Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

25 Ιαν 2011

Αλέκα Παπαρήγα: Ένας είναι ο πατριωτισμός, αυτός που συμφέρει τους λαούς


Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Στην πρωτολογία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:
«Είχε πραγματικά αρκετό ενδιαφέρον ο πρόλογος με τον οποίο ξεκίνησε ο πρωθυπουργός - σχετικά ευρύς πρόλογος - περί "παλαιού" και "νέου" πατριωτισμού, περί πολυμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και πολυμερών σχέσεων, περί παγκοσμιοποίησης, που μάλιστα ανάγεται σε ένα καινούριο φαινόμενο, στην "παγκοσμιοποίηση" - που εσείς χρησιμοποιείτε, εμείς βάζουμε εισαγωγικά.
Κύριε πρωθυπουργέ, ακούγοντάς σας, συμβαίνουν δύο πράγματα. Οταν μιλάτε περί της ενεργητικής συμμετοχής της Ελλάδας στην "παγκοσμιοποίηση", περί παλιού και νέου πατριωτισμού, ή είστε αφελής - που εμείς δεν το πιστεύουμε - ή δουλεύετε ψιλό γαζί, κυριολεκτικά, τον ελληνικό λαό, με ορισμένους τέτοιους όρους - "παλιός" και "νέος" πατριωτισμός κλπ.
Βεβαίως, υπάρχει το φαινόμενο που λέτε εσείς, της "παγκοσμιοποίησης", δηλαδή της διεθνοποίησης της καπιταλιστικής αγοράς, πραγματικά αλματωδών διεθνών σχέσεων σε ένα σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα - για εμάς αυτή είναι η "παγκοσμιοποίηση", αλλά εν πάση περιπτώσει. Και ρωτάμε ευθέως: Η εθνοκρατική οργάνωση έχει καταργηθεί; Η έννοια "σύνορα", "κυριαρχικά δικαιώματα" έχει καταργηθεί; Εδώ να μας πείτε ευθέως. Εμείς νομίζουμε όχι.
Κάποτε θα καταργηθούν τα σύνορα, κάποτε θα καταργηθεί και η έννοια των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οχι όταν έχει ωριμάσει γενικά η εξέλιξη, αλλά όταν τα καταργήσουν οι λαοί. Είμαστε αρκετά μακριά από μια τέτοια εξέλιξη, που και εμείς πάρα πολύ θα τη θέλαμε. Επομένως, η έννοια "σύνορα", "κυριαρχικά δικαιώματα" υπάρχει. Και υπάρχει με τον κλασικό τρόπο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξελίξεις, όχι κατ' ανάγκη θετικές, κυρίως αρνητικές.
Μιλάτε για τις συμμαχίες και τους συμμάχους. Και σας ρωτάμε το εξής: Αυτές οι συμμαχίες - μέσα στις οποίες είναι ενταγμένη η Ελλάδα, για εσάς καλώς, για εμάς κακώς, αλλά δεν έχει σημασία - ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των συμμαχιών; Οπως τις ζούμε, είτε μιλάμε για σύνορα, είτε μιλάμε για κρίση, είτε μιλάμε για στρατούς κατοχής και εισβολής, είτε μιλάμε για υφαλοκρηπίδες, είτε για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), είναι συμμαχίες οι οποίες μέσα εκεί είναι καταδικασμένοι σκληροί ανταγωνιστές μεταξύ τους - όχι οι λαοί, αλλά κράτη, κυβερνήσεις, κυρίαρχες τάξεις - να βαδίζουν μαζί κατά των λαών και να σκοτώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους - πότε πότε και με τα όπλα - για το πώς θα μοιράσουν τη λεία.
Αυτές είναι οι συμμαχίες. Και αυτή η συμμαχία κάνει ακόμα πιο σημαντική την έννοια των "συνόρων" και των "κυριαρχικών δικαιωμάτων". Οι καυγάδες δε γίνονται γιατί έχουν οι λαοί διαφορές. Επομένως, δεν ξέρω ποιος είναι ο "παλιός" και ο "νέος" πατριωτισμός, αλλά για εμάς ο όρος "σύνορα", "κυριαρχικά δικαιώματα", "υφαλοκρηπίδα", "ΑΟΖ" υπάρχει.
Αυτό που είπατε για πολυμερή και πολυδιάστατη πολιτική, να το πείτε καθαρά: Είναι οι εμπορικές συμφωνίες, που θέλετε να κάνετε με την Τουρκία, με την Κίνα, με τις Ινδίες, με τις ΗΠΑ, με χώρες της ΕΕ, με τη Βραζιλία, παντού. Εμπορικές συμφωνίες για να εξασφαλίσετε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δρουν στην Ελλάδα, θα μπορούν - μέσα σε αυτή τη ζούγκλα του ανταγωνισμού, όπου διανέμονται με όλους τους τρόπους ο φυσικός πλούτος, ο πλούτος που έχει δημιουργηθεί, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ. -, σε αυτή τη διανομή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που είναι στην Ελλάδα, η αστική τάξη - όπως λέμε εμείς - στην Ελλάδα, θα έχει ένα μερίδιο κερδοφορίας. Πάση θυσία, γι' αυτό ενδιαφέρεστε.
Εμπορικές συμφωνίες κάνετε. Αυτός είναι ο δικός σας, σύγχρονος, πατριωτισμός. Είναι σύγχρονος; Εχει και σύγχρονες πλευρές και είναι και πάρα πολύ παλιός. Κλασικός πατριωτισμός. Με αυτή την έννοια δε σας έχουμε εμπιστοσύνη. Δε σας κατηγορούμε για προδοσία και υποτέλεια. Κάνετε αυτό που επιβάλλει το πρόγραμμά σας, τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετείτε, ανεξαρτήτως προσωπικής ιδιοτέλειας. Δεν μπορείτε να κάνετε και αλλιώς. Ομως, έχει παρενέργειες αυτό που κάνετε: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα σύνορα. Στο Αιγαίο; Στο Αιγαίο. Τι να κάνουμε, εδώ είναι η Ελλάδα.
Επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ
Και επειδή λέτε ότι εμείς αλλάξαμε θέσεις πρόσφατα - έτσι μας είπατε την περασμένη βδομάδα - δεν πρόκειται να αραδιάσουμε τις ανακοινώσεις του Κόμματος από το '74 και μετά και στη δεκαετία του '80 και '90, αλλά να σας πω τα τελευταία. Το 2000, με επίσημη ανακοίνωση, το ΚΚΕ κάνει λόγο για την ύπαρξη κοιτασμάτων με γεωπολιτική σημασία στην περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ, που σήμερα ονομάζεται "Λεβιάθαν". Επίσης, για ανεξερεύνητα κοιτάσματα στο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Νομό Ιωαννίνων. Και το συνδέουμε και με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και με τα ζητήματα του Αιγαίου.
Στις 19 Μάη του 2006, πέντε χρόνια πριν, υπάρχει δημοσιευμένη τοποθέτηση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε με ειδικό θέμα τη Μ. Ανατολή και λέμε το εξής: "Η ΚΕ ασχολήθηκε με την τελευταία έκφραση της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις έρευνες από το ωκεανογραφικό σκάφος στο Αιγαίο. Η στάση της Τουρκίας δείχνει ότι επαναφέρει συνεχώς και με επιθετικό τρόπο τις θέσεις της για τις θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι έχουν αδιευκρίνιστο καθεστώς. Γι' αυτό αξιώνει τη συνδιαχείρισή του. Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ντε φάκτο διχοτόμησης του Αιγαίου, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ".
Βέβαια, όλα αυτά είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα ζητήματα, τα οποία - προσέξτε - "από μόνα τους δε φαίνεται ότι θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη όξυνση ή σοβαρή κρίση, καθώς οι αστικές τάξεις των δύο κρατών επιδιώκουν συνεργασίες στη βάση της πολιτικής απελευθέρωσης των αγορών. Ενταγμένες, όμως, οι διάφορες προκλητικές ενέργειες ή επεισόδια στην περιοχή του Αιγαίου ή της Θράκης σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και όξυνση των αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν δυνάμει επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν δικαιολογημένες ανησυχίες στους λαούς.
Επίσης δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής το γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία και τρόπο ανακινούνται μειονοτικά ζητήματα στην περιοχή. Η ΚΕ του ΚΚΕ θα εντείνει την παρακολούθηση και επαγρύπνηση γι' αυτές τις εξελίξεις παράλληλα με τις πρωτοβουλίες για κοινή δράση, αλληλεγγύη και φιλία του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού, όλων των λαών της περιοχής".
Και αφήστε τώρα, ότι θέλετε ειρήνη ή πόλεμο με την Τουρκία. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε πόλεμο, ελληνοτουρκικό πόλεμο, γιατί θα χύσει το αίμα του ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του πετρελαίου. Και εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν παραιτούμαστε από τη θέση μας, που την επιβεβαιώνει η εμπειρία, ότι υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι. Υπάρχει ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, όπου παραδίνεις το παν και υπάρχει και η πραγματική ειρήνη που εξασφαλίζει την αμοιβαία οικονομική συνεργασία και πολιτιστική κλπ., ανάμεσα στους δύο λαούς.
Και μην μπλέξουμε τώρα, το πώς αισθάνεται ο ελληνικός λαός απέναντι στον τουρκικό και ο τουρκικός απέναντι στον ελληνικό. Κύριε Παπανδρέου, το 1996 το Μάη, η ΚΕ του Κόμματος έκανε αντιπροσωπεία και πήγαμε στον Τσεσμέ. Λίγους μήνες μετά τα Ιμια. Φυσικά, τότε, οι εφημερίδες, ο Τύπος, δεν έγραψαν τίποτα, πλην του "Ριζοσπάστη". Πρέπει να σας πω ότι την αντιπροσωπεία του Κόμματος - ήμουνα κι εγώ μέσα στην αντιπροσωπεία - την υποδέχτηκαν τα δημοτικά σχολεία με ελληνικές και τουρκικές σημαίες. Εκλεισαν τα σχολεία στον Τσεσμέ. Εγώ τα έχασα. Μας υποδέχτηκαν γιατί; Επειδή οι δήμαρχοι ήταν υπέρ της συνεργασίας, έβλεπαν την οικονομική συνεργασία των παραλιών με τα νησιά της Ελλάδας.
Δώσαμε συνέντευξη Τύπου και μας ρώτησαν τι λέμε για τα Καρντάκ και εμείς τους απαντήσαμε τη θέση που έχει το ΚΚΕ για τα Ιμια. Ηταν αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων, από την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του κόμματος της Τανσού Τσιλέρ, μέχρι και των άλλων. Τέτοια πράγματα θα τα δεις και υπάρχει πραγματικά η αγωνία των δύο λαών να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Δεν είναι και κανένα καινούριο, έτσι είναι ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Αν δεν μπει το φιτίλι της αντιπαράθεσης.
Υπάρχουν και αυτοί που θέλουν τη συνεργασία για καθαρά εμπορικούς λόγους. Ακουσα τον κ. Σαμαρά να λέει ότι η Γερμανία κρατάει αυτή την πολιτική υπέρ του γερμανικού λαού. Είδατε καμιά πολιτική υπέρ του γερμανικού λαού; Οι απολύσεις, η βία, η καταστολή, η αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων έχει γίνει πριν ξεκινήσει στην Ελλάδα. Και επιταχύνεται. Ε, λοιπόν, να τα ξεκαθαρίσουμε τα θέματα. Οταν λέμε ειρήνη, πόλεμος, συνεργασία, συμφωνίες, τι εννοούμε;
Διαβουλεύσεις χωρίς πρακτικά;
Αλλά να πούμε και ορισμένα άλλα πράγματα. Ο κ. αντιπρόεδρος - ο οποίος είναι "λαγός", είτε αφορά το Αιγαίο, είτε αφορά το χρέος, δεν είναι προσωπική του επιλογή -, την ίδια ώρα που εσείς ισχυρίζεστε ότι οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, επίσημα βγήκε και είπε η υφαλοκρηπίδα θα είναι μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, που αποτελούν το 15% μόνο των διεθνών υδάτων του Αιγαίου. Αρα, το υπόλοιπο το αφήνεις στο χώρο των λεγόμενων "γκρίζων ζωνών".
Τέτοιο επιχείρημα ούτε η τουρκική πλευρά δεν το είχε επικαλεστεί. Ο κανόνας αυτός ίσχυε μέχρι το 1958, όταν η τεχνολογία δεν μπορούσε να φτάσει στο απαιτούμενο βάθος για την έρευνα και την άντληση υδρογονανθράκων. Αλλά αντικαταστάθηκε η συμφωνία του '58 το 1982, με άλλη που ισχύει μέχρι σήμερα, που δεν αναφέρεται σε αυτό που λέει ο κ. Πάγκαλος. Προσέξτε το.
Οταν είπε αυτά ο κ. Πάγκαλος, βουλευτές του ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, έκανε την εξής ενέργεια, πολύ φυσιολογική και χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες. Ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο, παίρνοντας υπόψη ότι όταν το θέσαμε εμείς ήμασταν στο 45ο γύρο διαπραγματεύσεων, διευθετήσεων, συζητήσεων απλών, έστω διερευνητικών με την Τουρκία, και ζητήσαμε να κατατεθούν τα πρακτικά στη Βουλή, αφού η Τουρκία τα ξέρει τι γίνεται σε αυτές τις συζητήσεις. Και μας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν τηρούνται πρακτικά.
Δεν είμαστε τόσο αφελείς για να το πιστεύουμε. Θα ήσασταν εγκληματίες αν κάνετε συζήτηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες που έχουν και διαφορές και δεν τηρείτε πρακτικά. Μα μπορούμε να πιστέψουμε αυτό το πράγμα; Και ακόμη χειρότερα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, απ' όπου επίσης ζητήσαμε, μας παρέπεμψε στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου. Μα οι δημόσιες τοποθετήσεις, ούτε του κ. Βενιζέλου, ούτε οι δικές μου, μια ομιλία που κάνουμε μπροστά στον Τύπο, δεν μπορούν ολοκληρωμένα να δώσουν πράγματα τα οποία στο κάτω κάτω μπορεί να μη χρειάζεται να βγουν στον Τύπο, να ειπωθούν στον Τύπο για διάφορους λόγους, όταν πρόκειται για διεθνείς σχέσεις. Αλλά τουλάχιστον να ενημερώνετε τα κόμματα.
Γιατί δηλαδή να σας έχουμε εμπιστοσύνη; Και σας λέω ότι θέλετε να κάνετε εμπορικές συμφωνίες, αυτό πάτε να κάνετε. Δε σας ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Για να πάμε παραπέρα. Ο διοικητής του αμερικάνικου στρατηγείου της Σμύρνης στέλνει ένα έγγραφο στο διοικητή του αρχηγείου της εθνικής αεροπορίας στη Λάρισα και λέει ότι η περιοχή στο Αιγαίο από τη Στερεά και την Πελοπόννησο δεν είναι αποσαφηνισμένη και έως ότου αποσαφηνιστεί είναι ουδέτερη ζώνη. Είναι γεγονός ότι ο διοικητής του αρχηγείου της Λάρισας το έστειλε στον κ. Βενιζέλο και ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την ανάκληση αυτού του εγγράφου.
Προσέξτε, όμως, το αρχικό έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή της Σμύρνης ουδέποτε ανακλήθηκε. Αντιθέτως, απεστάλη νεότερο στις 10 Μάη, το οποίο επαναλαμβάνει την αξίωση να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία, διατηρώντας προφανώς σε ισχύ την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση το Αιγαίο αποτελεί γκρίζα ζώνη για το ΝΑΤΟ σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το αρχηγείο της εθνικής αεροπορίας στέλνει επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις 12 Απρίλη του 2010 στο οποίο καταγγέλλει ότι το ΝΑΤΟ απαγορεύει στα ελληνικά αεροπλάνα, στη διάρκεια των ασκήσεων, να πετάνε εγγύτερα των 6 ναυτικών μιλίων στις ακτές των ελληνικών νησιών. Τα νησιά για τα οποία ισχύει η απαγόρευση είναι εκείνα που γειτονεύουν με την Τουρκία. Δηλαδή η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Χάλκη, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Τήλος, οι Λειψοί, η Σύμη και το Καστελόριζο. Που σημαίνει ότι το πρόβλημα υπάρχει.
Και αν θέλετε, η ομιλία που έγινε στο Ερζερούμ - τώρα, αυτά τα μεγάλα λόγια που ειπώθηκαν, διακοσμητικά είναι, αντικειμενικά, με συγχωρείτε. Δεν έπρεπε να έχουμε εμείς ενημέρωση; Εγώ δε λέω για μυστική διπλωματία, γιατί αυτά τα διαβάζουμε κάπου, δεν είναι και μυστικά. Αυτά δεν έπρεπε να περιληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού;
Οι επιχειρηματίες θα συνεχίζουν τη δουλειά τους
Είπατε περί πολυμερών σχέσεων. Γιατί, είμαστε εμείς αντίθετοι για πολυμερείς σχέσεις; 'Η λέμε ότι η Ελλάδα να μείνει μόνη της και να μην έχει διεθνείς σχέσεις; Να έχει, αλλά σε ποια βάση; 'Η, ακόμη, και μέσα στις σημερινές συνθήκες, πρέπει να επιδιωχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία. Αλλά για να δούμε, εγώ σας λέω ότι μπορεί να γίνει μια συμφωνία που κάνει υποχώρηση η Τουρκία σε σχέση με αυτά που λέει. Ούτε αυτή εφησυχάζει. Γιατί θα είναι μια προσωρινή υποχώρηση της Τουρκίας για να μπει μέσα στην περιοχή - που ξέρουμε ποια είναι η περιοχή που ζούμε - όπου οι ανταγωνισμοί είναι τεράστιοι, όπου έχει μπει η Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία.
Δεν είναι οι κλασικοί παίχτες της περιοχής. Και η Ελλάδα αντικειμενικά είναι ο φτωχός συγγενής, ανεξαρτήτως των μεγάλων λόγων. Γιατί είναι μια μικρή χώρα, με μια μικρή αγορά, έχει συγκεκριμένη γεωπολιτική θέση. Μεγάλη είναι η Ελλάδα, δηλαδή μεγάλος είναι ο ελληνικός λαός, αλλά μη βγαίνουμε τώρα και λέμε περίεργα πράγματα, ότι είναι θέμα τεχνικής. Επομένως, τα πράγματα είναι έτσι.
Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει να γίνει συμφωνία. Εγώ σας λέω, κάνει υποχώρηση η Ελλάδα. Είτε η Ελλάδα κάνει υποχώρηση, είτε η Τουρκία κάνει υποχώρηση, όταν θα γίνει η συμφωνία, το πρόβλημα των διαφορών θα ξαναβγεί σε δυο, σε τρία, σε τέσσερα χρόνια. Προσωρινές συμφωνίες θα είναι αυτά. Και κοιτάξτε, όταν η Ελλάδα με την Τουρκία θα ξαναφέρουν στην επιφάνεια τις διαφορές τους, οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την έρευνα και την άντληση των υδρογονανθράκων, θα συνεχίζουν.
Αλλωστε, ξέρετε πάρα πολύ καλά, και δείτε και την περίοδο του β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν σταμάτησαν οι συνεργασίες ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Η Σουηδία π.χ., μας τη φέρνει και ο πρωθυπουργός σαν παράδειγμα, η σουηδική βιομηχανία ήταν ο μεγάλος εταίρος των Γερμανών. Οι αμερικάνικες εταιρείες είχαν συνεργασία με τις γερμανικές εταιρείες. Επομένως, μπορεί η Ελλάδα με την Τουρκία να έρθει σε εμπόλεμη κατάσταση και οι επιχειρηματίες να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Πολύ περισσότερο που η μερίδα του λέοντος των επιχειρηματιών θα είναι απ' τις ΗΠΑ.
Επομένως, εμείς θέλουμε συμφωνία. Για να δούμε λοιπόν τώρα. Η συμφωνία που έχει μπερδευτεί τώρα και η Χάλκη, προϋποθέτει και συνυποσχετικό. Και εμείς ρωτάμε: Πώς θα ξεκινήσει το συνυποσχετικό, στη βάση των 6 ή στη βάση των 12 μιλίων; Και πρέπει να υπάρξει συνυποσχετικό, δεν γίνεται διαφορετικά. Τις ευθείες γραμμές που κλείνουν τους κόλπους; Διότι σημαίνει συνυποσχετικό ότι έχω συμφωνήσει σε ποια θέματα συμφωνώ και πού έχω διαφορές.
Επομένως, εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή μπαίνουν διάφορα θέματα, όπως οι διαφορές στα σύνορα. Και μου το είχατε πει μια φορά που σας συνάντησα κ. Παπανδρέου, όταν ήσασταν υπουργός Εξωτερικών που συζητούσαμε μετά το Ελσίνκι και μετά το 1999, και μου είπατε "εντάξει, εμείς δε βάζουμε τέτοια θέματα, για τα σύνορα, τα βάζει ο άλλος". Να δεχτούμε λοιπόν ότι όταν τα βάζει ο ένας απ' τους δυο, δεν μπορεί να τα αγνοήσει ο άλλος. Η θέση σαν ποια θα είναι; Από πού θα ξεκινήσετε;
Μείζον θέμα η νέα δομή του ΝΑΤΟ
Για να πάμε τώρα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ. Ακούστε να δείτε: Είναι γεγονός αυτό που ειπώθηκε από προηγούμενους ομιλητές, από τον κ. Σαμαρά, και έχει γραφτεί, ότι δεν είναι ταυτόσημες οι έννοιες, υπάρχει ο γεωλογικός και ο νομικός όρος. Κοιτάξτε να δείτε, εμείς ως Κόμμα μέσα σ' αυτή τη ζούγκλα των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών και του ιμπεριαλιστικού δικαίου, που το ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει, ενδεχομένως δεν μπορούμε να βρούμε πλήρως αν η ΑΟΖ υπερέχει απ' την υφαλοκρηπίδα ή αν δεν έχει κι αυτή παγίδες.
Ομως ισχύει το εξής: Εχει κάποιες διαφορές, οι οποίες μπορεί να είναι και θετικές. Μπορεί στην κατάληξη ο αντίπαλος να ευνοηθεί, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως είναι το δίκαιο, οι δικαστές και η διεθνής δικαιοσύνη. Αλλά εν πάση περιπτώσει, γιατί να μην καθορίσεις την ελληνική ΑΟΖ, αυτό το έχουν κάνει όλοι. Και δεν είναι μόνο ότι δεν τις καθορίζεται στο Αιγαίο, στο Νότιο, μα δεν την καθορίζετε ούτε Νότια της Κρήτης, ούτε στην Αίγυπτο. Η μόνη ΑΟΖ που καθορίσατε ήταν με την Αλβανία κι αυτή εξέπεσε μετά την παρέμβαση της Τουρκίας προς την Αλβανία!
Γιατί δεν καθορίζετε αυτή; Δεν την καθορίζετε γιατί σας έχει βάλει όρο η Τουρκία. Γιατί αν καθορίζατε την ΑΟΖ θα βάζατε μέσα και το Καστελόριζο. Και εδώ το Καστελόριζο είναι το πρόσχημα. Δεν είναι μόνο το Καστελόριζο. Η Τουρκία διεκδικεί όλη τη γραμμή που λέει Κρήτη - Κάρπαθο - Ρω, όλη τη γραμμή. Αμφισβητεί ως γραμμή που ανήκει, που έχει δικαίωμα η Ελλάδα τουλάχιστον να έχει την οικονομική εκμετάλλευση.
Εδώ η Τουρκία δεν δέχεται ούτε το FIR. Κι εδώ παίζει ρόλο και το FIR. Και η ΑΟΖ και το FIR συμπεριλαμβάνουν κι ένα μέρος αυτών που λέμε «διεθνών υδάτων. Κι αυτό δεν καταργεί τη διεθνή ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο. Είναι άλλο πράγμα η διεθνής ναυσιπλοΐα - και βεβαίως πρέπει να γίνεται. Αλίμονο! Δίνει, όμως, τη δυνατότητα στην Ελλάδα, ακόμα κι όταν δεν ασκείται πλήρης εθνική εξουσία, κυριαρχία κλπ. να έχει τον έλεγχο της περιοχής. Οταν αυτή τη στιγμή το Αιγαίο - έτσι είναι η μορφολογία - εάν πάρουμε ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ, το 80% της ΑΟΖ γενικά του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα.
Υπάρχει το θέμα με τα 12 ν.μ. Δεν πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα αυτό το δικαίωμα σε ώρα ανάγκης; Οι συνομιλίες που γίνονται, εκεί που θα καταλήξουν, πολύ φοβόμαστε, μακάρι να πέφτουμε έξω, ότι σε ώρα ανάγκης δε θα μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Κι εγώ σας λέω, ακόμα κι αν έχουμε μια συμφωνία όπου θα έχει υποχωρήσει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα, το πρόβλημα της διανομής των αγορών, του ανταγωνισμού, το πρόβλημα της αντιπαράθεσης θα υπάρχει. Απ' αυτή την άποψη, δεν τα έχετε ξεκαθαρίσει.
Και τέλος, υπάρχει ένα μείζον θέμα, η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Δίνετε τη μάχη στα στρατηγεία, λέει η μείωση των στρατηγείων θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας. Οι πολιτικοστρατιωτικές διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία, δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τα στρατηγεία, αν θα είναι στη Λάρισα, στη Σμύρνη ή πάει - για να κοροϊδέψει και να παραπλανήσει τον κόσμο - στη Νάπολη. Το πρόβλημα που υπάρχει με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, είναι ο ενιαίος στρατιωτικός επιχειρησιακός χώρος. Το ΝΑΤΟ έχει καταργήσει τα σύνορα. Οι χάρτες είναι χωρίς σύνορα.
Μπορούμε λοιπόν την άμυνα των ελληνικών νησιών όπου υπάρχουν και γκρίζες ζώνες να την εναποθέσουμε πού; Στη Νατοϊκή άμυνα. Δηλαδή στο ΝΑΤΟ, του οποίου αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο σχετικά κουμάντο κάνουν οι ΗΠΑ. Κι όπου, ανεξαρτήτως των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, παίζει έναν ιδιαίτερα γεωστρατιωτικό ρόλο. Πολύ περισσότερο που η αντιπυραυλική ασπίδα θα είναι εγκατεστημένη στην Τουρκία.
Αυτά δεν ξέρω αν ανήκουν στο "ντεμοντέ" πατριωτισμό, στο "δογματικό" ή στον "παλιό" πατριωτισμό. Δε μας ενδιαφέρει αν είναι παλιός ή νέος. Είναι σύγχρονα προβλήματα κι ούτε αντιμετωπίζονται σε σχέση με την Τουρκία απ' την σκοπιά της Οθωμανικής κατοχής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Καμία σχέση. Καμία σχέση με τη σημερινή Τουρκία. Η ίδια η Τουρκία απειλείται με διάσπαση και με διχοτόμηση.
Επομένως, εμείς θα υποστηρίξουμε μια συμφωνία που θα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ακόμα και μέσα σ' αυτές τις σύνθετες συνθήκες, βεβαίως η πραγματική ειρηνική συμβίωση δεν μπορεί να έρθει ανάμεσα σε δύο χώρες ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Για το Κυπριακό και την ΠΓΔΜ
Για το Κυπριακό. Επειδή λέτε συνέχεια για το διεθνές δίκαιο. Μα πρώτα απ' όλα, το διεθνές δίκαιο έχει κατακρεουργηθεί, αλλά εν πάση περιπτώσει. Εχουμε αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, για το Κυπριακό, ακόμα και για το εμπάργκο κατά της Κούβας, το αμερικάνικο, απ' τη ΓΣ του ΟΗΕ, 30 χρόνια τώρα και δεν εφαρμόζεται τίποτα. Και μου λέτε ότι θα λυθεί το Κυπριακό με βάση ποιο διεθνές δίκαιο; Το ότι φταίει η Τουρκία που δε λύνεται το Κυπριακό, βεβαίως είναι ένας κρίκος. Αλλά είναι θέμα της Τουρκίας; Είναι διεθνές πρόβλημα.
Η Τουρκία είναι στρατός κατοχής - δεν το συζητάμε. Εχετε δει κανένα στρατό κατοχής να πηγαίνει και να συζητά και να διορθώνει αυτά που έκανε; Δεν έχει γίνει πουθενά. Οπλο λοιπόν να είναι οι διεθνείς αποφάσεις. Λοιπόν, γιατί δεν αποκαλύπτετε το λόγο για τον οποίο δε λύνεται το Κυπριακό; Γιατί δε συμφέρει να λυθεί, δε συμφέρει ενιαίο κράτος με μία προσωπικότητα. Συμφέρει να υπάρχει διχοτομημένο κράτος με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, μέσα στο σχέδιο "νέα Μέση Ανατολή", να εξασφαλιστούν και οι βρετανικές βάσεις. Κι όλο το πρόβλημα παρουσιάζεται να είναι η Τουρκία...
Και η ΕΕ; Κατάκτηση λέει που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ, και διχοτομημένη εντάχτηκε στην ΕΕ, λοιπόν τι έγινε; Σε 10 χρόνια ποιος ξέρει πού θα είναι η ΕΕ, μπορείτε να μου πείτε πώς θα είναι; Και μήπως επειδή είπατε τώρα για τη χούντα κλπ. Η χούντα, τη μεγάλη υπηρεσία, ένας απ' τους σκοπούς που έγινε το χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, ήταν και το Κυπριακό, δεν μπορεί να μην το ξέρετε αυτό.
Μην πούμε ότι έγινε για το κομμουνιστικό κίνημα και τα κομμουνιστικά όπλα. Και το λαϊκό κίνημα εκείνη την περίοδο σε πτώση ήταν, σε μείωση ήταν. Ενας λόγος, λοιπόν, ο βασικός, ήταν το Κυπριακό, για να μην κάνω γενικότερη αναφορά για το τι έγινε. Και θυμώσατε μετά, όταν ο Χριστόφιας μίλησε και γι' αυτό το πράγμα, που μίλησε για τη χούντα, δε μίλησε γενικά για την Ελλάδα. Αν δούμε όλη την ιστορία του Κυπριακού, έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη.
Τέλος, για τη FYROM. Την ξέρετε τη θέση μας από το 1992, δεν έχει αλλάξει. Αλλά εν πάση περιπτώσει, τελματωμένο είναι, τι είναι, το χαρτί σας είναι αν θα μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Μόνο μ' αυτό το χαρτί μπορείτε να παίξετε. Και να μπει και να μην μπει, δεν πρόκειται να σβηστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν αν επικρατεί στα Βαλκάνια το "διαίρει και βασίλευε". Και εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω, ο κ. Ρόντος εξακολουθεί να είναι ο μυστικοσύμβουλος που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βλέπεις από κάτω τον κ. Ρόντο; Το φίλο σας που τώρα θα γίνει πολιτικός. Τι εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις στον Ρόντο στα Βαλκάνια, στη FYROM;
Δε σας εμπιστευόμαστε, όχι γιατί είσαστε προδότες, αλλά γιατί σε ό,τι κάνετε, μέλημά σας είναι να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Και από εκεί και πέρα κυριολεκτικά αδιαφορείτε για τις παρενέργειες ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω απ' τον ψευδεπίγραφο τίτλο του "νέου" πατριωτισμού. Παλιός και νέος, ένας είναι ο πατριωτισμός, αυτός που συμφέρει τους λαούς».


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καημένη Ελλάδα μας,δεν σου έφθανε
το ''στραγγάλισμά' σου από τις οικο
νομικές πολιτικές του ''Τζεφρυ''&
των λοιπων παρατρεχάμενων του ,έχε
ις φτάσει και στο σημείο να γίνεσαι αντικείμενο πολιτικής ''ανά
λυσης'' και από πολιτικές μετριότητες που τόσα χρόνια δεν ανα
γνώριζαν την ''υπαρξη ζητήματος στο
Αιγαίο,παρα ήταν και είναι Αμερικαν
ικες επινοήσεις για πώληση όπλων''.
Ως ένα σημείο συμφωνώ,διότι τα λομπι των βιομηχανιών κατασκευής όπλων σε Ευρώπη και Αμερική καθορί
ζουν κυβερνητικές επιλογες και ανα
κατατάξεις,αλλά τοσα χρόνια που ήταν ολοι αυτοί οι ''πατριδοκάπηλοι
' κρυμμένοι?Προφανώς τότε δεν ήταν υψηλα΄το ζήτημα αυτό στις ''σοβαρες
πολιτικες ατζεντες τους' και τώρα για ψηφοθηρικούς σκοπούς παίζουν όλοι το μόνο σταθερό διαχρονικό ''
χαρτι πολιτικής ανατροπής των δημοσκοπήσεων'',δηλ την πατριδοκα
πηλεία και το φθηνό λαικισμό..Ας
κρατησουν ενιαία ,εθνικη σταση καθώς το μέλλον για το Α.Αιγαίο προ
βλέπεται ζοφερό..

Ανώνυμος είπε...

"ενιαια εθνικη σταση" ειδικα απο αυτους που εναλλασονται στην κυβερνηση,το βλεπω κομματακι δυσκολο...ενιαια σταση με ποιους?με τους προσκυνητες του νατο και των ηπα?τωρα αν θεωρεις πολιτικη μετριοτητα αυτους που ανεκαθεν εκρουαν τον κωδωνα του κινδυνου στο αιγαιο και στην καλυτερη περιπτωση δεχονταν τη χλευη ή οτι κατασκευαζουν σενρια επιστημονικης φαντασιας τοτε οκ...

Ανώνυμος είπε...

Μόνο ο Αρχηγος ο δικός (Ο Γιώργης) μας τα έλεγε, και ο Βελόπουλος τα έγραφε στα βιβλία του, αλλά όλοι τους αποκαλούσαν ακροδεξιούς και φασίστες...
Τωρα μου γίνατε όλοι πατριώτες ξαφνικά....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,
η σοβαρότητα του θέματος επιβάλλει
ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ κα
θώς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα
,αυτός ο τόπος είναι κοινός για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, και τον ποναμε εξίσου ΟΛΟΙ..Δεν θέλω να αναλωθούμε σε μικροπολιτικες σκοπιμότητες,αυτες αλλλωστε έχουν ΄΄πληγώσει΄΄ διαχρονικα τη χωρα μας..Ας επαγρυπνούμε διοτι οι εξελίξεις ''
τρεχουν'' και μου φαινεται πως έχεδι γίνει ήδη ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩ
Ν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ''ΝΕΝΕΚΟΥΣ΄΄ ΤΗΣ ΕΞΩΤ.ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ..
Δεν ξέρω για εσας αλλά προσωπικα λατρεύω τον τόπο μου,δεν είμαι εθνικιστης, και δεν θέλω να ζήσω εί
κόνες στο Ανατ.Αιγαίο όπως της Κύπρου ,που οι προσφυγες ζητούν αδεια από τις κατοχικες 'αρχες' προκειμενου να επισκεφτουν τα σπίτια και τα πατρογονικα τους εδά
φη!!Ας μηαν αφήσουμε τα ''γερακια''
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ να ''παίζουν'' στις πλάτες μας και να παρουσιάζουν
τη συσμενη εξέλιξη ως ''μεγαλη εθνικη επιτυχία ,αφού δεν θα χάσουμε αλλα εδαφη''!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας ,
απ' ότι φαίνεται το μειζον θεμα που
αφορα την ΑΟΖ της Ελλάδας και τα σεναρια περί ΄΄συνεκμεταλλευσης στο
Αιγαίο'' ατόνησε επικίνδυνα..
Φαίνεται πως αφού τώρα ΄΄εκατσε η σκόνη''' μετα τις προσφατες κοινοβουλευτικες συνεδριάσεις ,οπου
απάντηση και ΕΝΙΑΙΑ εθνικη ΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΊΔΑΜΕ από το σύνολο του πολιτι
κου κόσμου, κανείς δεν ενδιαφερεται
.. Το θεμα είναι ''ενεργό'' και απ
αιτεί την εγρήγορση ΟΛΩΝ ΜΑΣ και
δεν θα πρεπει να μας θυμούνται μόνο
οι διαφοροι πολιτικοι αριβίστες και
οπαδοί του ''λαικου πατριωτισμού''-νεος όρος που εμπεριεχει μεσα του
τη δυαδικη αντίθεση-όταν δεν εχουν αλλα θέματα στην ΄΄πολιτική τους φα
ρέτρα''..