Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

23 Ιαν 2011

Πλήρες ρεπορτάζ από την 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, συνεδρίασε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας, στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου του Αγίου Κηρύκου,με πλήρη απαρτία.Πολλά και φλέγοντα τα θέματα που συζητήθηκαν με σημαντικότερο όλων την ενημέρωση και λήψη απόφασης για τους Χ.Α.Δ.Α. Δήμου Ικαρίας, αλλά και την αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία της 18ης Οκτωβρίου 2010.


 Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας, ακολούθησε τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος θα ισχύσει μέχρι το Δ.Σ. να καταθέσει τον δικό του κανονισμό λειτουργίας.
Οι δημότες που βρέθηκαν εκεί δεν μπόρεσαν να πάρουν τον λόγο μιας και ο  προσωρινός κανονισμός δεν το επέτρεπε, ωστόσο παρακολούθησαν πολλοί την μαραθώνια Συνεδρίαση (6 ώρες) και οι περισσότεροι αυτών όρθιοι μιας και ήταν πολύ λίγα τα καθίσματα που υπήρχαν στην αίθουσα.


Κατά την δεύτερη τυπικά αλλά πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 15 θέματα ημερησίας διατάξεως τέθηκαν επί τάπητος, συζητήθηκαν τα 14, ενώ αναβλήθηκε ένα, (η συγκρότηση Επιτροπών ( 1. Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, 2.Απασχόλησης Εμπορίου Τουρισμού, 3.Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού), για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο).
 Τέθηκαν επίσης και τέσσερα θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, τα τρία από την Αντιπολίτευση και ένα θέμα της "τελευταίας στιγμής" που αφορούσε στην εκλογή αντιπροσώπου των Ιαματικών Πηγών που θα εκπροσωπεί το Δήμο Ικαρίας, στην Γενική Συνέλευση και στην Εκλογή Προεδρείου στον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Πηγών Ελλάδος. Μετά από μυστική ψηφοφορία του Δ.Σ. εκπρόσωπος τέθηκε η κα Μαρία Μπινίκου, με 13 ψήφους.
Ενα πολύ σημαντικό θέμα προ ημερησίας διατάξεως, έθεσε προς το Σώμα, η "Αυτόνομη Συσπείρωση" και ο Ηλίας Γαγλίας, το οποίο έχει να κάνει με το Υβριδικό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Α.Ε. 
Ο κ. Γαγλίας συνέστησε την δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου των Περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα έργα του Υβριδικού στην Προεσπέρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά "μετά από καταγγελίες κατοίκων των Ραχών καθώς και της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Αρχιπέλαγος", καθώς όπως αναφέρουν έχουν διαπράξει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, προτείνω ο Δήμος να είναι παρόν και να δούμε αν πράγματι ευσταθούν αυτές οι καταγγελίες,με την δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου". Το θέμα έγινε δεκτό από το Σώμα και συστάθηκε 7 μελής Επιτροπή Ελέγχου, αποτελούμενη από τους τρεις μηχανικούς του Δήμου Ικαρίας,  και τους Γιώργο Κρητικό, Αποστόλη Καρίμαλη, Φανούρη Καρούτσο και Ηλία Γαγλία.
Επί του θέματος, αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Σταυρινάδης, ο οποίος σημείωσε, "μόλις ενημωθήκαμε για το θέμα στείλαμε ήδη έγγραφο στην Περιφέρεια, ώστε να στείλει εκπροσώπους από την υγειονομική επιτροπή και να μελετήσει ακριβώς τι γίνεται. Μάλιστα χτες, βρέθηκε στην Προεσπέρα και ο Αντιπεριφερειάρχης, με ένα εκπρόσωπο Περιβαλλοντολόγο. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει γίνει σημαντική καταστροφή, αλλά περιμένουμε το επίσημο πόρισμα και βάση αυτού θα πορευτούμε".


Δυο θέματα προ ημερησίας διατάξεως τέθηκαν από την Λαϊκή Συσπείρωση. Το ένα είχε να κάνει με την "ταρίφα" των 5 ευρώ που έβαλε το Υπουργείο Υγείας ως εισητήριο, σε όλα τα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου και του Κέντρου Υγείας Ευδήλου, το οποίο ωστόσο θα συζητηθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε στο Δ.Σ. η Λαϊκή Συσπείρωση αφορούσε το Τ.Α.Δ. Αγίου Κηρύκου (Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης)μιας και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οδηγούσε το Τμήμα αυτό στην κατάργηση του. Από πλευράς Δήμου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καλαμάρας τόνισε ότι το Τ.Α.Δ. θα λειτουργήσει τουλάχιστον για φέτος κανονικά. Απλά δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη πως θα γίνεται η μεταφορά των μαθητών, μιας και πέρσι είχε αναλάβει το επαρχείο τη μεταφορά αυτών. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα ότι το Τ.Α.Δ. είναι ένας χρήσιμος θεσμός και πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστεί η λειτουργία του Τ.Α.Δ. και τα επόμενα χρόνια χωρίς να χρεωθούν οι όποιες δαπάνες στους γονείς των παιδιών.


Οσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης,
  • Ψηφίστηκε ομόφωνα η δίμηνη πρόσληψη προσωπικού για κατεπείγουσα ανάγκη 14 ατόμων (καθαριστές, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων).
Ωστόσο δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί δημοτικής αρχής αντιπολίτευσης για το θέμα της καθαριότητας.
  • Ενα ακόμη θέμα που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. είχε να κάνει με την Διαχειριστική Επάρκεια του Δήμου, αφού για να υποβάλει ο Δήμος προτάσεις σε προγράμματα που ανοίγουν κατά διαστήματα, θα πρέπει ο φορέας που τα υποβάλει να έχει διαχειριστική επάρκεια. 
Κάτι που δεν έχει ο Δήμος Ικαρίας και θα πρέπει να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Σάμου ή την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες από πλευράς Δήμου για να αποκτήσει την δική του Διαχειριστική Επάρκεια.
Ορίστηκε επίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευτέρης Κόχυλας, ως υπεύθυνος σε σχέση με προτάσεις και προετοιμασία προγραμμάτων ο οποίος θα παρακολουθεί τα προγράμματα που τρέχουν και που πρόκειται να ανοίξουν μέσα στο 2011 και θα ενημερώνει και  τις τρεις παρατάξεις, για την ένταξη του Δήμου σε αυτά.
  • Από τα πλέον σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν  ομόφωνα ήταν η αποκατάσταση ζημιών από την θεομηνία της 18ης Οκτωβρίου 2010, στο Λιμάνι του Καρκιναγρίου και των κεντρικών σωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης- άρδευσης από το Λιμενόφραγμα περιοχής Πέζι με έργα που θα ενταχθούν στο προϋπολογισμό του 2011.
Για το λιμάνι του Καρκιναγρίου,αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση έργου σε εργολάβο για την εκβάθυνση και διάνοιξη του αλιευτικού καταφυγίου του Καρκιναγρίου, με ένα κόστος που αναμένεται να φτάσει τα 31.000 ευρώ.
Απ' ευθείας ανάθεση έργου προβλέπεται και για την αποκατάσταση των κεντρικών σωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης - άρδευσης από το Λιμενόφραγμα περιοχής Πέζι. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 37.000 ευρώ και θεωρείται εξαιρετικά επείγον και αυτό το έργο.
Στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος κ. Καρίμαλης τόνισε την αναγκαιότητα αυτού του έργου,μιας όπως σημείωσε "Τα προβλήματα από την θεομηνία μας γύρισαν τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω και αν το έργο αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εγνατία Α.Ε. εκτίμησε τις ζημιές από την θεομηνία στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας, στο ποσό των 4.900.000 ευρώ (συν Φ.Π.Α. 5.680.000ευρώ).
  • Αποφασίστηκε επίσης η οριοθέτηση ρεμάτων εντός οικισμών και η διευθέτηση χειμάρρων με προτεραιότητα στις υψηλού κινδύνου περιοχές (Καρκινάγρι, Κάμπο) καθώς και σε περιοχές που κινδυνεύουν κατοικίες (Νάνουρα και Χρυσόστομο).
  • Ομόφωνα αποφασίστηκε και η χορήγηση 6 μηνης παράτασης ισχύος της σύμβασης της μελέτης Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π), ώστε να έχουν την δυνατότητα να δουν τι προτείνει σε γενικό πλαίσιο το ΥΠΕΚΑ και πως θα διαμορφώσει τις προτάσεις του ο Δήμος  για την εντός σχεδίου δόμηση στην Ικαρία.
  • Συγκροτήθηκε Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστάσιας, αποτελούμενο από τον Δήμαρχο κ. Σταυρινάδη,και δύο Δημοτικούς Συμβούλους, ο ένας από την πλειοψηφία (κ. Σκάρος) και ο άλλος από την μειοψηφία κ.Λαρδάς).
  • Ομόφωνα αποφασίστηκε και η Ανανέωση  της προγραμματικής σύμβασης με τον Ο.Α.Ε.Δ. Εδαφικής Ενότητας Ευδήλου Δήμου Ικαρίας. Ετσι θα παραμείνει ο ανταποκρίτης του Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος εξυπηρετεί όλη την βόρεια πλευρά της Ικαρίας.
  • Ακυρώθηκε το μισθωτήριο συμβόλαιο ενοικίασης αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Εύδηλο, κτήριο που λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο, 147 τ.μ από το Απρίλιο του 2006, με 14 ψήφους υπέρ και 7 κατά).
  •  Ορίστηκαν Δημοτικοί Υπάλληλοι αλλά και Αιρετοί, για την συγκρότηση επιτροπής παραλαβής καυσίμων, έργων και προμηθειών για το 2011.Συγκροτήθηκε επίσης επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών, εκποιήσεων και εκμισθώσεων πραγμάτων του Δήμου για το 2011. Η Λαική Συσπείρωση σ ότι αφορά τους Δημοτικούς Υπαλλήλους ψήφισε υπέρ, σε ότι αφορά τους Αιρετούς, ψήφισε λευκό, ενώ σημείωσε ότι οι εισηγήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήθελαν να είναι εγκαίρως στα χέρια τους. Ενώ τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι σε όλες τις Επιτροπές Τακτικά και Αναπληρωματικά Μέλη είναι μόνο από την πλειοψηφία και δεν υπήρχε ούτε μια πρόταση συναδέλφου από την Αντιπολίτευση.
  • Τελευταίο και καθ΄όλα σημαντικό και μεγάλο πρόβλημα- θέμα της ημερησίας διάταξης ήταν το θέμα που αφορά στους Χ.Α.Δ.Α. του Δήμου Ικαρίας καθώς και την βελτίωση της διαδικασίας της Ανακύκλωσης στο Δήμο. Θέμα που απασχολεί όλους μας. Με τους 13 ψήφους της πλειοψηφίας ψηφίστηκε το κλείσιμο του Χ.Α.Δ.Α Αγίου Κηρύκου. Ωστόσο θα ζητηθεί παράταση και θα παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα ελαχιστοποιήσουν τον όγκο των σκουπιδιών και θα δοθεί βάση στην ανακύκλωση ενώ θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να ολοκληρωθεί το έργο δημιουργίας ΧΥΤΥ στην Ικαρία.Παρακάτω παραθέτουμε μέρος από την ομιλία του Δημάρχου Ικαρίας κ. Σταυρινάδη,"Στα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Ικαρίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου λειτουργούσαν τρεις Χ.Α.Δ.Α,στον Αγιο Κήρυκο, στον Εύδηλο και στις Ράχες. Στις 30 Δεκεμβρίου αποστέλλεται απόφαση της Γ.Γ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για το κλείσιμο του Χ.Α.Δ.Α του Αγίου Κηρύκου, με την οποία γνωστοποιείται ότι εντός 30 ημερών θα γίνει αυτοψία από το τμήμα προστασίας περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου και τώρα από την Περιφέρεια. Οι κυρώσεις φτάνουν τις 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε Χ.Α.Δ.Α. που είναι ανοιχτός. Τα χρήματα αυτά δεν θα μας καλέσουν να τα πληρώσουμε αλλά είναι χρήματα τα οποία θα παρακρατηθούν από την πηγή, δηλαδή είναι τα χρήματα που είναι η κινητήρια δύναμη μας. Αποστείλαμε έγγραφο στο Υπουργείο, να πάρουμε μια παράταση. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν έχουμε. Η Λαική Συσπείρωση,είναι αντίθετη με την μεταφορά των σκουπιδιών στους άλλους δύο Χ.Α.Δ.Α. ενώ υπέρ της ολοκλήρωσης  του Χ.Υ.Τ.Υ, στην Ικαρία. Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σταμούλος τόνισε μεταξύ άλλων "Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι θα βάλουν τέτοιου είδους πρόστιμα αν δεν κλείσουμε τον Χ.Α.Δ.Α. Με τα πρόστιμα αυτά σε ένα χρόνο θα κλείσει ο Δήμος της Ικαρίας. Πιστεύετε εσείς ότι θα κλείσουν τον Δήμο Ικαρίας βάζοντας πρόστιμο γιατί δεν μεταφέραμε τα απορρίμματα απορρίμματα στο άλλο χωριό; Εχουμε δικαίωμα σαν κάτοικοι, σαν δημότες, σαν αιρετοί να έχουμε άποψη. Πρέπει να πιέσουμε για να ολοκληρωθεί ο Χ.Υ.Τ.Υ. στην Ικαρία". Και η Αυτόνομη Συσπείρωση δεν θεωρεί λύση την μεταφορά των σκουπιδιών στους άλλους δύο Χ.Α.Δ.Α. Ο κ. Ηλίας Γαγλίας τέλος σημείωσε ότι,"λόγω των προστίμων είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε σε πράγματα που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα έπρεπε να κάνουμε. Και οι τρεις Χ.Α.Δ.Α του νησιού μας είναι ακατάλληλοι (ως προς την χωροθέτηση) και κορεσμένοι(άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο) οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, ή να έχουν αποκατασταθεί. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν λειτουργούσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ικαρία, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανακύκλωση, τον διαχωρισμό και την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ.για την υγειονομική ταφή των απορριμάτων. Οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες μας είναι μεγάλες και χάθηκε σχεδόν μια δεκαετία". Αυτά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά το δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας. Τα προβλήματα της Ικαρίας πολλά και μετά από την μεγάλη θεομηνία που έπληξε το νησί πριν από τρεις μήνες ακόμη μεγαλύτερα.Η Νέα Δημοτική Αρχή καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις για μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την επιτάχυνση της αποκατάστασης αυτών.
Μαρία Μαλτζή
Ικαριακή Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια: