Στην Ικαρία δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. Από αγριόχορτα που φυτρώνουν στο θαλασσόβρεχτο βράχο μέχρι οπωροκηπευτικά που καλλιεργεί κάθε Ικαριώτης που σέβεται τον εαυτό του, όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη, τη γέμιση για τις γνωστές, νοστιμότατες καριώτικες πίτες.
Από αυτήν τη λογική δεν θα μπορούσε φυσικά να ξεφύγει ο καρπός της ελιάς. Την ακόλουθη συνταγή της <<Λαδόπιτας>> την αλιεύσαμε από περσινή εργασία μαθητών του γυμνασίου Ευδήλου στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας, που αφορούσε στις παραδοσιακές ικαριώτικες συνταγές. Ελάχιστα τα υλικά που απαιτούνται και υπάρχουν εύκολα σε κάθε σπίτι.
Για την γέμιση, λοιπόν, απαιτούνται 50 ελιές μαύρες, τυρί (όχι φέτα), 1 αυγό. Και για τη ζύμη χρειάζονται 1 κιλό αλεύρι, λίγο προζύμι ή ξερή μαγιά (1 φακελάκι), 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, 1 πρέζα αλάτι.
Ανακατεύουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το αλάτι και το χλιαρό νερό. Τα ζυμώνουμε καλά και κάνουμε μια μαλακή ζύμη, την οποία αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα περίπου. Κατόπιν, χωρίζουμε το ζυμάρι (που έχει φουσκώσει) σε μικρά κομμάτια και ανοίγουμε φύλλα.
Βάζουμε 3 ελιές περίπου σε κάθε φύλλο και τυρί (όσο θέλουμε), το τυλίγουμε ρολό, το αλείφουμε με αυγό και το βάζουμε στο φούρνο. Τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 20 λεπτά.
Πηγή: Πατριδογευσία ,Μικρές ιστορίες τοπικής μαγειρικής Εφημερίδα Χαραυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου