Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

28 Φεβ 2011

Πολύ κάτω από τα όρια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου


Πολύ κάτω από τα όρια που έχει θέσει η Ελληνική Νομοθεσία είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ». Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού πεδίου είναι από δεκάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας τα όρια είναι κατά 40% αυστηρότερα από τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Δήμο Χίου λειτουργούν δύο σταθμοί μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων: στο Ομήρειο Πνευματικό κέντρο και στο Πολυκλαδικό Λύκειο.
Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις από τον «Κινητό Σταθμό Μέτρησης ΕΡΜΗΣ».
Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του «Κινητού Σταθμού Μέτρησης ΕΡΜΗΣ», γνωστού και ως Mobile ΕΡΜΗΣ. Οι μετρήσεις πραγματοποιηθήκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης από τις 19 έως και τις 21 Οκτωβρίου 2010. Το όχημα του Mobile ΕΡΜΗΣ με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και το συντονισμό του επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέγραψε τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε δρόμους όπως Κουντουριώτου, Κωνσταντινουπόλεως, Βοστάνη, Ερμού, Μικράς Ασίας και άλλες. Είναι η πρώτη φορά που το Mobile ΕΡΜΗΣ ξεφεύγει από την ηπειρωτική Ελλάδα και επισκέπτεται ένα από τα νησιά του Αιγαίου.
Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» καταγράφει σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ και άλλες πηγές.
Το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» αποτελείται από ανιχνευτές, που καταγράφουν τις τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον και στη συνέχεια τις αποστέλλουν στους κεντρικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη Νότια και Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα.
Οι κεντρικοί υπολογιστές που βρίσκονται στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, λαμβάνουν τις τιμές που έχουν καταγραφεί και αποτυπώνουν τα αποτελέσματα σε σχεδιάγραμμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.hermes-program.gr. Οι τιμές που καταγράφονται, αποτυπώνουν αθροιστικά το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από όλες τις πηγές. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού των πηγών, δηλαδή του ποσοστού που συνεισφέρει στο σύνολο της ακτινοβολίας η κάθε πηγή ξεχωριστά.
Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάζονται, επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Εργαστήριο Ασύρματου Επικοινωνίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Μικροκυμάτων και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Εργαστήριο Διαδικτύου και Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσιών και Ασφάλειας του Τμήματος Πληροφορικής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί και η υπηρεσία «SMS ΕΡΜΗΣ» με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 1325. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 116 μετρητικοί σταθμοί σε σχολεία, δημοτικά και νομαρχιακά καταστήματα και σε άλλα δημόσια κτίρια σε 35 Νομούς της χώρας.

πηγή: lesvosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: