Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

1 Δεκ 2010

Aιολική ενέργεια με σεβασμό στη βιοποικιλότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν για το δίκτυο Natura 2000, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα

Του Τάσου Σαραντή
Αν και, μέχρι στιγμής, θεωρείται ότι η αιολική ενέργεια δεν απειλεί εν γένει την άγρια πανίδα και χλωρίδα, η άτοπη χωροθέτηση ή ο άστοχος σχεδιασμός αιολικών πάρκων είναι δυνατόν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ευπαθή είδη και ενδιαιτήματα.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ισχύουν για το δίκτυο Natura 2000, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής για τη βιοποικιλότητα και σημαντικό εργαλείο στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναχαίτιση και την αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2020.
Η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο για το 2020 να ανέλθει σε 20% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας και η αιολική ενέργεια είναι μια από τις ανανεώσιμες πηγές που προορίζεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Το πανευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, το οποίο αποτελείται από περίπου 26.000 τόπους στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συστάθηκε με βάση την οδηγία του 1992 για τα ενδιαιτήματα και καλύπτει σχεδόν το 18% του χερσαίου εδάφους της.
Ο στόχος του δικτύου είναι η διατήρηση και αειφόρος χρήση των περιοχών με υψηλής αξίας βιοποικιλότητα και η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της Ευρώπης.

Natura 2000Σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζεται ότι «το κλειδί είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός».
Σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές υπογραμμίζεται η σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού και η ανάγκη για ποιοτικώς επαρκή αξιολόγηση των νέων αναπτυξιακών έργων. Στις κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνονται παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και υποδεικνύονται τρόποι ανάπτυξης έργων αιολικής ενέργειας με τους οποίους είναι δυνατόν να αποφευχθεί η καταστροφή της φύσης σε ευαίσθητες περιοχές. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των αναπτυξιακών έργων αιολικών πάρκων σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στη φύση και την άγρια πανίδα και χλωρίδα από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καθοδήγηση«Με αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές παρέχεται στα κράτη μέλη και τη βιομηχανία σαφήνεια για την ανάληψη δραστηριοτήτων ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας που να συνάδουν με τις απαιτήσεις του δικτύου Natura 2000. Δεν πρόκειται για αλλαγή της νομοθεσίας ή της πολιτικής, αλλά απλώς για καθοδήγηση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τηρώντας παράλληλα τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας», ανέφερε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Τζάνεζ Ποτόνικ.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός των αναπτυξιακών έργων αιολικών πάρκων σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στη φύση
Απειλη ο αιολικός σταθμός στα Αστερούσια Ορη της ΚρήτηςΑλλη μία θανατηφόρα πρόσκρουση όρνιου σε ανεμογεννήτρια στα Αστερούσια Ορη καταγράφηκε στις 17 Οκτωβρίου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στην ίδια ανεμογεννήτρια έχουν προσκρούσει άλλα τρία όρνια από το Σεπτέμβριο 2009 μέχρι και σήμερα.
Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι το περιστατικό ήταν αναμενόμενο καθώς το αιολικό πάρκο είναι εγκατεστημένο σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 εντός της οποίας αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός του όρνιου.
Σημειώνεται ότι οι πληθυσμοί του όρνιου (κοινό είδος γύπα που προστατεύεται από το Παράρτημα I της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά) στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει (λιγότερα από 30 ζευγάρια) και μόνο στην Κρήτη διατηρούνται ακόμα υγιείς αποικίες (περίπου 150 ζευγάρια). Φαίνεται, όμως, ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για το όρνιο απειλεί το είδος στο τελευταίο καταφύγιό του στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους στη συγκεκριμένη περιοχή και ζητήσει την εξαίρεση των Ζώνων Ειδικής Προστασίας της Ελλάδας από την χωροθέτηση αιολικών πάρκων. «Δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές σε αυτόν τον αποδεκατισμό του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με τις ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους που καταλήγουν τελικά επιβλαβείς για το φυσικό περιβάλλον. Απαιτούμε άμεσα από την πολιτεία να λάβει μέτρα για τη συγκεκριμένη περίπτωση που εξελίσσεται σε βασική απειλή για τη βιοποικιλότητα της Κρήτης», τονίζει ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: