Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

26 Φεβ 2011

Περιοχές Natura. Παραμένουν δύο «αγκάθια» δόμησης

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Ανυποχώρητη όσον αφορά την αρτιότητα για δόμηση στις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού περιοχές Natura, εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με την υπουργό, από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, στις περιοχές αυτές δεν θα επιτρέπεται η κατάτμηση σε οικόπεδα μικρότερα των δέκα στρεμμάτων. Κατά παρέκκλιση θα μπορούν να χτίζουν μόνο όσοι έχουν σήμερα και έως την ψήφιση του νόμου τέσσερα στρέμματα.

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στους οποίους είχε παρουσιαστεί το νομοσχέδιο και οι τροποποιήσεις του, η κυρία Μπιρμπίλη επεξεργάζεται δύο σημεία.

- Χθες σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δόμησης και οικοπέδων μικρότερων των 4 στρεμμάτων στην «γκρίζα ζώνη» των οικισμών εκείνων οι οποίοι δεν έχουν σαφή οριοθέτηση. Το υπουργείο διερευνά αν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα οριοθετημένα προ του 1923 «σύνορα» του οικισμού, θα μπορούν να χτίζουν στα δύο στρέμματα. Αν τελικά επικρατήσει αυτή η θέση, τότε σε ένα βαθμό αναιρείται η κατάργηση των παρεκκλίσεων που επιχειρεί να θέσει το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα στις περιοχές Natura.

- Επίσης το υπουργεί εξετάζει αν για να είναι οικοδομήσιμα τα τέσσερα στρέμματα θα πρέπει να εφάπτονται σε εθνική, περιφερειακή ή κοινοτική οδό και να έχουν ελάχιστο πρόσωπο 45 μέτρα και ελάχιστο βάθος 50 μέτρα. Είναι πιθανό το σημείο αυτό να αλλάξει ώστε να απαιτείται ελάχιστο πρόσωπο 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο.

Η κυρία Μπιρμπίλη θα καταθέσει τις τελικά διατυπώσεις του νομοσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου ή την Τρίτη 8 Μαρτίου όταν θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η υπουργός προανήγγειλε και αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία καθώς και στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Επεσήμανε ακόμη ότι στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός νέου «πράσινου» ΓΟΚ ο οποίος μεταξύ άλλων θα στοχεύει στη δημιουργία ενεργειακά ουδέτερων κτηρίων.

Σχετικά με τα αυθαίρετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης, σχολιάζοντας τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των προστίμων, σημείωσε ότι η επιβολή υψηλών προστίμων δεν έχει λειτουργήσει έως σήμερα αφού ελάχιστοι έχουν καταβάλει το ποσό, ενώ δεν κατάφερε να αποτρέψει τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων.

Από την πλευρά της η κυρία Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια σχετική πρόταση και ότι έχει γίνει μια πρώτη νύξη στο ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, όπως σημείωσε η ίδια, παραμένει θέμα των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

Για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Αλεξάνδρας, η κυρία Μπιρμπίλη τόνισε ότι το υπουργείο αναμένει εγγράφως από το Δήμο Αθηναίων ότι συμφωνεί με την προτεινόμενη ρύθμιση ώστε για κατατεθεί στη Βουλή.

Δεν πρέπει να χαθεί ο μητροπολιτικός ρόλος του πρασίνου στο Ελληνικό, λέει η κυρία Μπιρμπίλη

Αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο φάνηκε να κρατά η κυρία Μπιρμπίλη.

Όπως υπογράμμισε, το υπουργείο έχει μελετήσει αντίστοιχες δράσεις στο εξωτερικό όπου αεροδρόμια μετατράπηκαν σε πάρκα και σε αυτές εμπλέκονται και οι πολίτες εκφράζοντας το τί θέλουν να γίνει και τί όχι. Μάλιστα, είπε ότι αυτή είναι μια ουσιαστική διαδικασία και «πρέπει να υπάρξει προετοιμασία πριν το Master plan».

Σε κάθε περίπτωση η υπουργός τόνισε ότι «δεν πρέπει να χαθεί ο μητροπολιτικός ρόλος του πρασίνου από την περιοχή» και σχολίασε ότι πρέπει να βρεθούν χρήσεις που θα οριοθετούν την σημασία της πράσινης ανάπτυξης. Το ΥΠΕΚΑ, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει περιβαλλοντικά και όχι βάσει της οικονομικής συγκυρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Σηφουνάκης, ο οποίος σήμερα τα ξημερώματα επέστρεψε από το Κατάρ, υποστήριξε ότι δεν έχει μειωθεί το ενδιαφέρον των Καταριανών για το Ελληνικό διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν συζητήθηκε η πρόταση Ασεμπίγιο αλλά θέματα οικονομικά και νομικά τα οποία πρέπει να επιλυθούν. «Το Ελληνικό θα πρέπει να είναι ένα πάρκο μεγαλύτερο από εκείνο του Central Park της Νέας Υόρκης. Θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ελλάδα αλλά να είναι και βιώσιμο», επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το Ελληνικό, η κυρία Μπιρμπίλη είπε χαρακτηριστικά ότι το ΥΠΕΚΑ βγάζει τις άδειες...

Πάντως, η υπουργός ανέφερε ότι μία από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις στην Αττική θα είναι αυτή του Φαληρικού Δέλτα, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως την περιοχή του πρώην Ιππόδρομου.

Μέσα στον Μάρτιο θα αναρτηθούν από την Κτηματολόγιο ΑΕ και οι πρώτοι δασικοί χάρτες για τις περιοχές τού Μαραθώνα, της Παλαιάς και Νέας Πεντέλης, οι οποίοι αναμένεται να κυρωθούν έως το τέλος του έτους.. Εως τον Μάϊο είναι πιθανό να αναρτηθούν και δασικοί χάρτες για τη Μαγνησία, την Καβάλα, την Ηλεία, τον Έβρο και τη Χαλκιδική.

Η κυρία Μπιρμπίλη, τόνισε επίσης ότι θα αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη η ρύθμιση με την οποία δινόταν η δυνατότητα στα επιμελητήρια να αδειοδοτούν για βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τα συνοδά έργα (π.χ. εργοτάξια κ.ά.) των μεγάλων έργων, η υπουργός τόνισε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν από την αρχή στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράταση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων
Παράταση έως τον Ιούνιο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, ανακοίνωσε η κυρία Μπιρμπίλη, μετά το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί στις Πολεοδομίες με την αδυναμία υποδοχής του όγκου των αιτήσεων πολιτών.

Η τετράμηνη παράταση αποφασίστηκε, όπως ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη, επειδή η προσέλευση των πολιτών στα πολεοδομικά γραφεία εξακολουθεί να είναι μεγάλη και οι υπάλληλοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο της δουλειάς, που ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, οπότε έληγε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Μέχρι σήμερα από τις υποθέσεις που έχουν διεκπεραιωθεί στο δημόσιο ταμείο έχουν εισρεύσει 163 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος τα πρόστιμα θα αποφέρουν συνολικά έσοδα περίπου 709 εκατομμυρίων ευρώ έως και το 2012, ποσό που δεν αποκλείεται να αυξηθεί κι άλλο μετά την νέα παράταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία των: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν υποβληθεί στις Πολεοδομίες όλης της χώρας 553.701 αιτήσεις πολιτών, που αντιστοιχούν σε περίπου 800.000 χώρους (σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, φωταγωγούς, εσωτερικά αίθρια, πιλοτές, ημιυπαίθριοι κ. ά.), οι οποίοι άλλαξαν χρήση.

Όσον αφορά το θέμα της αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών για τους ημιυπαίθριους που τακτοποιούνται, η υπουργός διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί νομοθετική ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Σχετικά με την πρώτη δόση καταβολής του προστίμου δεν διευκρινίστηκε αν θα πρέπει να καταβληθεί στις 28 Απριλίου ή αργότερα εξαιτίας της παράτασης.


πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: