Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

26 Φεβ 2011

Βρετανία. Τροφές - «φάρμακο» για κάθε ασθένεια


Σπανάκι και ψάρι εναντίον της κατάθλιψης. Φρούτα και χυμοί για την καταπολέμηση του χανγκόβερ. Μπρόκολο και γάλα εναντίον της οστεοπόρωσης. Ξηροί καρποί και μπανάνες για τη μείωση της υπέρτασης. Αυτές είναι μερικές απ’ τις τροφές που, σύμφωνα με νεώτερες ιατρικές έρευνες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στη Βρετανία, έρχονται να βοηθήσουν στη θεραπεία σειράς ασθενειών ή απλώς «κακών συνηθειών» όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Τροφές εναντίον της κατάθλιψης
Σύμφωνα με την Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας, επιβάλλεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, και Β12 και Ω3 λιπαρά οξέα, όπως λευκά ψάρια, σπανάκι, φασόλια, μαύρο ρύζι, μούσλι, κουνουπίδι και λάχανο ενώ είναι πολύ σημαντικός ο περιορισμός τροφών όπως άσπρο ψωμί και ρύζι, τηγανητές πατάτες, μπισκότα και καραμέλες όπως και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα.
Τροφές εναντίον του χανγκόβερ
Τα φρούτα και οι χυμοί μειώνουν την ένταση του χανγκόβερ, σύμφωνα με έρευνα στο British Medical Journal. Η βιταμίνη C και η φρουκτόζη στο χυμό πορτοκάλι βοηθούν το συκώτι να μεταβολίσει γρηγορότερα το αλκοόλ, ενώ το σκόρδο και τα βραστά αυγά περιέχουν κυστεΐνη που προλαμβάνουν τα συμπτώματα. Αποφύγετε τον καφέ και τα τηγανητά φαγητά, όπως μπέικον και ομελέτες.
Τροφές εναντίον της οστεοπόρωσης
Οι βιταμίνες D και Κ καθώς και το ασβέστιο είναι οι ουσίες που σώζουν από την οστεοπόρωση, σύμφωνα με την Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας. Ασβέστιο υπάρχει σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη βιταμίνη D θα την βρείτε σε ψάρια όπως ο γαύρος, ο κολιός κι ο σολομός, ενώ η βιταμίνη Κ συναντάται άφθονη σε τροφές όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, συκώτι, αρακάς, καρότα, ντομάτα, πορτοκάλι, ροδάκινο και μήλο.
Τροφές εναντίον της υπέρτασης
Σαν βασικούς σύμμαχους στη μάχη κατά της υπέρτασης όλες οι έρευνες αναφέρουν τα φρούτα όπως κεράσια, φράουλες, σταφύλια και πεπόνι, ειδικότερα δε την κατανάλωση μπανάνας, που περιέχει 450 mg κάλιο καθώς και βιταμίνη Β6, που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της πίεσης. Επίσης η ντομάτα είναι το λαχανικό που διαθέτει λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης.
Τροφές εναντίον της επιληψίας
Μέχρι σήμερα, η ασθένεια αυτή καταπολεμείται, σε διατροφικό επίπεδο, με την λεγόμενη «κετογόνο δίαιτα», μια εναλλακτική θεραπεία με σκοπό τη μείωση των σπασμών. Η δίαιτα αποτελείται από 85% λίπος και το υπόλοιπο πρωτεΐνες και υδατάνθρακες κι ονομάστηκε έτσι επειδή η υψηλή περιεκτικότητά της σε λίπη έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή αυτών σε κετόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας στη θέση της γλυκόζης.
Τροφές εναντίον του καρκίνου
Μερικές από τις τροφές που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες είναι η σοκολάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα φασόλια και οι φακές που περιέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά, που έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζουν τις βλάβες στο DNA, το πράσινο τσάι που περιέχει πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά και το κόκκινο κρασί λόγω της ρεσβερατρόλης, μιας φυσικής αντικαρκινικής ουσίας που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.
Τροφές εναντίον της μειωμένης ενεργητικότητας
Οι διατροφολόγοι συνιστούν, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας, ένα καλό πρωινό με γιαούρτι και μέλι, μια κούπα πράσινο τσάι που θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό, τουλάχιστον δυο φρούτα και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως η βρώμη και το πολύσπορο ψωμί. Συνιστώνται επίσης ένα βραστό αυγό και ένα smoothie φρούτων.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: