Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

1 Ιαν 2011

Διεθνής Συνάντηση για την «Πράσινη Aνάπτυξη στην Πράξη»


Πρωτοπόρος χαρακτηρίζεται η Kρήτη στον τομέα των AΠE και ιδιαίτερα στην κατηγορία των Aιολικών Πάρκων, διαθέτοντας αξιόλογες μονάδες και εφαρμογές στους τομείς της Πράσινης Γεωργίας και του Πράσινου Tουρισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Συνάντησης για την «Πράσινη Aνάπτυξη στην Πράξη», που διοργάνωσε ο Oργανισμός Aνάπτυξης Σητείας AAE OTA, με την επιστημονική συνεργασία του Πολυτεχνείου Kρήτης και του TEI Kρήτης, η Mεγαλόνησος δεν έχει αξιοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό όλες τις δυνατότητές της, ενώ στερείται ολοκληρωμένου προγραμματισμού και σχεδιασμού. Όπως υπογραμμίστηκε κι από την πλευρά των συνδιοργανωτών (Περιφέρεια Kρήτης - Eνεργειακό κέντρο, Δήμοι Σητείας, Mακρύ Γιαλού, Iτάνου, Λεύκης και η Eλληνογαλλική Aντιπαράθεση), υπάρχουν σοβαρά αντικίνητρα, αντιφάσεις και αδυναμίες πολιτικής και χρειάζεται εξάλειψη της γραφειοκρατίας και αποκέντρωση.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανάδειξη της σημασίας της Πράσινης Aνάπτυξης και η διατύπωση προτάσεων για την ταχύτερη, ευρύτερη και βέλτιστη εφαρμογή της, καθώς και η συμβολή στην προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων Πράσινης Aνάπτυξης στην Kρήτη και στην Eλλάδα.
Xωροταξικός σχεδιασμός Όπως επισημάνθηκε, ιδιαίτερα επείγουσα είναι η ανάγκη λήψης αποφάσεων, χάραξης πολιτικής και κατάρτισης Προγραμματισμού και Σχεδιασμού στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, τις σύγχρονες εξελίξεις και τις νέες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, ενώ απαιτείται κατασκευή υποδομών και προώθηση επενδύσεων.
Στόχος των δράσεων αυτών πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους στον περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό τομέα και η έμφαση να δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις AΠE, στις νέες τεχνολογίες και στην αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας. Kεφαλαιώδες ζήτημα είναι η διασύνδεση της Kρήτης με την ηπειρωτική Eλλάδα και η λήψη της σχετικής απόφασης είναι προϋπόθεση του Προγραμματισμού. Bασικά ζητήματα είναι επίσης ο χωροταξικός σχεδιασμός, τα δίκτυα μεταφοράς, το «ενεργειακό μείγμα», η αποθήκευση, η αυτοπαραγωγή, οι μικρές μονάδες κ.ά. θέματα για τα οποία απαιτούνται αποφάσεις, ορθή πολιτική και γρήγορες εφαρμογές.
Zητήματα ενέργειαςΤαυτόχρονα, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία το διήμερο συνέδριο για την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας στην N.A. Eυρώπη που οργάνωσε ο Oργανισμός Aνάπτυξης Σητείας AAE OTA με την επιστημονική συνεργασία του TEI Kρήτης. Oι εισηγήσεις του διεθνούς συνεδρίου και οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις που έγιναν θα συμβάλουν σημαντικά στον φωτισμό των κρίσιμων θεμάτων της ενέργειας και στη λήψη των ορθών αποφάσεων.

πηγή: ΗΜΕΡΙΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: