Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

9 Φεβ 2011

Πρόγραμμα Agrisle: Ημερίδα «Τοπικές ποικιλίες: παρελθόν ή και μέλλον;»


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παραδοσιακών, ποιοτικών, περιβαλλοντικά φιλικών και γευστικών προϊόντων εξαιτίας των συνεχόμενων διατροφικών σκανδάλων (διοξίνες, τρελές αγελάδες, μελαμίνη κλπ) που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυτό  το γεγονός μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για την προώθηση των προϊόντων της Λέσβου και τη στήριξη της γεωργίας της.
         Οι γεωργικές τοπικές ποικιλίες αποτέλεσαν και αποτελούν μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας κάθε τόπου. Διακρίνονται για την προσαρμοστικότητα τους στις τοπικές εδαφοκλιματιές συνθήκες, τη χρήση μειωμένων εισροών (λίπασματα, φυτοφάρμακα), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (γεύση, άρωμα), συνδέονται με την τοπική γαστρονομία, είναι κατάλληλες για βιολογική γεωργία  και μπορούν να προωθηθούν ως αγροτικά προιόντα με προστιθέμενη αξία (π.χ. ΠΟΠ ή ΠΓΕ). 
        Με την πάροδο του χρόνου, οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται λόγω της γενετικής διάβρωσης και της εντατικής γεωργίας. Για την στήριξη της αειφόρου γεωργίας και των αγροτών της Λέσβου είναι σημαντικό να βρούμε και να διασώσουμε αυτές τις γεωργικές, τοπικές ποικιλίες πριν χαθούν οριστικά.
       Στα πλαίσια του προγράμματος Agrisles και της πιλοτικής δράσης "Τοπικές ποικιλίες της Λέσβου" ως στόχο μας έχουμε:
· την εύρεση των τοπικών ποικιλιών που υπάρχουν ακόμη, 
· ποιες έχουν χαθεί, 
· ποιες διατηρούνται σε Τράπεζες Γενετικού Υλικού 
· και ποιες μπορούν να αξιοποιηθούν και με ποιο τρόπο.
       και διοργανώνουμε την ημερίδα με τίτλο «Τοπικές ποικιλίες: παρελθόν ή και μέλλον;» την 12η Φεβρουαρίου 2011, ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπ. Επιμελητηρίου Λέσβου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες:
«Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Agrisles», Τσίγγου Ρ., γεωπόνος της Δ/νσης Αγρ. Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, επιστ. υπεύθυνη του προγρ. Agrisles
«Γεωπονική θεώρηση των τοπικών ποικιλιών», Δρ. Μπεμπέλη Π. Καθηγήτρια Βελτίωσης Φυτών του Γ. Π. Α.
«Συλλογή και καταγραφή τοπικών ποικιλιών, συλλογές από τη Λέσβο», Δρ. Θανόπουλος Ρ. , γεωπόνος του τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γ.Π.Α.
«Πειραματικά αποτελέσματα ελληνικών τοπικών ποικιλιών» Κουτής Κ. γεωπόνος.
Συνοπτική Παρουσίαση προγράμματος Agrisles

Δεν υπάρχουν σχόλια: