Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

14 Νοε 2010

Η παρέα των τρομοκρατών σχεδίαζε στην Ικαρία

Ικαριώτικοι τηλεφωνικοί αριθμοί εντοπίστηκαν στις τηλεκάρτες των Παναγιώτη Αργυρού και Γεράσιμου Τσάκαλου

Σε Ισπανία και Ιταλία αναζητεί η Αντιτρομοκρατική τον Χρήστο Τσάκαλο, ενώ όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές γύρω από τη δράση του δείχνουν ότι κατείχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Μάλιστα, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο τον είχαν εντοπίσει μαζί με τον Λάμπρο Φούντα να περνούν τις διακοπές τους σε νησί του Αιγαίου.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής γνωρίστηκαν για πρώτη φορά με τον 31χρονο καταζητούμενο Χρήστο Τσάκαλο το καλοκαίρι του 2009 στην Ικαρία. Τότε, αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας είχαν επισκεφτεί το νησί προκειμένου να βάλουν σε εφαρμογή την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Βερμούδα».


Ολα είχαν σχεδιαστεί τρεις μήνες νωρίτερα στα γραφεία του 12ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών υπό άκρα μυστικότητα. Φορώντας σορτσάκια, κοντομάνικες μπλούζες και σανδάλια οι αστυνομικοί ανακατεύτηκαν με τους τουρίστες και προσπάθησαν να περάσουν απαρατήρητοι. Παρέμειναν στο νησί αρκετές ημέρες, παρακολούθησαν πολλές ομάδες αντιεξουσιαστών και τελικά ήρθαν face to face με άτομα τα οποία λίγους μήνες αργότερα θα πρωταγωνιστούσαν στο «αντάρτικο πόλης».

Σε κάποιες από τις παρακολουθήσεις είδαν τον Χρήστο Τσάκαλο να κάθεται στην ίδια παρέα με έναν καθηγητή βιολογίας. Ζήτησαν πληροφορίες για τον επιστήμονα και από τα κεντρικά της υπηρεσίας τούς μεταβίβασαν ότι πρόκειται για τον Λάμπρο Φούντα. Ο Φούντας είχε συλληφθεί στα επεισόδια του Πολυτεχνείου το 1995 κι από εκείνη την ημέρα και μετά δεν είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές. Δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, αφού θεώρησαν ότι δεν είχαν πιάσει... λαβράκι. Λίγους μήνες αργότερα διααψεύστηκαν. Στις 10 Μαρτίου του 2010 ο Λάμπρος Φούντας έπεσε νεκρός ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στη Δάφνη. Ο 35χρονος ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής όμως ήρθαν αντιμέτωποι και με άλλους «παραθεριστές της Ικαρίας». Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009 η Αστυνομία εισέβαλε σε μια μονοκατοικία της οδού 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι, που, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν η γιάφκα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Εκεί βρίσκονταν τρία άτομα, τα οποία και συνέλαβαν. Οι δύο από αυτούς βρίσκονταν στην Ικαρία το ίδιο χρονικό διάστημα που εκτυλισσόταν η επιχείρηση «Βερμούδα».

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ομάδες του αντάρτικου πόλης δεν έχουν αλλάξει συνήθειες. Οπως την εποχή της Μεταπολίτευσης, έτσι και οι νέες οργανώσεις (μετά «17Ν») κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν τη δράση τους.

Η Ικαρία ήρθε και πάλι στο προσκήνιο όταν συνελήφθησαν ο Παναγιώτης Αργυρού και ο Γεράσιμος Τσάκαλος στο Παγκράτι. Τα δύο φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εκτός από τις εκρηκτικές βόμβες, είχαν πάνω τους και δύο τηλεκάρτες. Οι τηλεκάρτες πέρασαν από έλεγχο και ανιχνεύτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», τηλεφωνήματα σε συγκεκριμένους αριθμούς της Ικαρίας, τα οποία ήδη έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής.

Απέδρασε σε Ιταλία ή Ισπανία

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της γιάφκας του Χαλανδρίου, το όνομα του 31χρονου Χρήστου Τσάκαλου φιγουράριζε σε κίτρινα αυτοκόλλητα χαρτάκια στα περισσότερα γραφεία των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Πού ήταν όμως; Οσο κι αν οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τον βρουν, τα ίχνη του είχαν χαθεί. Στο σπίτι του στην Κηφισιά είχε να εμφανιστεί από την ημέρα που η Αστυνομία εντόπισε τη γιάφκα. Στα γνωστά στέκια δεν είχε δώσει σημεία ζωής, ενώ από τα Εξάρχεια είχε εξαφανιστεί.

Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής γύρισαν ολόκληρη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τις βόρειες περιοχές της χώρας, ακολουθώντας όλες τις πληροφορίες που έφταναν στα χέρια τους. Ο 31χρονος όμως δεν εντοπίστηκε πουθενά. Πριν από περίπου έξι μήνες η πληροφορία που έφτασε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής δεν επιδεχόταν αμφισβήτηση. Ο 31χρονος γιος του γνωστού ποιητή και πεζογράφου Γεράσιμου Τσάκαλου είχε διαφύγει στο εξωτερικό.

Η Ισπανία και η Ιταλία, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, ήταν οι χώρες προορισμού του Χρήστου Τσάκαλου. Κι αυτό γιατί εκεί υπάρχουν αντιεξουσιαστές που έχουν σχέσεις με τις ελληνικές ομάδες της ένοπλης πάλης. Οπως όλα δείχνουν, ο 31χρονος καταζητούμενος δραπέτευσε εκεί προκειμένου να προστατευτεί από τα... αδιάκριτα μάτια και κυρίως τις χειροπέδες των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τα σήματα της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο ευρωπαϊκών χωρών έφυγαν ταυτόχρονα. Οι σύνδεσμοι συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε Ισπανία και Ιταλία έχουν ξεκινήσει τις έρευνες προκειμένου να βρουν τον Ελληνα καταζητούμενο.
http://www.madata.gr/epikairotita/social/82017.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: