμαι περίεργος αν και τώρα θα πράξει το ίδιο. Θα το δούμε. Βέβαια, όταν ήρθε στην Κυβέρνηση, μπορεί να γκρέμισε πολλά, τον Καποδίστρια, όμως, τον άφησε άθικτο και κάπου τον αγάπησε κιόλας.
                Έξυπνη και κυρίως ουσιαστική η πενταετής θητεία με τις εκλογές μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο. Από τις ιδέες που λες, πώς δεν την είχα σκεφθεί και εγώ. Δεν είναι μόνο τα έξοδα που γλιτώνεις, είναι οι δυνατότητες για καλύτερο προγραμματισμό και κυρίως για αποτελεσματικότερη υλοποίηση. Τα τελευταία χρόνια μιας θητείας οργάνων είναι πάντοτε τα πιο αποδοτικά.
                Οφείλω να σας συγχαρώ και για το γεγονός ότι κρατήσατε τις αρχές μας, δεν ενδώσατε και επαναφέρατε το 50 συν 1. Γνωρίζω ότι δεχθήκατε πιέσεις από ημέτερους δημάρχους να παραμείνει το 42% για τους ίδιους λόγους σκοπιμότητας που το θέσπισε η Νέα Δημοκρατία, το μικροκομματικό συμφέρον. Σωστά πράξατε. Θυσιάσατε το μικροκομματικό συμφέρον στο βωμό της αυξημένης δημοκρατικής νομιμοποίησης των νέων αιρετών οργάνων.
                Η εμμονή σας στο «νησί και δήμος» με εξέπληξε ευχάριστα. Φοβόμουν εκπτώσεις, εκπτώσεις που εάν άρχιζαν δεν θα σταματούσαν. Η εμμονή σας δείχνει απόφαση να προχωρήσει η ουσιαστική μεταρρύθμιση για την ανάπτυξη και όχι η απλή συνένωση για τον περιορισμό των εξόδων. Σε μία τέτοια περίπτωση θα ήμουν μαζί με όσους από τους συμπατριώτες μου αντιδρούν. Αντιδρούν μόνο για το χωροταξικό, γιατί για τα άλλα συμφωνούν.
                Καθολικό και διαχρονικό το αίτημά μας για μία περιφέρεια σε όλο το Αιγαίο, βόρειο και νότιο, με έδρα τον Πειραιά. Εκεί η πρόσβαση είναι απ’ όλους μας εύκολη. Γνωρίζω τον αγώνα των συναδέλφων της Δωδεκανήσου να οριστεί έδρα της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης του Αιγαίου η Ρόδος. Θα συμφωνούσαμε εάν στη Ρόδο βρισκόταν και η έδρα της αυτοδιοικητικής περιφέρειας. Αλλά, αυτή να βρίσκεται βόρεια στη Μυτιλήνη, η κρατική περιφέρεια νότια στη Ρόδο και το κράτος δυτικά στην Αθήνα, θα μας δυσκόλευε πολύ. Λυπάμαι, αλλά δεν συμφωνούμε. Για την άσκηση των περισσότερων αρμοδιοτήτων που δίνονται στους νησιώτικους δήμους θα απαιτηθούν περισσότεροι υπάλληλοι. Γι’ αυτούς η εντοπιότητα πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο, οι ντόπιοι μένουν, οι άλλοι ή δεν πατούν το πόδι τους ή φεύγουν γρήγορα.
                Θέλω να με προσέξετε. Σωστά αναθέτετε στη διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφέρειας τις μελέτες και τις κατασκευές έργων στα μικρά νησιά. Γιατί, όμως, μόνο στο νότιο Αιγαίο; Έχει και το βόρειο Αιγαίο μικρά νησιά και το Ιόνιο. Παρακαλώ να διορθωθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 205 και να γραφεί «της αντίστοιχης περιφέρειας» για να συμπεριληφθούν όλα τα μικρά νησιά και όχι μόνο αυτά της περιφέρειας του νοτίου Αιγαίου. Είναι στο άρθρο 205 η παράγραφος 4.
                Να προετοιμαστούμε από τώρα για το ταξίδι μας μέχρι την επόμενη μεταρρύθμιση που θα διαδεχθεί τον Καλλικράτη, όπως αυτός διαδέχτηκε τον Καποδίστρια. Στην επόμενη μεταρρύθμιση, κατά την άποψή μου, σημείο αιχμής θα πρέπει να είναι η συνολική διοικητική αλλαγή, που μεταξύ άλλων θα επιτρέπει στην ίδια την αυτοδιοίκηση να εισπράττει απευθείας μέσω του φορολογικού συστήματος τα έσοδά της. Αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα να περάσουμε ολοκληρωτικά -γιατί πιστεύω ότι μέχρι ένα βαθμό αυτό θα επιτύχει ο Καλλικράτης- από τους αγωνιστές και διεκδικητές δημάρχους, σε υπεύθυνους δημάρχους που θα σέβονται περισσότερο και θα αξιοποιούν καλύτερα το δημόσιο χρήμα που θα διαχειρίζονται, αφού οι ίδιοι θα εισπράττουν και το κόστος είσπραξης αυτού του δημόσιου χρήματος.
                Το ταξίδι της αυτοδιοίκησης είναι περιπετειώδες και συναρπαστικό. Από τον Ιανουάριο του 2011 τυπικά, αλλά από την Πέμπτη το βράδυ ουσιαστικά, θα το συνεχίσουμε με όχημα τον Καλλικράτη.
                Καλό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: