ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Αβεβαιότητα για το μεροκάματο
Η οικονομική ύφεση δεν κάνει διάκριση ούτε στην υπηκοότητα, συμπαρασύροντας στη δίνη γηγενείς και μετανάστες.
Στην εποχή του ΔΝΤ, πρώτα θα την πληρώσει ο πιο αδύναμος κρίκος.
Εν προκειμένω ο αδύναμος κρίκος είναι πρώτα- πρώτα οι οικονομικοί μετανάστες.
Από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου είχε επισημάνει το πρόβλημα.
«Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο, της κρίσης, είναι η μείωση των μεταναστών, κυρίως αλβανών εργατών, που αναγκάστηκαν ακόμα και να εγκαταλείψουν το νησί μην βρίσκοντας να κάνουν μεροκάματα…», δήλωνε στο ΣΥΝΗΓΟΡΟ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου Αντώνης Παπαντωνάκης.
«Οι άντρες στις οικογένειες των μεταναστών αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εργασίας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κίνησης Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο Στρατής Πόθας.
Όπως και στη Χίο, έτσι και στη Μυτιλήνη πολλοί είναι αυτοί που έχουν βγει εκτός οικοδομής. Αποτέλεσμα είναι μεροκάματα να κάνουν κυρίως οι γυναίκες ως οικιακοί βοηθοί, καθαρίστριες ή φροντιστές ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.
«Βέβαια τώρα στη Λέσβο λόγω του ότι είναι ελαιοκομική περίοδος, πολλοί μαζεύουν ελιές και έτσι η ανεργία δεν φαίνεται», προσθέτει ο κ. Πόθας.
Στοιχεία πάντως συγκεκριμένα που να αποδεικνύουν το βάθος του προβλήματος δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα στο γραφείο μεταναστών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρατηρείται μια μείωση στις αιτήσεις για άδειες παραμονής. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2002 οπότε και κρατούνται στατιστικά στοιχεία στο νομό Λέσβου έχουν εγκριθεί περίπου 9.000 άδειες. Η μείωση όμως οφείλεται και σε άλλους λόγους, για παράδειγμα πολλοί από αυτούς τους πρώτους μετανάστες έφεραν και την οικογένειά τους και τώρα ζουν εδώ, δημιουργώντας τα προηγούμενα χρόνια μια απότομη αύξηση των εγγεγραμμένων.
Στοιχεία για το ρυθμό ανανέωσης αδειών παραμονής δεν διαθέτουν ούτε και τα γραφεία στους Δήμους Χίου και Μυτιλήνης.
Αυτό πάντως που παρατηρεί η υπεύθυνη του Κέντρου Εξυπηρέτησης Μεταναστών του Δήμου Μυτιλήνης Ανθή Σπανού είναι ότι φέτος παρουσιάστηκε πρόβλημα με αρκετούς μετανάστες στο να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ειδικά στον ΟΓΑ, αλλά και στο ΙΚΑ, εξαιτίας του ότι άργησαν να στείλουν αποδείξεις πληρωμής συγκεντρώθηκαν μεγάλα ποσά.
«Δεν είναι ότι δεν ανανέωσαν τις άδειες τους, αλλά αντιμετώπισαν πρόβλημα ειδικά αν είχαν να καταβάλλουν 1500 μέχρι και 3500 ΕΥΡΩ», μας είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε η κα Σπανού ότι ο μετανάστης δεν πρέπει κανονικά να μετακινείται σε άλλο τόπο για εξεύρεση εργασίας, αλλά να παραμένει στην περιοχή όπου έκδωσε την άδεια παραμονής. «Αν γίνει αντιληπτό το αντίθετο υπάρχει και πρόστιμο ύψους 200 ΕΥΡΩ», μας ενημερώνει.
Παρόμοια προβλήματα με τα ένσημα του ΙΚΑ ή τις εισφορές στον ΟΓΑ αντιμετώπισαν και στη Χίο. Όπως μας είπε πάντως ο υπεύθυνος του αρμόδιου γραφείου Γαλακτίων Λουκάκης δεν μειώθηκε η προσέλευση των μεταναστών για την έκδοση της άδειας παραμονής.
«Η κρίση δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους Έλληνες εργαζόμενους αλλά και στους αλλοδαπούς μετανάστες που έρχονται στα νησιά μας για δουλειά», δίνει το πολιτικό στίγμα η αντινομάρχης Χίου Λίτσα Λύκου. Πολλοί από αυτούς μπορεί να φύγουν για ένα διάστημα από τα νησιά μας και να ξαναγυρίσουν, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Μάλιστα το θέμα με της μετακίνησης ειδικά των Αλβανών μεταναστών αναμένεται πλέον να είναι πιο εύκολο. Όπως σημειώνει ο Στρατής Πόθας με την τελευταία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών οι αλβανοί πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα, αρκεί να κατέχουν νέο διαβατήριο.
Κάτι που δίχως άλλο θα διευκολύνει την ακόμα μεγαλύτερη μετακίνηση οικονομικών μεταναστών και από τα νησιά μας, όταν διαπιστώνουν ότι δύσκολα βρίσκεται μεροκάματο…
ΠΗΓΗ: Ο Συνήγορος του Βορείου Αιγαίου, 31/12/2010 από το chiosnews
|
---|
Το blog της Ικαριακής Ραδιοφωνίας όπου μαζεύουμε όλα τα νέα που αφορούν την Ικαρία και τους Ικαριώτες!
Ετικέτες
Ικαρία
(240)
Ελλάδα
(136)
Εκλογές 2010
(114)
Περιφέρεια Β.Αιγαίου
(107)
Περιβάλλον
(96)
Ακτοπλοϊκό
(71)
Πολιτική
(60)
Πολιτισμός
(55)
Τ.Αυτοδιοίκηση
(54)
Κινητοποίηση
(53)
Σάμος
(50)
Ικαριώτες
(42)
Πλημμύρα 2010
(42)
Υγεία
(41)
Βαρδίκος
(37)
Ικαριακή Ραδιοφωνία
(36)
Αρχιπέλαγος
(34)
Θέσεις
(33)
Αθλητισμός
(31)
Καιρός
(28)
Εκδηλώσεις
(26)
Σύλλογοι
(26)
Φύση
(23)
Κόσμος
(22)
Δήμος Ικαρίας
(21)
Ενέργεια
(20)
Μαγειρική
(20)
Νομαρχία
(17)
Διαχείρηση Απορριμάτων
(16)
Εκπαίδευση
(16)
Μπάσκετ
(15)
Φούρνοι Κορσεών
(14)
Βόρειο Αιγαίο
(13)
Ιστορικά
(12)
Οικονομία
(12)
Αερομεταφορές
(11)
Δήμος Αγίου Κηρύκου
(11)
kavopapas.gr
(10)
Natura 2000
(9)
Τουρισμός
(8)
Europedirect
(7)
Δήμος Ραχών
(7)
Ποδόσφαιρο
(7)
Φεστιβάλ Ικαρίας
(7)
Οδικό δύκτιο
(6)
Εξωτερική Πολιτική
(4)
Εταιρεία Ικαριακών Μελετών
(4)
Νησιά
(4)
Συγκοινωνίες
(4)
Χοροταξικό
(4)
Άρτεμις Ταυροπόλος
(3)
Έπαρχος Ικαρίας
(3)
Βαρελόσκυλα
(3)
Ομογένεια
(3)
ikariamag.gr
(2)
Άγιος Κήρυκος
(2)
Ελεύθερη κατασκήνωση
(2)
Εξπρές Σαμίνα
(2)
Επαρχείο Ικαρίας
(2)
ΠΑΜΕ
(2)
Σκάκι
(2)
ikarianet.gr
(1)
Εθελοντισμός
(1)
Μουσική
(1)
Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων
(1)
2 Ιαν 2011
Μετανάστες: Αβεβαιότητα για το μεροκάματο
Κυ 2/1/2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου