Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

3 Δεκ 2010

SaveNas: Μια πρώτη γνωριμία!

Την μεγάλη Θεομηνία της Ικαρίας στις 18 Οκτωβρίου την αντικρίσαμε όλοι οι Ικάριοι και οι φίλοι της Ικαρίας με ανάμεικτα συναισθήματα,απόγνωση, θυμός, πόνος για το χαμό ενός συνανθρώπου μας αλλά και για το χαμό τόσου φυσικού τοπίου.

Πριν από λίγες μέρες μια ανακοίνωση στο διαδικτύου μέσω ενός εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης και η δημιουργία ενός ιστοχώρου έδωσε και πάλι ελπίδα ότι ίσως κάτι πάλι γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής του Να που ήταν από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή σε μεγαλύτερο βαθμό,πρόκειται για μια ανακοίνωση μιας ομάδας με όνομα save nas.Απόψε μέσα από τις..ηλεκτρονικές γραμμές μας θα κάνουμε μια πρώτη γνωριμία σε μια τόσο σημαντική και ελπιδοφόρα προσπάθεια.

Πατήστε εδώ να διαβάσετε την συνέντευξη



-Θα θέλατε να μας πείτε αρχικά το προφίλ των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από μια τέτοια πρωτοβουλία?


Αυτό που ενώνει τα μέλη της ομάδας είναι η αγάπη για τη Χάλαρη. Η πρωτοβουλία δεν ειναι τίποτα άλλο απο μια πιστη αντιγραφη παρόμοιων κινήσεων πολιτών που ήδη ενεργοποιούνται στο εξωτερικό για ανάλογα προβλήματα. Είναι ενα groupπιέσης πρός τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, προς τη περιφέρεια και προς το ΥΠΕΚΑ ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα.


-Μέσα στους στόχους της ομάδας είναι καταρχάς η απομάκρυνση των κατσικιών από το φαράγγι της χάλαρης(εκβολή του οποίου είναι η παραλία του Να)
Και προτείνονται αρχικά κάποιες λύσεις για αυτό το στόχο.
Θα ήθελα να μας σχολιάσετε τον τρόπο που φαντάζεστε να δημιουργηθεί ένας φορέας όπως λέτε που θα συναναστραφεί με τους κτηνοτρόφους έτσι ώστε να τους πείσει για τη χρησιμότητα του περιβάλλοντος




Η Χάλαρη από το Πέζι ως τις εκβολές του Να έχει κυρηχτεί ως προστατευόμενη περιοχή 
Natura 2000. Το υπουργείο περιβάλλοντος το 2009 δημιούργησε Φορεις διαχείρισης των Προστατευόμενων περιοχών NATURA οι οποίοι ουσιαστικά είναι ανενεργοί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. αλλά... τη 1/12/10 η Περιφέρεια Β.Α. Αιγαίου εκδίδει το παρακάτω δελτίο τύπου:



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου υπεγράφη η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο τομέα της προώθησης των φυσικών πόρων, με προϋπολογισμό 1.289.938 ευρώ προερχόμενο από πόρους του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Η πρόσκληση απευθύνεται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εποπτευόμενα από το δημόσιο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης των προτάσεων αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου 2010 και λήγει στις 4 Μαρτίου 2011.
Ειδικότερα οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη σύνδεση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσω της προστασίας και της ανάδειξής του, με τη διεύρυνση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας. Ακόμη θα περιλαμβάνουν ήπιες δράσεις προστασίας και ανάδειξης των μνημείων φυσικού κάλλους, όπως μικρής κλίμακας έργα πρόληψης, προστασίας, ανάδειξης, σήμανσης και αξιοποίησης επιλεγμένων περιοχών, δημιουργία περιηγητικών μονοπατιών, δημιουργία δικτύου θέσεων θέας κλπ.
Οι παρεμβάσεις αφορούν σε:



-Προστατευόμενες περιοχές (Natura 2000 ή εθνικώς προστατευόμενες περιοχές), οι οποίες δεν υπόκεινται σε διαχείριση από Φορέα Διαχείρισης ή άλλο οργανωτικό σχήμα διαχείρισης
-Περιοχές ιδιαιτέρου οικολογικού ενδιαφέροντος που δεν υπόκεινται στις παρακάτω κατηγορίες αλλά εμπίπτουν στην περιοχή δικαιοδοσίας της Περιφέρειας.

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι η προστασία και η ανάδειξη περιοχών ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας. Θα συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς για προώθηση των σημαντικών έργων που θα συμβάλλουν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αειφόρο ανάπτυξη προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας».

Άρα προκύπτει ότι ο Δήμος Ικαρίας θε πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ, στη υποβολή αιτήσεως για τη σύσταση φορέα διαχείρησης τών περιοχώνNATURA2000, που μεταξύ άλλων, θα έρθει σε συμφωνία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής της Χάλαρης, ώστε να αποκλειστεί κάθε κτηνοτροφίκη δραστηριότητα και κάθε άλλου είδους καταστροφίκη ανθρώπινη παρέμβαση στη προστατευόμενη περιοχή. Διεκδικούμε το αυτονήτο: Να προστατευτεί μια προστατευόμενη περιοχή.Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κος Σταυρινάδης έχει ενημερωθεί προσώπικα και έχει εκδηλώσει τη συμπαράσταση του στο ζήτημα.
-Υπάρχουν στην ομάδα σας οι απαραίτητοι επιστήμονες ή η ανακοίνωση σας είναι κάλεσμα σε όποιον ενδιαφέρετε να προσφέρει με τις γνώσεις του?

Η δράση μας υποστηρίζεται από επιστήμονες που ο καθένας από τον τομέα του συμβάλλει με τις γνώσεις του, αλλά είναι επίσης και μια διαρκώς ανοιχτή πρόσκληση για όποιον ενδιαφέρεται και θέλει να συμμετάσχει. Δεν περισσεύει κανείς.

-Τα απαραίτητα κονδύλια για τη περίφραξη της περιοχής στη Χάλαρη πως πιστευτε ότι θα μπορέσουν να βρεθούν.


Εάν εφαρμοστούν οι νόμοι, η περίφραξη είναι περιττή. Σε περίπτωση που αυτή καταστεί αναγκαία έχουμε έρθει σε επαφή με ομάδες εθελοντικής δράσης, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν στην προσπάθειά μας. Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε μια φράση του κ.Παπαλεξόπουλου, καθηγητή του Ε.Μ.Π."η κοινή δράση παράγει κοινό πλούτο και τον ίδιο της τον εαυτό. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγει το βέλος του καιρού".
Σχετική Ηλεκτρονική Βιβλιογραφία 
                                   http://savenas.blogspot.com/


Μια προσπάθεια που θα πρέπει να αγκαλιαστεί τόσο από τους φορείς της Ικαρίας όσο και από τους μόνιμους κατοίκους,και ίσως κάποτε στο βάθος του χρόνου αποκτήσουμε όλοι μια σωστή περιβαλλοντολογική συνείδηση.
Ευχαριστούμε τον κ.Ευθύμιο Παινέση και την ομάδα του savenas που απάντησαν στις γραπτές μας ερωτήσεις,Η Ικαριακή Ραδιοφωνία θα σας στηρίξει σε αυτή σας τη προσπάθεια!
Ικαριακή Ραδιοφωνία - ikariaki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: