Γίνεται (στην Ικαρία τουλάχιστον) συνήθως με κουμαρένιες μανίτες. Τις κόβει σε φέτες
η νοικοκυρά, στη συνέχεια τις βράζει σε ξύδι
(ναι, δεν κάναμε λάθος, σε ξύδι) μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζει.
Τρίβουμε στον τρίφτη, ή κόβουμε στο μπλέντερ ό,τι μανιτάρια βρούμε στο βουνό
(κουμαρένιες, ρεικένιες, πιπερένιες, κατσούλια, λαοπορδούς κτλ).
Τρίβουμε επίσης κρεμμύδι
και το σοτάρουμε μαζί με το υλικό των μανιταριών. Προσθέτουμε λίγο κρασί για να σβήσουν στο τηγάνι και τα μεταφέρουμε
σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε πολτοποιημένη ντομάτα,
λίγη ζάχαρη, μαϊντανό, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο δεντρολίβανο
ή βασιλικό (προαιρετικά). Αφήνουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσει
το υλικό και να χυλώσει η σάλτσα.
Την περιχύνουμε σε μακαρονάδα,
σε άσπρο πιλάφι ή σε τηγανιτές πατάτες.
Πηγή: Πατριδογευσία ,Μικρές ιστορίες τοπικής μαγειρικής Εφημερίδα Χαραυγή
-Και για τους μη
γνώστες του ''αθληματος'' του μανίτη, επιγραμματικά αναφέρουμε την ποικιλία
που θα συναντήσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας στην Ικαριωτικη γή, μιας και ο μανίτης αποτελει τον
καλυτερο μεζέ τους το φθινόπωρο!
Ετσι λοιπον εχουμε: κουμαρίτης, νεφριτης, λαδίτης, ρεικένιες, πιπερένιες, κατσούλια,λαοπορδούς, καλαμάρα, περδικοκλωνάρα, ασομανίτης, σαχλίτης, καισαρικός, φούσκες
Ikariaki.blogspot.com
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου