«Απα πα, σα δε μπουρώ
σφάξι μ' ένα πιτεινό
κι στου πιτεινού το ζμάκ'
κάμιμ' ένα πιλαφάκι»
Δυναμωτικό φαγητό και πολύ νόστιμο, αν ο πετεινός είναι ντόπιος
κι αλανιάρης.
Βράζουμε τον πετεινό σε σκέτο αλατόνερο όση ώρα χρειαστεί
για να ξεκολλήσει η σάρκα απ' τα κόκαλα. Το ζουμί συνήθως παχύ και εύγευστο και
δε χρειάζεται αλλά προσθήκη υλικών. Πολλές νοικοκυρές όμως προσθέτουν ένα κρεμμύδι
ολόκληρο και λίγα κομμάτια καρότου και πατάτας. Όταν βράσει ο πετεινός, τον βγάζουμε
απ' την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο ζουμί ένα φλιτζάνι ρύζι. Αυγοκόβουμε τη σούπα
με αυγολέμονο και περνάμε το κρέας του πετεινού στο τηγάνι με φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Συνηθίζεται, ακόμα, κομμάτια απ' το βραστό κρέας του πετεινού,
να ψιλοκόβονται στη σούπα. Ακόμα κρατώντας ένα μέρος απ' το ζουμί μπορούμε να φτιάξουμε
ένα μελάτο πιλάφι. Τσορβά τον λένε οι Τούρκοι, εξ ου και το : «θέλ' σ άρρουστι
τσορβά;».
Πηγή: Πατριδογευσία ,Μικρές ιστορίες τοπικής μαγειρικής Εφημερίδα Χαραυγή
Συμβουλή! Αν ο κόκορας έχει στην σάρκα εναπομείναντα μέρη από φτερά, ή
σκληρά μέρη, τον παραβράζουμε και έπειτα χύνουμε το νερό. Τον τοποθετούμε σε
καθαρό νερό και τον αφήνουμε να βράσει μέχρι να ξεκολλήσει η σάρκα από τα
κόκαλα.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου