Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

21 Οκτ 2010

Αποζημιώσεις χωρίς γραφειοκρατία


Στην αποτίμηση της καταστροφής και την οικονομική αποκατάσταση των πληγέντων στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στη Χίο και την Ικαρία.
Οι κάτοικοι δηλώνουν αγανακτισμένοι για τις κακοτεχνίες που οδήγησαν στις φονικές πλημμύρες και ζητούν διευκρινίσεις για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αποζημιωθούν.
Στο μεταξύ, οι υφυπουργοί Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Οθωνας και Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ελπίδα Τσουρή επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές της Χίου και σε χθεσινή σύσκεψη δεσμεύτηκαν -παρουσία των τοπικών φορέων- για άμεσες αποζημιώσεις χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Το Σαββατοκύριακο κυβερνητικό κλιμάκιο προγραμματίζεται να μεταβεί και στην Ικαρία.

Αποζημιώσεις χωρίς γραφειοκρατία
Η καταγραφή των ζημιών συνεχίστηκε χθες στη Χίο από συνεργεία της νομαρχίας και εξουσιοδοτημένες επιτροπές, ενώ ο Ελληνικός Οργανισμός μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων απηύθυνε έκκληση στους επαγγελματίες να μην πετάξουν τα κατεστραμμένα τους εμπορεύματα μέχρι αύριο που θα πραγματοποιηθεί έλεγχος από αρμόδια κλιμάκια. Στην Ικαρία ο νομάρχης Σάμου κ. Κάρλας ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθέσει σε τρίτο φορέα τη μελέτη και την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς, όπως είπε, οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μέγεθος των αναγκών.
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που εντοπίζονται στις περιοχές που σάρωσε η καταιγίδα.
Στην Ικαρία οι αγροτικοί δρόμοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση στα συνεργεία που επιχειρούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης. Ως εκ τούτου, αρκετά χωριά παρέμεναν και χθες χωρίς νερό. Και στα δύο νησιά, τοιχία έχουν καταρρεύσει, γεφύρια έσπασαν, οδικά δίκτυα κόπηκαν στα δύο ή υπέστησαν καθίζηση, εκκλησίες δεκαετιών καταστράφηκαν, το προκάτ στο οποίο στεγαζόταν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες στη Χίο μετακινήθηκε από τη βάση του.
Η πλειονότητα των καταστημάτων έχει πλημμυρίσει, ζώα πνίγηκαν, οχήματα αχρηστεύτηκαν και δεκάδες είναι τα νοικοκυριά ο εξοπλισμός των οποίων καταστράφηκε από τη λάσπη. Στην Ικαρία η παραλία Τούνας ουσιαστικά εξαφανίστηκε, ενώ κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία για δεύτερη ημέρα.
ΠροσφυγέςΤην ίδια στιγμή, δικαστικά εναντίον των δημοτικών αρχών σκέφτονται να κινηθούν οι κάτοικοι της Παναγίας Λέτσαινας στη Χίο για το μπάζωμα του ποταμού Κόνδυλα και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος για να διοχετευθεί το νερό στη θάλασσα. «Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές οφείλονται σε μπαζωμένα ρέματα και κακοτεχνίες του παρελθόντος», δήλωσε σχετικά ο κ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε: «Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να απαιτήσουν τον επανασχεδιασμό των έργων αυτών και ιδιαίτερα την αποκατάσταση των ρεμάτων. Από την πλευρά μας έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα».
Δωρεάν αρωγή και άτοκα δάνεια
Οι ενισχύσεις ανάλογα με τη ζημιά
Οπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών, τα ποσά που θα διατεθούν ως αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Χίου και της Ικαρίας έχουν ως εξής:
  • 800 ευρώ ανά τ.μ. για κατοικίες που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες. Το 50% του ποσού δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο.
  • Μέχρι 600 ευρώ ανά τ.μ. για τα υπόλοιπα κτίρια -εκτός κατοικιών- που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα. Το 1/3 του ποσού χορηγείται δωρεάν και τα 2/3 με τη μορφή άτοκου δανείου.
  • 60 ευρώ ανά τ.μ. για κτίρια τα οποία πλημμύρισαν χωρίς όμως να υποστούν δομικές βλάβες παρά ελαφρές ζημιές.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: