Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

25 Ιαν 2011

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με περιφερειάρχες


«'Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ για χάσιμο, ούτε ένα λεπτό για χάσιμο'» τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης μιλώντας σήμερα στους περιφερειάρχες ζητώντας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν καταθέσει στο υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.




Ο υπουργός σημείωσε ότι: «έχουμε στα χέρια μας 22 δισ. ευρώ και με αυτά θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον ενώ η δημόσια δαπάνη για το 2011 σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ θα είναι 5,5 δισ ευρώ» ενώ ζήτησε από τους περιφερειάρχες άμεση προώθηση των ώριμων επενδυτικών έργων που έχουν στην δικαιοδοσία τους για ένταξη στα νέα προγράμματα.
Τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί το στοίχημα να υπάρξει η επιδιωκόμενη ανάπτυξη στην περιφέρεια.
«Δεν τρέφουμε αυταπάτες» πρόσθεσε ο υπουργός. «Παρά τους λίγους πόρους μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα στη στόχευσή μας για πολιτικές με την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου - που απόψε ψηφίζεται από τη Βουλή στο σύνολό του - και το ΕΣΠΑ. Είναι τα κουμπιά που θα πατήσουμε για την ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός.
Η προσαρμογή του ΕΣΠΑ στις ανάγκες του σήμερα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο αφού συμφωνηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, και υπενθύμισε ότι μέσα στο 2010 έγινε ένα μεγάλο άλμα στόχων αφού φτάσαμε στο 18% της απορροφητικότητας που ήταν πολύ παραπάνω από τον αρχικό στόχο αλλά, όπως πρόσθεσε, ο στόχος για το 2011 είναι δυσκολότερος αλλά όχι ακατόρθωτος.
Συνολικός στόχος δημόσιας δαπάνης είναι τα 5,5 δισ ευρώ σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ.
Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν είναι ρητορικό ζήτημα, είπε ο υπουργός, αλλά κινητήρια δύναμη για νέες θέσεις εργασίας, αιμοδότηση επιχειρήσεων, συγκράτηση της ανεργίας, ενίσχυση της εξωστρέφειας και σε αυτούς τους στόχους θα συμβάλλουν, συνέχισε, και άλλα εργαλεία όπως είναι το πρόγραμμα εξωστρέφειας, τα προγράμματα νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο ζητάει να επεξεργαστεί μαζί με τις περιφέρειες, άμεσα, μια επικαιροποιημένη στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για κάθε περιφέρεια. Βάση αυτής της επιλογής θα είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας. Γνωστοποίησε ότι άμεσα τις επόμενες μέρες ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ΕΤΕΑΝ και προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους περιφερειάρχες στο υπουργείο σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις, σχέδια περιφερειακής συνοχής, προτάσεις για δίκτυα επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Προγράμματα για εκπαίδευση και κατάρτιση και στατιστικά στοιχεία αναλυτικά για την κάθε περιφέρεια.
Ο υφυπουργός κ. Ρήγας ανέφερε από την πλευρά του ότι θα δημιουργηθεί μια μόνιμη και σταθερή ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρξουν. Επίσης θα γίνει αναθεώρηση του δημοκρατικού προγραμματισμού και αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών. Επίσης στόχευση είναι να γίνει από την πλευρά των περιφερειών προσπάθεια για απλοποίηση των διαδικασιών για να υπάρξει επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και για τα αποθεματικά των απροβλέπτων θα πρέπει να διαμορφωθούν τα κονδύλια με συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των περιφερειών.
Οι περιφερειάρχες στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός μπορεί να επιτευχθεί εάν η κεντρική εξουσία ακούει και τα δικαιώματα των περιφερειών αντί να ασχολείται μόνο με τις υποχρεώσεις της περιφέρειας και να δοθεί η δυνατότητα στις περιφέρειες να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους για την ένταξή τους στο διεθνές περιβάλλον.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης ανέφερε ότι ο Καλλικράτης είναι ένας νέος θεσμός τον οποίο κρίνει ο ίδιος θετικά αλλά έχει αρκετά αδύνατα σημεία ακόμη και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «νοιώθω φτωχός, ξυπόλητος, αναστενάρης μερικές φορές προσπαθώντας να πετύχω τους στόχους της περιοχής μου» και σημείωσε ότι οι περιφέρειες δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζονται όπως έγινε με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τις περιοχές Natura. Ο κ. Τατούλης από την πλευρά του σχολίασε ότι ο Καλλικράτης είναι το σημαντικότερο πολιτικό στοίχημα στον τόπο και σημείωσε ότι οι ανισότητες μεταξύ περιφερειών αλλά και μέσα στις ίδιες τις περιφέρειες είναι ένα ισχυρό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: