Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

18 Δεκ 2010

Συνταγές Παράδοσης: Μαζί με τον καφέ και ένα.. «φοινίκι» !

Στην Ικαρία μαζί με τον πρωινό καφέ συνηθίζεται και το φοινίκι. Πρόκειται για παραδοσιακό καριώτικο γλυκό, που τρώγεται όχι μονό τα Χριστούγεννα, αλλά και ολόκληρο το χρόνο.

Ο Παντελής Στέφος, που μας έδωσε τη συνταγή, είναι ο ιδιοκτήτης του πρώτου σύγχρονου ζαχαροπλαστείου στον Άγιο Κήρυκο « ΤΟ ΓΛΥΚΟ» και, όπως λέει και το όνομα του , στο εργαστήριο και το ζαχαροπλαστείο, φτιάχνονται και πουλιούνται γλυκίσματα με ολόφρεσκα αγνά υλικά και γενικώς κάθε τι που έχει σχέση με τη.ζάχαρη.

Έχουμε και λέμε λοιπόν : Για μια λαμαρίνα χρειάζονται: 3 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο, 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη, 1 ποτήρι του κρασιού «αλουσιά» (στάχτη βρασμένη που πρέπει να είναι ζεστή), 2 ποτήρια κρασιού πορτοκαλάδα, 1 ποτήρι κρασιού ούζο, 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ, ξύσμα 2 λεμονιών, 2 κουταλιές σόδα που θα την διαλύσουμε στην πορτοκαλάδα, 1 κουταλιά γαρίφαλο, 1 κουταλιά μοσχοκάρυδο.

Όλα αυτά τα δουλεύουμε για αρκετή ώρα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στο τέλος, ρίχνουμε όσο αλεύρι «πάρει», ώστε να γίνει η ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Τα πλάθουμε σε σχήμα οβάλ. Τα περνάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γλύκισμα, αφράτο και εύγευστο, δίχως να είναι ιδιαίτερα γλυκό. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Πηγή: Πατριδογευσία ,Μικρές ιστορίες τοπικής μαγειρικής  Εφημερίδα Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: