ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την αρτιότητα 10 στρέμμ. στις περιοχές «Νatura 2000”.
Τις μέρες αυτές γίνεται συζήτηση (και μεγάλος θόρυβος) για το σχέδιο νόμου που έφερε το ΥΠΕΚΑ και αφορά στις περιοχές NATURA και ειδικά στη θέσπιση των 10 στρεμ. σαν ελάχιστου εμβαδού αρτιότητας. Βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης, η συζήτηση έφερε πήγε και στο ψευτοδίλημμα «Περιβάλλον ή Ανάπτυξη», ενώ διάφορα κοινοβουλευτικά «παλικάρια» πολλών αποχρώσεων αυτοανακηρύχθηκαν προστάτες του «φουκαριάρη μεροκαματιάρη που χάνει τη γη του».
Εξ αρχής δηλώνουμε τη θέση μας για σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, παράλληλα με επίσπευση του χωροταξικού σχεδιασμού (ΣΧΟΑΑΠ, πολεοδομήσεις περιαστικών περιοχών κλπ), καθορισμό χρήσεων γης και κάθε άλλη πρόνοια που θα εξασφαλίζοουν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των μικροϊδιοκτητών και δε θα παραδίδεται η γη στα μεγάλα συμφέροντα. Η «οικοπεδολαγνία» και η λογική «κάθε χωράφι, κάθε βουνοκορφή και κάθε παραλία ίσον οικόπεδο» πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει.
Όμως η σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης πρέπει να συνοδευτεί Επίσης δεν παραγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις της κας Μπιρμπίλη, που ξεκινούν από το γεγονός ότι "με παράθυρα" (βλέπε πρόσφατη περίπτωση «Αγριλιάς» Κρατύγου) δημιουργούνται με κατατμήσεις κατά παρέκκλίση οικοδομήσιμες εκτάσεις πολύ μικρότερες από τα 4 στρ., όμως τέτοια προβλήματα δε λύνονται μόνο με διοικητικά μέτρα.
Αντίθετα η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι η προαναγγελία τέτοιων μέτρων και οι διάφορες μεταβατικές διατάξεις, που συνήθως θεσπίζονται είτε για συνταγματικούς λόγους είτε μετά από «πιέσεις» συμφερόντων, δημιουργούν αντίθετα αποτελέσματα και τεχνητή εν πολλοίς οικοδομική δραστηριότητα, κύρια από τους «έχοντες και κατέχοντες», που έχουν και την οικονομική δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην εξαγγελία΄- γνωστοποίηση και τη θεσμοθέτησή τους.
Ειδικά για τις περιοχές NATURA, που αφορούν στο νομοσχέδιο, επισημαίνουμε ότι για κάθε μια από τις περιοχές αυτές χρειάζεται πρώτα και κύρια η εκπόνηση μιας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.), που θα εξειδικεύει και θα κλιμακώνει τις παρεμβάσεις και τους περιορισμούς δόμησης και χρήσης γης, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η σύσταση του σχετικού Φορέα Διαχείρισης (και προστασίας).
Εμείς δεν γνωρίζουμε καμία περιοχή NATURA του Β. Αιγαίου όπου να έχει ολοκληρωθεί μία τέτοια διαδικασία.
Και χωρίς τέτοιες μελέτες το "10 στρεμ. παντού" είναι ένα «κουτσό» μέτρο, αφού αλλού μπορεί να αρκούν τα 4 στρ., ενώ αλλού να απαιτηθούν όχι μόνο 10, αλλά 20 ή 30 στρ. ή και πλήρης απαγόρευση κάθε δραστηριότητας. Ακόμα το "10 στρεμ. παντού", όχι μόνο δεν καλλιεργεί σωστή οικολογική συνείδηση, αλλά κάνει εχθρούς της πρώτα -πρώτα τον ντόπιο πληθυσμό, που ανημέρωτος ή στρεβλά πληροφορημένος πέφτει θύμα του κάθε λαϊκιστή και άθελά του εξυπηρετεί συμφέροντα άλλων.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή ας γίνει αφορμή για επίσπευση των (Ε.Π.Μ.) σε όλες τις περιοχές NATURA του Βόρειου Αιγαίου, με προτεραιότητα σε αυτές που απειλούνται από την εισβολή της οικοδομής.
Μια τέτοια περιοχή είναι η NATURA Κόλπου Καλλονής Λέσβου, όπου η εκπόνηση της σχετικής Ε.Π.Μ. σταμάτησε πριν από δύο και πάνω χρόνια με ευθύνη της τότε δημοτικής αρχής Καλλονής και της Ν.Α Λέσβου, προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους.
Σαν περιφερειακή παράταξη «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» ζητούμε χωρίς χρονοτριβή η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για «σύνταξη, παρακολούθηση της εφαρμογής και αξιολόγηση των κανονισμών διοίκησης και λειτουργίας και των σχεδίων διαχείρισης για προστατευόμενες περιοχές», να ξεκινήσει πάλι τις διαδικασίες για ολοκλήρωση της Ε.Π.Μ. Κόλπου Καλλονής, χωρίς τις παρελκυστικές τακτικές του παρελθόντος.
Μυτιλήνη 24/1/2011
Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου