Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

30 Δεκ 2010

Ομιλία Βασίλη Τεντόμα στην ορκωμοσία αιρετών περιφέρειας


Κύριε Υπουργέ, κύριε βουλευτή,
Κυρία Γενικέ, σεβασμιότατοι,
Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών,
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση κάνει τα πρώτα της βήματα μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους εργαζόμενους.
Η κριτική μας και η αντίθεσή μας στον «Καλλικράτη» είναι γνωστές.
Η εφαρμογή του νέου θεσμού εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα κατάσταση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα του Μνημονίου.
Μεταφέρονται σταδιακά σε περιφερειακό επίπεδο οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Ο νέος θεσμός θα επιδιωχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης -και όχι μόνο- να μετατραπεί σε ένα διοικητικό κέντρο αδιαφανούς λειτουργίας και διαχειριστικής λογικής.
Εμείς σαν παράταξη θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία και με όσους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων το θελήσουν, να μετατρέψουμε στη πράξη το περιφερειακό συμβούλιο σε «μικρό κοινοβούλιο» ανοιχτό όχι μόνο σε θέματα περιφερειακής πολιτικής αλλά και σε γενικότερα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους άνεργους, τη νεολαία.
Θα ενθαρρύνουμε και θα είμαστε μπροστά στους μαζικούς – ενωτικούς αγώνες που είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον, σαν αντίδραση στις συνέπειες του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής.
Δεν θα περιοριζόμαστε όμως μόνο στη κριτική. Θα προτείνουμε παράλληλα εναλλακτικές λύσεις για τη παραγωγική ανασυγκρότηση, τη προστασία και ενίσχυση των αγροτών, για το περιβάλλον, καθώς και για τις νέες μορφές συλλογικής οικονομίας στο χώρο του Βόρειου Αιγαίου.
Ένα επίκαιρο θέμα στο οποίο θα πρέπει να επαγρυπνούμε είναι το σχετικό με τον ΦΠΑ των νησιών μας. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, καμία εμπιστοσύνη. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη Τρόικα, στον κ. πρωθυπουργό και στη κυβέρνησή του ότι δεν είναι δυνατό να δεχθούμε εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας. Πρέπει να καταλάβουν ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Στον αγώνα μας αυτό θα πρέπει να είναι δίπλα μας και όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές του Βόρειου Αιγαίου που πρέπει να δεσμευθούν άμεσα, ρητά και κατηγορηματικά ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους και με κάθε τρόπο το μόνο μέτρο της Πολιτείας, που με συγκεκριμένο τρόπο αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών μας, μέτρο που κατακτήθηκε προ 20ετίας μετά από σκληρούς αγώνες του λαού μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της ορκωμοσίας και της άρνησής μου να υπογράψω ένα απαράδεκτο πρακτικό ορκωμοσίας, όπου όποιος δεν ορκιστεί στο Ευαγγέλιο θα πρέπει να δηλώσει ότι είναι άθεος ή πιστεύει σε θρησκεία που δεν επιτρέπει όρκο..
Έκανα γνωστό στον κ. περιφερειάρχη ότι αρνούμαι να υποβάλλω δήλωση θρησκευτικών φρονημάτων, όπως παλιότερα μας ζητούσαν δήλωση των πολιτικών μας φρονημάτων.
Η στάση αυτή θέλει να υπογραμμίσει τη διαφωνία μας με την ανάμειξη της Εκκλησίας σε καθαρά θεσμικές διαδικασίες της Πολιτείας και την αναγκαιότητα χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.

Με κανένα τρόπο η στάση αυτή δε σημαίνει έλλειψη σεβασμού προς την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της.
Σεβόμαστε και υποληπτόμαστε την Εκκλησία της Ελλάδας στο βαθμό που σαν θεσμός δεν αναμειγνύεται στις λειτουργίες του Κράτους και δεν πολιτικολογεί. Όταν είναι προσηλωμένη στο κύριο έργο της, δηλ. στη προσφορά αγάπης και στη συμπαράσταση προς τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο. Και από την άποψη αυτή, στις μέρες μας, η Εκκλησία νομίζουμε ότι έχει και οφείλει να διεκπεραιώσει σοβαρότατο έργο.
Αν θέλουμε βέβαια να μιλήσουμε επί της ουσίας, όλοι γνωρίζουμε -και οι σωστοί ιερωμένοι το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από μας- πως αν κάποτε τραυματίζεται το κύρος της Εκκλησίας δεν είναι από αυτούς που αρνούνται να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο, αλλά από τους επίορκους του Ευαγγελίου, αυτούς που ο λαός μας αποκαλεί «θεομπαίχτες», που χρησιμοποιούν το σχήμα ή τη σχέση με τη θρησκεία σαν προκάλυμμα ιδιοτελών συμπεριφορών και έκνομων πράξεων.
Νομίζω ότι ήμουν σαφής.

    Αγαπητοί φίλοι  και φίλες
 ευχόμαστε σε όλους εσάς,
σε όλους τους κατοίκους του Βόρειου Αιγαίου,
για τον καινούργιο χρόνο:
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ - ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
28-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: