Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

18 Δεκ 2010

Μετέωρη η ολική αποκατάσταση των ζημιών στην Ικαρία


Έχουν περάσει δύο μήνες από τις πλημμύρες της 18ης Οκτωβρίου και ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή και την επίσκεψη στην Ικαρία από τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη (φανταστείτε να μην είχε έρθει), τον βουλευτή του Νομού μας κ. Βαρδίκο, παρουσία της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Θεολογίτου, του νομάρχη κ. Κάρλα, του έπαρχου Ικαρίας και Φούρνων κ. Ρουζίνου. Η διαπίστωση του κυβερνητικού κλιμακίου ότι οι υποδομές στην Ικαρία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και πριν την θεομηνία μας έδωσε  ελπίδα ότι κάτι διαφορετικό θα γίνει αυτή την φορά!! Δυστυχώς όμως όχι!  
  Η αυτοψία από τους μηχανικούς του επαρχείου κατέγραψε, σε πρώτη εκτίμηση, μεταξύ των άλλων ζημιών, 18 τεχνικά, 2 γεφύρια και 54 τοιχία συνολικού κόστους 10 με 12 εκατ. ευρώ. Η Ικαρία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το οποίο σημαίνει έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση που όμως δεν έχει φτάσει ακόμα στο νησί. Ούτε το αίτημα των τριών δήμων, ούτε του επαρχείου, ούτε της νομαρχίας Σάμου εισακούσθηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ιδιώτες εργολήπτες που αρχικά δούλεψαν ακατάπαυστα ώστε να καθαρίσουν τους οικισμούς και να αποκαταστήσουν την επικοινωνία μεταξύ τους.
      Ενώ το υπουργείο είχε εξαγγείλει την καταβολή 300 χιλ. ευρώ για τον παραπάνω σκοπό τώρα στέλνει (ακόμα δεν έχουν φτάσει) 150 χιλ. για τις οφειλές της τοπικής αυτοδιοίκησης στους εργολάβους. Αφού λοιπόν αδυνατεί να μας εξασφαλίσει ένα τόσο μικρό ποσό, μας βάζει σε σκέψεις για την ανεύρεση του συνολικού ποσού που πρέπει να δαπανηθεί για την εξ ολοκλήρου αποκατάσταση. 
      Από τις 13/12 μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ βρίσκονται στην Ικαρία αλλά από τα 160 σημεία που χρήζουν αποκατάστασης και που κατέγραψαν αρχικά οι μηχανικοί του επαρχείου, επιλέγουν μόνο 52 από αυτά με το κόστος να ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει ενημέρωση από επίσημα χείλη για τα υπόλοιπα σημεία ούτε για το ποσό των 9 περίπου εκατ. ευρώ που υπολείπεται ώστε το επαρχιακό δίκτυο του νησιού να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.
Μετά από δυο μήνες βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Ο όλος σχεδιασμός δεν έχει ακόμη… σχεδιαστεί και όσα ανακοινώνονται εκφράζουν μόνο τις προθέσεις της πολιτείας και τίποτα χειροπιαστό. Η έλλειψη ταχύτητας και ευελιξίας της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά και δείχνει ότι πέρα από τις έκτακτες εισπρακτικές της ανάγκες δεν είναι σε θέση να καλύψει ή έστω να ανακουφίσει τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τη μανία της φύσης.
Σήμερα, έπρεπε να είχαν τελειώσει τουλάχιστον τα επείγοντα έργα, όπως καθαρισμός στις κοίτες ρεμάτων και χειμάρρων, καθαρισμός κάτω απ όλα τα γεφύρια μα κυρίως να  βρεθεί αμέσως λύση για το υποτυπώδες αποχετευτικό σύστημα στο Καρκινάγρι. 
Οι επόμενες βροχές (ο χειμώνας τώρα έρχεται)  εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους ακόμα και για την ζωή των κατοίκων των χωριών του Κάβο Πάπα αλλά και όλων όσων κινούνται με τα οχήματα τους σε αυτούς τους δρόμους!

Στο αλιευτικό καταφύγιο Καρκιναγρίου οι βάρκες παραμένουν εγκλωβισμένες!  

18/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: