Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

17 Ιαν 2011

Θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές κατά της ρύθμισης για τη δόμηση στις περιοχές Natura

Την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη για τη βιοποικιλότητα, του οποίου βασική...
 διάταξη αναφέρει ότι σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura καθορίζεται σε 10 στρέμματα το εμβαδόν των οικοπέδων εντός των οποίων θα επιτρέπεται στο εξής η οικοδομική ή άλλη δραστηριότητα.

Οι βουλευτές προειδοποίησαν ήδη την κυβέρνηση ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν περνάει» και την κάλεσαν να ζητήσει από την αρµόδια υπουργό «να το πάρει πίσω». Η κ.Μπιρµπίλη δέχεται ισχυρή κριτική από τους βουλευτές επειδή-για άλλη µία φορά, όπως λένε-νοµοθετεί χωρίς να συνεργάζεται µε τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Το νοµοσχέδιο που φτάνει την Τρίτη προς συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέµµατα, ουσιαστικά µηδενίζεται η ήδη ελάχιστη, λόγω της ύφεσης, οικοδοµική δραστηριότητα που σηµειώνεται στη χώρα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης ∆ριβελέγκας, ο οποίος δέχεται τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών, δήλωσε ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν θα περάσει από τη Βουλή, δεν το στηρίζουν οι βουλευτές και θα είναι λάθος να επιµείνει η κυβέρνηση στην ψήφισή του. Πρέπει να υπάρξει άµεση αλλαγή της συγκεκριµένης διάταξης, πριν το νοµοσχέδιο φτάσει στο στάδιο της συζήτησης στην Επιτροπή και στη συνέχεια πάρει τον δρόµο του για την Ολοµέλεια».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το τελεσίγραφο των βουλευτών που προκαλεί ήδη σοβαρούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση έχει ενηµερωθεί τόσο η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη όσο και ο γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Βασίλης Έξαρχος.

Το «δεν ψηφίζουµε αυτό το νοµοσχέδιο» των βουλευτών έχει προφανώς να κάνει µε τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται από τις τοπικές κοινωνίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχουν ολόκληρα νησιά στο Αιγαίο που έχουν λάβει αυτόν τον χαρακτηρισµό ή ολόκληρες περιοχές, όπως η µέση χερσόνησος της Χαλκιδικής, το 65% του Νοµού Τρικάλων κ.ά.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προκειµένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δηµιουργήσει το τελεσίγραφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο, αναζητείται µια µέση λύση η οποία θα βοηθήσει τους βουλευτές να άρουν τις αντιρρήσεις τους.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, µια λύση στο αδιέξοδο θα µπορούσε να είναι η συµπερίληψη στο νοµοσχέδιο ρητής αναφοράς ότι θα θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα εκείνα τα οποία και θεωρούνται άρτια (στα 4 στρέµµατα) κατά την ψήφιση του νοµοσχεδίου και θα απαγορεύεται η κατάτµηση µεγαλύτερων οικοπέδων σε τµήµατα των 4 στρεµµάτων, έτσι ώστε να ισχύσει για το µέλλον η αρτιότητα των 10 στρεµµάτων. Ωστόσο, το αρµόδιο υπουργείο δεν έχει απαντήσει το αν θα πράξει κάτι σχετικά µε αυτήν τη συµβιβαστική πρόταση.

Γ.Πεταλωτής: Υπό συζήτηση το κείμενο

Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι το τελικό κείμενο είναι υπό συζήτηση.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει ρύθμιση για τις περιοχές που προστατεύονται με το καθεστώς «Natura» και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία στη Βουλή, υπάρχει ΚΤΕ, επιτροπές όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο αλλά και η γενικότερη διαβούλευση.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτα παθενει οποιος κανη ιπουργο καποια που γνορισε στο γιμναστιριο.
Η γυνεκα εινε απλα εκτος τοπου και χρονου που λεμε....ζει σε αλλο σιμπαν...

Ανώνυμος είπε...

Δεν υποστηρίζω το συνολικό έργο της
υπουργού Περιβάλλοντος,αφού έχει απ
οδειχθεί ότι η άσκηση πολιτικής της
και η επιλεκτική ευαισθητοποίηση
της υπαγορεύονται από προσωπικά ή
ισχυρά ιδιωτικά οικονομικά συμφέρο
ντα(όπως επένδυση στον Αστακο για τη μονάδα αποθήκευσης LNG,στο Ελλη
νικό ,και στον αποχαρακτηρισμό αναδ
ασωτέων πυρόπληκτων περιοχών).
Ωστόσο, για το ζήτημα διεύρυνσης
των ζωνών Natura και τη δυνατότητα
επέκτασης δόμησης μέσα σε αυτές με βρίσκει σύμφωνο.Αυτό το αναφέρω διό
τι και από παραδείγματα χωρών του
εξωτερικού τα κριτήρια δόμησης είναι αυστηρότερα και όμως δεν υπάρχουν,παρά 'χλιαρές',αντιδράσεις
από το κοινωνικό & το πολιτικό σύνο
λο,ακριβώς διότι΄έχουν συνειδητοποι
ήσει τα πλεονεκτήματα από την ΟΡΘΗ
'πρασινη ανάπτυξη'σε μακροπρόθεσμο
επίπεδο.Η δομή της οικονομίας τους δεν στηρίζεται στην άκρατη τσιμεντο
ποίηση των πάντων.Στην Ελλάδα, ο οικοδομικός κλάδος συμμεττέχει στο
ΑΕΠ σε ποσοστό ίσο με 24%.Αυτό από
μόνο του δείχνει το στρεβλό μοντέλο
οικονομικής ''ανάπτυξης'' που είχα
με τόσα χρόνια.Δέχομαι ότι υπάρχει περιορισμός χώρου σε κάποιες περιοχ
ες,όχι όμως στην Ικαρία αφού ο διαθ
έσιμος χώρος δόμησης είναι αρκετός ακόμη και για μελλοντική πληθυσμια
κή αύξηση στο νησί.Το παρωχημένο εί
δος 'ανάπτυξης' που ακολουθούνταν και στην Ικαρία,δεν οδηγεί σε μακρο
πρόθεσμα οφέλη,ακόμα και ηπρόσκαιρη
μείωση της ανεργίας είναι πλασματι
κη αφού τα νούμερα δεν είναι ενδει
κτικά.Η 'ανάπτυξη του τσιμέντου'που
είχε το νησί τόσα χρόνια πρέπει να
μειωθεί ή να εξορθολογιστεί η χρήση
της.Εκεί θα φανεί εαν δημιουργήσουν
προυποθέσεις εναλλακτικών επαγγελμα
τικών 'οδών' στο νησί,και όχι το μο
νόδρομο του τσιμέντου,αφού αυτό συνέφερε κάποιους..

Ανώνυμος είπε...

Αν περάσει αυτο το καταπτυστο νομοσχέδιο πολλοι βουλευτές δύσκολα θα ξαναπατήσουν στις περιφέρεις τους.
Η μπιρμπίλη μετά τα σχέδια για την πεζοδρόμηση του κέντρου, την πεζοδρόμηση της Θεσσαλονίκης (γελάσανε κι οι πέτρες εκεί πάνω) ήρθε τώρα να μας αποδείξει ξανά τη σοφία της....
Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, δεν είναι δυσκολο να το αντιληφθούμε.
Εξυπηρετεί τα μεγαλοσυμφέροντα και τους φραγκάτους που θα αγοράζουν 2-3 σημερινά άρτια,(για ένα κομμάτι ψωμί αφού δεν θα είναι οικοδομήσιμα), θα τα κάνουν ένα και αυτομάτως η αξία τους θα πολαπλασιάζεται.
Ντροπή για μια ακόμα φορά στα πράσινα λαμόγια....