Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

3 Δεκ 2010

Συνταγές Παράδοσης: Μανιτονοστιμιές

Τουρσί καριώτικο με μανιτάρια


Γίνεται (στην Ικαρία τουλάχιστον) συνήθως με κουμαρένιες μανίτες. Τις κόβει σε φέτες η νοικοκυρά, στη συνέχεια τις βράζει σε ξύδι (ναι, δεν κάναμε λάθος, σε ξύδι) μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζει.

Σάλτσα άγριων μανιταριών για μακαρονάδα και ρύζι


Τρίβουμε στον τρίφτη, ή κόβουμε στο μπλέντερ ό,τι μανιτάρια βρούμε στο βουνό (κουμαρένιες, ρεικένιες, πιπερένιες, κατσούλια, λαοπορδούς κτλ).

Τρίβουμε επίσης κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με το υλικό των μανιταριών. Προσθέτουμε λίγο κρασί για να σβήσουν στο τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε πολτοποιημένη ντομάτα, λίγη ζάχαρη, μαϊντανό, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο δεντρολίβανο ή βασιλικό (προαιρετικά). Αφήνουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσει το υλικό και να χυλώσει η σάλτσα.

Την περιχύνουμε σε μακαρονάδα, σε άσπρο πιλάφι ή σε τηγανιτές πατάτες.
Πηγή: Πατριδογευσία ,Μικρές ιστορίες τοπικής μαγειρικής  Εφημερίδα Χαραυγή
-Και για τους μη γνώστες του ''αθληματος'' του μανίτη, επιγραμματικά αναφέρουμε την ποικιλία που θα συναντήσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας στην Ικαριωτικη γή, μιας και ο μανίτης αποτελει τον καλυτερο μεζέ τους το φθινόπωρο!
Ετσι λοιπον εχουμε: κουμαρίτης, νεφριτης, λαδίτης, ρεικένιες, πιπερένιες, κατσούλια,λαοπορδούς, καλαμάρα, περδικοκλωνάρα, ασομανίτης, σαχλίτης, καισαρικός, φούσκες
Ikariaki.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: