Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

31 Ιαν 2011

10 εντολές για τις Natura

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποπνέει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες...
 διατάξεις» που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει τα κενά, αλλά και να εκσυγχρονίσει τον νόμο 1650 του 1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος», αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιοποικιλότητας (την οποία μάλιστα και ορίζει), την προστασία των ειδών και των οικότοπων, ενώ θέτει συγκεκριμένα όρια για την επιτρεπόμενη δραστηριότητα εντός των προστατευόμενων περιοχών.

«Διαβάσαμε» το νομοσχέδιο μαζί με την υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF Ελλάς Ιόλη Χριστοπούλου. Καταλήξαμε σε 10 σημεία-συμπεράσματα…

1. Ενσωμάτωση
Ο ΝΕΟΣ νόμος ενσωματώνει «αυτομάτως» τις περιοχές Natura στις προστατευόμενες περιοχές. Στο εξής, θα κατοχυρώνονται ως προστατευόμενες χωρίς να απαιτούνται περίπλοκες διαδικασίες. Δεν απαιτείται, δηλαδή, πλέον η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και Προεδρικού Διατάγματος για την καθεμία, αλλά ένα Προεδρικό Διάταγμα θα τις κατοχυρώνει όλες.

2. Διεύρυνση
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών διευρύνεται και περιλαμβάνει στο εξής τόσο τους εθνικούς δρυμούς της χώρας όσο και τα καταφύγια άγριας ζωής. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενσωματώνονται ουσιαστικά δύο διαφορετικά δίκαια, το περιβαλλοντικό και το δασικό.

3. Μέτρα προστασίας
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να προστατεύσει μέχρι το 2012 συγκεκριμένες περιοχές που ενέταξε στο δίκτυο Natura ήδη από το 2006. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όμως, που διευκρινίζονται μέτρα προστασίας γι’ αυτές τις περιοχές.

4. Οριζόντιες διατάξεις
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των οριζόντιων διατάξεων, όπου υπάρχει η ακανθώδης διάταξη για τα 10 στρέμματα, θεωρείται σημαντικό για δραστηριότητες που απειλούν το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται επίσης η εγκατάσταση ιδιαιτέρως οχλουσών και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η αλιεία με μη συμβατά αλιευτικά εργαλεία κ.λπ.

5. Απειλούμενα είδη
Ο ΝΟΜΟΣ του ΥΠΕΚΑ καθορίζει πλέον τα απειλούμενα είδη της χώρας με βάση τα Κόκκινα Βιβλία και προτείνει μέτρα για την προστασία τους, με βάση την κατάστασή τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, απαγορεύει ρητά τη συλλογή, κοπή, κατοχή, εμπόριο κ.α. των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας.

6. Ξενικά είδη
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται η διάταξη που αφορά τα ξενικά είδη που αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα (π.χ. λαγοκέφαλος, κόκκινο σκαθάρι). Ανάλογα με την επικινδυνότητα των ειδών αυτών, το υπουργείο θα συντάσσει σχέδια προστασίας των περιοχών που πλήττονται.

7. Το περιβάλλον ως όλον
ΜΕΣΑ από το νομοθετημα επιχειρείται μια ολιστική προσέγγιση του περιβάλλοντος. Οι αρχές της προστασίας επεκτείνονται σε όλο τον φυσικό χώρο. Ετσι, για τους μικρούς παράκτιους υγρότοπους που δεν προστατεύονται από κάποιο θεσμικό πλαίσιο καταρτίζεται κατάλογος, ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις σε περίπτωση παρανομιών - π.χ. κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων.

8. Ερευνα
ΕΝΙΣΧΥΕΙ τη συστηματική έρευνα και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της ως βασικό εργαλείο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

9. Ευθύνη
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της βιοποικιλότητας θα διατρέχει όλες τις τομεακές πολιτικές που θα μπορούσαν να βλάψουν τα είδη και τους βιοτόπους τους στην Ελλάδα.

10. Υποβάθμιση
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που υπάρχει πληροφορία ότι κάποια περιοχή ή κάποιο είδος απειλείται με υποβάθμιση και αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά, η υπουργός Περιβάλλοντος έχει το δικαίωμα να παρέμβει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να προτείνει έκτακτα μέτρα.

«Τέλος» στην αναρχία

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να μπει τέλος στην «κατά παρέκκλιση» δόμηση στις περιοχές Natura επισημαίνει με αποκλειστική δήλωσή της στη Real planet η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη. Ειδικότερα, αναφέρει για την επίμαχη διάταξη των 10 στρεμμάτων τα εξής: «Η διάταξη αυτή έγινε αφορμή για μια σε βάθος συζήτηση στις περιοχές Natura.

Ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε τελικά να τεθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη "κατά παρέκκλιση" δόμηση στις περιοχές αυτές. Θα είναι μια επιτυχία όλων μας: της Βουλής, των φορέων και του υπουργείου».

Η υπουργός απαντά μέσω της «R» και σε όσους της καταλογίζουν ότι η αυστηροποίηση των όρων δόμησης έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα: «Ειδικά για τη χώρα μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζουν.

Το αναπτυξιακό μοντέλο που επέτρεπε την αλόγιστη οικοδομική δραστηριότητα απέτυχε και μας οδήγησε σε μια βαθιά οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική κρίση. Προφανώς, δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία αποστειρωμένων περιοχών, χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Αντίθετα, με την υιοθέτηση περιβαλλοντικών κριτηρίων επιδιώκουμε την ανάπτυξη συμβατών δραστηριοτήτων και την αποφυγή μη αναστρέψιμων βλαβών».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: