Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

24 Ιαν 2011

Ανακύκλωση: Συχνές Ερωτήσεις


Επειδή η Ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής,ειδικά αυτό τον καιρό που στην Ικαρία, έχουμε κάνει και θα κάνουμε αρκετές συζητήσεις επί του θέματος(Διαχείριση Απορριμμάτων),καλό θα είναι να μας λυθούν μερικές ''απορίες'' για αυτή την συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι.Παραθέτουμε το παρακάτω από την Ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.)
1) Ποιά υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;
  • χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
  • αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
  • γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
  • πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.
  • λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.
2) Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης; 
  1. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
  2. Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε. 
  3. Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
  4. Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση. 
3) Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Τι όφελος θα έχω εγώ προσωπικά;
Με την Ανακύκλωση : 
  • Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
  • Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
    Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
  • Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
  •  Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.

4) Πού μεταφέρεται το περιεχόμενο των μπλε κάδων και πώς γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών;

Ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων όπου καταλήγει στα ειδικά Κέντρα Διαλογής που λειτουργούν για αυτό το σκοπό. Εκεί τα υλικά διαχωρίζονται μέσα από μία διαδικασία που περιλαμβάνει διατάξεις μηχανικού διαχωρισμού και χειροδιαλογή, όπως συμβαίνει στις ανάλογες μονάδες του εξωτερικού. Τα ανακυκλώσιμα (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος) ξεχωρίζονται ανά υλικό και οδηγούνται προς δεματοποίηση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια σε χρησιμα υλικά.

5) Τι σημαίνει το ευρωπαϊκό σήμα “green dot” που απεικονίζεται στις συσκευασίες; 


Η παρουσία του δηλώνει την οικονομική συνεισφορά της συγκεκριμένης εταιρίας που εμπορεύεται την συσκευασία στα έργα της ανακύκλωσης και δεν πρέπει να συγχέεται με την ανακυκλωσιμότητα ή μη του υλικού συσκευασίας.

6) Πότε θα συμβληθεί ο Δήμος στον οποίο κατοικώ με την Ε.Ε.Α.Α.;

Αυτό εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα ένταξης της συγκεκριμένης περιοχής, όπως αυτό προκύπτει από τον Εθνικό σχεδιασμό, τη συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και το Σύστημα, καθώς και την πρόθεση κάθε δήμου.

7) Πώς μπορούμε να προμηθευτούμε κάδο ανακύκλωσης στη γειτονιά μου;

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης δωρίζει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (αυτοκίνητα/κάδους) στους ενταγμένους δήμους. Το Σύστημα μόνο εισηγητικό ρόλο έχει για το δίκτυο των κάδων. Η τελική απόφαση πόσοι κάδοι ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν και σε ποια σημεία ανήκει στους συνεργαζόμενους Δήμους Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το δήμο σας, εφόσον βέβαια είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα, με το Τμήμα Καθαριότητας και να κάνετε αίτημα για τοποθέτηση κάδου. Στην επέκταση του δικτύου των μπλε κάδων οι Δήμοι λαμβάνουν υπόψη αιτήματα δημοτών και εταιρειών για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσοι μετέχουν στην Ανακύκλωση Συσκευασιών.

8) Σε ποιόν να αποταθώ εάν ο μπλε κάδος της γειτονιάς μου δεν αδειάζεται συχνά;

Η διαδικασία αποκομιδής των κάδων Ανακύκλωσης ανήκουν στην ευθύνη και αρμοδιότητα των Δήμων που συνεργάζονται με το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ («Σύστημα») που οργανώνει η Ε.Ε.Α.Α. Το Σύστημα παραχωρεί στους Ο.Τ.Α τον εν λόγω εξοπλισμό (οχήματα, κάδους) προς χρήση σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές πλαίσιο συνεργασίας του Συστήματος με τους Ο.Τ.Α. Υπεύθυνοι για τη λειτουργία του προγράμματος και για την αποκομιδή των κάδων είναι οι Δήμοι. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Δήμο σας και το Τμήμα Καθαριότητας και να τους ενημερώσετε για το γεγονός που παρατηρήσατε.

9) Τι πρέπει να κάνω εάν παρατηρήσω κάποια δυσλειτουργία στο έργο της Ανακύκλωσης?
Η ορθή χρήση των οχημάτων ανακύκλωσης και γενικά η διαδικασία αποκομιδής των κάδων ανακύκλωσης ανήκουν στην ευθύνη και αρμοδιότητα των Δήμων που συνεργάζονται με το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ («Σύστημα») που οργανώνει η Ε.Ε.Α.Α. Το Σύστημα παραχωρεί στους Ο.Τ.Α τον εν λόγω εξοπλισμό (οχήματα, κάδους) προς χρήση σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές πλαίσιο συνεργασίας του Συστήματος με τους Ο.Τ.Α. Επομένως η επικοινωνία με το Δήμο (Τμήμα Καθαριότητας) είναι και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ευαισθητοποιημένος πολίτης, αν παρατηρήσει παρόμοιο φαινόμενο. Βεβαίως, σε περίπτωση που τέτοιες παρατηρήσεις φτάνουν στο Σύστημα από πολίτες, αυτές προωθούνται στο Δήμο που τον αφορούν και αναζητούνται οι λόγοι που προκάλεσαν το φαινόμενο, αλλά και τυχόν λύσεις για την παντελή εξάλειψή τους.

10) Πώς πάει η Ανακύκλωση στην Ελλάδα; Έχουμε αποτελέσματα;

Η Ανακύκλωση προχωράει πολύ καλά στην Ελλάδα. Είμαστε στα ίδια επίπεδα αν όχι και καλύτερα σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκονταν οι αντίστοιχες χώρες του εξωτερικού μετά από 5 χρόνια έναρξης των έργων ανακύκλωσης ενώ ήδη έχουμε καλύψει τα 2/3 του στόχου που έχει τεθεί από την Ε.Ε. Οι συντονισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες που ακολουθεί η Ε.Ε.Α.Α. έχουν συμβάλει, ώστε σήμερα  να έχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης σχεδόν 7,5 εκ. κάτοικοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που αξιοποιήθηκαν το 2009 έφτασαν  περίπου τους 450.000 τόνους. Ειδικά οι ποσότητες που αξιοποιήθηκαν μέσα από τον μπλε κάδο το 2009  αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με το 2008. 
''ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΗ'' ΣΗΜΑΝΣΗ

Προϊόν προς ανακύκλωση. Προϊόντα που φέρουν αυτό το σήμα χρησιμοποιούν παρθένες πρώτες ύλες και η μελλοντική ανακύκλωσή του επαφίεται στην καλή βούληση του καταναλωτή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία δουλειά στο μπλογκ. Πληροφοριακά, και οι τρεις δήμοι της Ικαρίας εφαρμόζουν το σύστημα των 4 κάδων: κίτρινος για αλουμίνιο, μπλέ για χαρτί, πορτοκαλί για πλαστικό και πράσινο (ο γνωστός) για τα υπόλοιπα. Αυτό το σύστημα- που πολύ καλώς το υιοθέτησαν οι πρώην τρεις Δήμοι μας- εφαρμόζεται στα πλαίσια ενός πλάνου που έχουν καταθέσει οι μεγαλύτεροι οικολογικοί οργανισμοί (WWF, GreenPeace κ.α.) με στόχο "Σκουπίδια Μηδέν".