Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

3 Ιαν 2011

Ενα «δέντρο» - ανεμογεννήτρια

Μικρή ανεμογεννήτρια με τη μορφή δέντρου τοποθετείται σε αστικές περιοχές, αξιοποιεί κάθε είδους άνεμο, ακόμη και το ωστικό κύμα που παράγεται από την κίνηση των αυτοκινήτων, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Ευρεσιτεχνία, του Γιαννιώτη επιχειρηματία Λ. Κόντου, το «ενεργειακό δέντρο» υπόσχεται «κατάργηση» της ΔΕΗ σε κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, απόσβεση κόστους αγοράς σε τρία χρόνια και κέρδη από την πώληση του επιπλέον ρεύματος στη συνέχεια.

Με ύψος που ξεκινάει από τα τρία μέτρα και όψη που προσομοιάζει σε δέντρο, ώστε να μην προκαλεί αισθητική όχληση, η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια περιστρέφεται σε άξονα κάθετο προς το έδαφος, σε αντίθεση με τις περιστροφές των αιολικών γεννητριών που περιστρέφονται σε οριζόντιο άξονα. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ανέμους οποιασδήποτε κατεύθυνσης, στροβιλισμούς, ανερχόμενα και κατερχόμενα ρεύματα, ακόμα και αυτά που δημιουργούνται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στον δρόμο.
Το μοντέλο που εγκαταστάθηκε πριν από λίγες μέρες στην κεντρική πλατεία έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων οφείλει την κίνησή του κυρίως στην κυκλοφορία των οχημάτων. «Η κίνηση των αυτοκινήτων δημιουργεί υποπίεση, προκαλώντας έτσι την κίνηση αερίων μαζών που έρχονται να εξισορροπήσουν την υποπίεση αυτή. Με άλλα λόγια, το ωστικό κύμα που παράγεται από την κίνηση των αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα άνεμο, περιστρέφουν την ανεμογεννήτρια, η οποία, χάρη στο σχήμα κατασκευής της, εργάζεται με ανέμους από διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετικές ταχύτητες», εξηγεί ο εφευρέτης.
Πάνω από 500Ιδιοκτήτης της εταιρείας ενεργειακών εφαρμογών Air-Sun με έδρα τα Ιωάννινα ο κ. Κόντος έχει διαθέσει ήδη περισσότερα από 500 «ενεργειακά δέντρα» στην Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων. Η εγκατάσταση μιας μικρής ανεμογεννήτριας στη στέγη μονοκατοικίας, αυτόνομα ή σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά πάνελ, μπορεί να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νοικοκυριού και οι ιδιοκτήτες να πωλούν το περίσσευμα στη ΔΕΗ, ενώ μια συστοιχία «δέντρων» σε μια πόλη μπορεί να εξασφαλίσει το ρεύμα για τον δημόσιο φωτισμό της. «Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ξεκινά από τα 10.000 ευρώ, που μπορεί να αποσβεστεί σε 3 χρόνια και να αποφέρει ένα επιπλέον εισόδημα για άλλα 22 χρόνια, αφού ο μέσος όρος ζωής είναι τα 25 χρόνια», υπογράμμισε.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΜΑ

πηγή: ΕΘΝΟΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδω και χρόνια υπάρχουν εφαρμογές κάθετων ανεμογεννητριών. Δεν είναι και κάτι τόσο πρωτότυπο πια...αρκεί να ψάξει κάποιος στο google "vertical wind generator"
Τελικά για να γίνει κάποιος δημοσιογράφος, βασικό προσόν είναι η ασχετοσύνη... παρόλα αυτά μπράβο στον Γιαννιώτη που της έβαλε 10 κομμάτια επιπλέον λαμαρίνα και την έκανε να μοιάζει με δέντρο!

IkariaTour είπε...

Ελπίζω φίλτατε ''Ανώνυμε'' αναγνώστη να μην αναφέρεσαι κάπου συγκεκριμένα σχετικά με την ''ασχετοσύνη'' καθώς δεν διεκδικεί κανείς στο χώρο των blog τον χαρακτηρισμό του...δημοσιογράφου!
Τώρα για να επιστρέψουμε και στο ουσιαστικό του θέματος όλα καλά είναι στα λόγια είναι κρίμα όμως στη πράξη τι κάνουμε(για το θέμα των vertical wind generator) και πόσο τα εφαρμόζουμε..ο ''τυπούλης'' από τα Γιάννενα όμως τα κατάφερε...για να δούμε και στην Ικαρία κάτι παρόμοιο καθώς τα τελευταία χρόνια μάλλον προς τα πίσω βήματα πάμε στις ΑΠΕ....

Ανώνυμος είπε...

Όχι φίλτατε Σωτήρη. Η 'ασχετοσύνη" αναφέρεται στους αρχικούς συντάκτες, που ανακαλύπτουν για μια ακόμα φορά τον τροχό.
Αν θέλουν να βρουν πρωτοποριακή ελληνική εφεύρεση ας ψάξουν λίγο για τον κεραμικό μονολιθικό αντιδραστήρα που παράγει υδρογόνο με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, και που βραβεύτηκε πανευρωπαϊκά, αλλά στην Ελλάδα ούτε ακούστηκε.
Επί του θέματος όμως, μην έχετε παράπονο για την Ικαρία.
Το αιολικό πάρκο στο βουνό ήταν από τα πρώτα πανελλαδικά αν δεν κάνω λάθος, όσο για το υβριδικό είναι κι αυτό από τα πρώτα στην Ευρώπη!
Οπότε το νησί είναι στην αιχμή!!!
Από την άλλη η πράσινη ενέργεια είναι μια πονεμένη ιστορία που είναι δύσκολο να αναλυθεί σε λίγες γραμμές...

Ικαριακή Ραδιοφωνία είπε...

Τα λές σωστά...ΗΤΑΝ(για τις ανεμογεννήτριες...δεν είναι) το τελευταίο καιρό δυστυχώς οι ανεμογεννήτριες λείπουν,ανακύκλωση μηδέν.Όσο για το υβριδικό ναι δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα,αλλά σε γενικές γραμμές δεν εφαρμόζονται πολιτικές ανανεώσιμων πηγών στο νησί μας δυστυχώς,αν κάνω λάθος παρακαλώ να με διορθώσεις!