Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

21 Οκτ 2010

Αποτίμηση των καταστροφών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία της 18ης Οκτωβρίου στην Ικαρία, από την Μαρία Πολίτη



"Αυτό που αντικρίσαμε οι κάτοικοι του νησιού τα ξημερώματα της δεκάτης ενάτης Οκτωβρίου ήταν αποκαρδιωτικό. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έπεσε το ¼  της βροχής που θα έριχνε μέσα σε ένα χρόνο. Εικόνες βιβλικής καταστροφής! Όλο το νησί υπέστη απίστευτες ζημιές από την πρωτοφανή κακοκαιρία! Σύμφωνα με τα λεγόμενα υπερηλίκων του νησιού, τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν καταγραφεί το 1922.
Η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλίσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια και υπόγεια αλλά και για απεγκλωβισμούς οδηγών.
Πολλά άτομα κινδύνεψαν, ενώ κάποια άλλα τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά! Αρκετά σπίτια πλημμύρισαν, πολλά ζώα πνίγηκαν, γεφύρια γκρεμιστήκαν, ενώ δεν έλειψαν οι κατολισθήσεις, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του νησιού. Εν ολίγοις κάθε ρυάκι μεταμορφώθηκε σε καταρράχτη “τρώγοντας” στο πέρασμά του κομμάτια από το οδόστρωμα.
Ένας 34χρονος έχασε τη ζωή του στο Αμάλου, όταν χείμαρρος παρέσυρε το σπίτι του και τον καταπλάκωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται ότι υπήρχε σπίτι στο σημείο αυτό, αφού και τα θεμέλια του σπιτιού έχουν εξαφανιστεί. Η πυροσβεστική χρειάστηκε έξι (6) ώρες για να φτάσει στο συμβάν και να απεγκλωβίσει τον άτυχο άντρα, αφού σε αρκετά σημεία ο δρόμος για το χωριό είχε καταστραφεί.
Στο Καρκινάγρι ο χείμαρρος παρέσυρε βράχους από το βουνό μέσα στην πλατεία του χωριού. Κύμα λάσπης καταπλάκωσε αυτοκίνητα, ενώ το νερό σε ορισμένα μαγαζιά της περιοχής έφτασε μέχρι το ταβάνι,  προκαλώντας φοβερές ζημιές και σε ορισμένα σπίτια  του χωριού.
Τα προβλήματα δεν έλειψαν ούτε στον Άγιο Πολύκαρπο, καθώς λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα, όταν το όχημα της Πυροσβεστικής στην κυριολεξία “κρεμάστηκε” από το γεφύρι του Χάρακα. Οι τρις επιβαίνοντες στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά. Το έδαφος που μόλις είχαν αποβιβαστεί υποχώρησε και από θαύμα δεν κατέληξαν στο φουσκωμένο ποτάμι.
Στο Γιαλισκάρι αλλά και στο Κάμπο, τα νερά “ταξύδεψαν” αρκετά οχήματα σε χωράφια, ποταμούς, λίμνες και γκρεμούς. Το τούνελ του Μαγγανίτη έκλεισε λόγο κατολίσθησης και πάρα την διάνοιξή του, ο δρόμος είναι βατός μόνο με φορτηγό ή 4χ4. Στο Να δεν υπάρχει πλέον παραλία αφού ποταμός και θάλασσα έγιναν ένα.   
Ο κατακλυσμός αυλάκωσε στην κυριολεξία όλη την Ικαρία. Παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, του Δήμου αλλά και ιδιωτών να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία απομακρύνοντας πέτρες, χώματα και σε πολλά σημεία του οδοστρώματος ακόμα και κορμούς δέντρων που έχουν κατέβει ενδεχομένως από το βουνό, οι δρόμοι σε αρκετά σημεία είναι ακόμα δύσβατοι.
Μπορεί όλα αυτά που σας περιγράφουμε να σας φαίνονται υπερβολή, οι εικόνες όμως μιλούν από μόνες τους!
 Τι άλλο να πούμε βρε παιδιά?…και μη χειροτέρα!!!"
 Μαρία Πολίτη



                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: