Χρειάζεται 1 λάχανο, περίπου 2 κιλών, το οποίο βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, να πάρει μια βράση ώστε να μαλακώσει λίγο και να βγαίνουν τα φύλλα του με ευκολία. Να σημειώσουμε ότι για να γίνει αυτό πιο γρήγορα, βάζουμε το σκληρό μέρος του λάχανου από την κάτω μεριά.
Αφού το βγάλουμε από την κατσαρόλα, βγάζουμε ένα-ένα φύλλο, αφαιρούμε τα νευρά και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε ένα μπολ ½ κιλό κιμά (κατά προτίμηση μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο), ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι, 2 μετρία κρεμμύδια (πολύ καλά τριμμένα), 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο άνηθο προαιρετικά, δυόσμο, πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 φλιτζάνι του καφέ νερό, 1 φλιτζάνι του τσαγιού λαδί.
Τα ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν όλα αυτά τα υλικά.
Στη συνεχεία παίρνουμε μια κατσαρόλα και στον πάτο της στρώνουμε μερικά φύλλα από το λάχανο, μετά πιάνουμε ένα -ένα φύλλο (αν είναι μεγάλο το κόβουμε στη μέση) και στην άκρη του βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση που φτιάξαμε.
Διπλώνουμε από το πλάι πρώτα και τυλίγουμε πολύ σφιχτά τον κάθε ντολμά και με την ιδία διαδικασία γεμίζουμε όλα τα φύλλα και τα «στοιβάζουμε» στην κατσαρόλα το ένα κολλητά στο άλλο μέχρι πάνω.
Στο τέλος τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες (για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο), έναν κύβο βοδινού, λίγο βούτυρο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας), ½ ποτήρι νερό και λίγο αλάτι.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μιαν ώρα. Αν στο μεταξύ χρειαστεί λίγο νερό, μπορείτε να προσθέσετε. Όταν είναι έτοιμοι οι λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε προσεκτικά το πιάτο και στραγγίζουμε το ζουμί τους για να το χτυπήσουμε με 2 αυγά και το χυμό 3 μετρίων λεμονιών, ώστε να γίνει το αυγολέμονο με το όποιο θα τους περιχύσουμε.
Πηγή: Πατριδογευσία ,Μικρές ιστορίες τοπικής μαγειρικής Εφημερίδα Χαραυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου