Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

23 Αυγ 2010

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας για την ελεύθερη κατασκήνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την ελεύθερη κατασκήνωση
και την αντιμετώπισή της από τη Δημοτική Αρχή των Ραχών

      Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ραχών ο διωγμός των κατασκηνωτών, αλλά και όσων μοιάζουν «ύποπτοι» για κατασκήνωση.
   Την ίδια στιγμή άλλα νησιά καλοδέχονται αυτήν την κατηγορία επισκεπτών και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή συνύπαρξη κατασκηνωτών και κατοίκων. Δημιουργούν κάμπινγκ ή ορίζουν  χώρους ελεύθερης κατασκήνωσης με βασικές υποδομές  υγιεινής διαβίωσης . Προφανώς εκεί οι Δημοτικές Αρχές   θεωρούν ευπρόσδεκτους  τους ανθρώπους που επέλεξαν τον τόπο τους για διακοπές, σέβονται την επιλογή αυτής της μορφής τουρισμού, χωρίς να παραβλέπουν και το οικονομικό όφελος, σε μια περίοδο μειωμένης τουριστικής κίνησης, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζουμε .
   Αντίθετα η Δημοτική Αρχή Ραχών, στο όνομα του Ραχιώτικου λαού, αναγορεύει όλη την περιοχή του Δήμου σε απαγορευμένο χώρο για κατασκήνωση και κηρύσσει παράνομους τους κατασκηνωτές, θεωρώντας τους περιθωριακούς με εν δυνάμει παραβατική συμπεριφορά. Στα πλαίσια αυτής της  πολεμικής προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας, όταν για παράδειγμα δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι του Δήμου ανακρίνουν επισκέπτες που κινούνται με σακίδια και υπνόσακους, και τους  δίνουν εντολή  ή να νοικιάσουν δωμάτια ή να εγκαταλείψουν την Ικαρία . Και ακόμα χειρότερα ολισθαίνουν σε εντελώς παράνομες πράξεις, όταν αρπάζουν τα πράγματά τους. Ο κοινωνικός ρατσισμός σε βάρος νέων, φοιτητών, ανέργων σε όλο του το μεγαλείο.
   Η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει και βρίσκει αντίθετο ένα μεγάλο μέρος της Ικαριώτικης κοινωνίας. Η νοοτροπία και οι πρακτικές αυτές αποτελούν ντροπή για όλους μας, δεν ταιριάζουν με την τοπική μας κουλτούρα και διασύρουν το νησί μας.

   Προβλήματα σίγουρα υπάρχουν, όπως και ανεύθυνοι κατασκηνωτές. Δεν αντιμετωπίζονται όμως με εκφοβισμούς, διωγμούς , μεθόδους καταστολής και παράνομες ενέργειες . Και βέβαια δε λύνονται τα προβλήματα με τη δημιουργία φοβικών συνδρόμων και τη δαιμονοποίηση κάποιων τρόπων ζωής. Εμείς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα και την επιθυμία των ανθρώπων να κατασκηνώνουν, γι’ αυτό επιμένουμε βραχυπρόθεσμα στη διαμόρφωση χώρων φιλοξενίας, με την παροχή βασικών υποδομών (τουαλέτες, ντουζιέρες, πόσιμο νερό, κάδοι απορριμμάτων),  και μεσοπρόθεσμα στη δημιουργία κάμπινγκ. Και για τις δύο αυτές λύσεις η απροθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.
   Οφείλουμε να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έρχονται ως φίλοι της Ικαρίας και είναι  φιλοξενούμενοι μας, για να απαιτήσουμε παράλληλα και το δικό τους σεβασμό. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά και από κοινού να χειριστούμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται . Μόνο έτσι θα απομονώσουμε και τις όποιες παραβατικές συμπεριφορές που προέρχονται από μειοψηφίες.
   Αυτό όμως που επιβάλλεται να κάνει από αύριο η Δημοτική Αρχή, αφήνοντας κατά μέρος τις ειρωνείες για «την οικολογική ευαισθησία πολιτών», είναι να επαναπροσδιορίσει τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων που προσέλαβε. Με  συνεχή παρουσία δηλαδή να ασχολούνται με την καθαριότητα και την αποτροπή  ρύπανσης «των παραποτάμιων και παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων». Αν μάλιστα ενδιαφέρεται πραγματικά για το περιβάλλον, καλό θα ήταν με τον ίδιο ζήλο που έδειξε στο κυνήγι των κατασκηνωτών, να ασχοληθεί με τα χρόνια σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα όταν σε λίγες μέρες οι επισκέπτες μας θα έχουν φύγει και θα είμαστε πάλι μόνοι. Εκτός και αν έχει δίκιο ο ποιητής όταν γράφει:  «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους .
                                         Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».

                                                                             Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας  
                                                                                                Αύγουστος 2010 

Δεν υπάρχουν σχόλια: