Η Ικαρία θεωρείται ότι είναι μια από τις τέσσερις περιοχές του πλανήτη όπου οι κάτοικοί της ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτή η μακροβιότητα μπορεί να χαρακτηρίζει τους Ικαριώτες, αλλά σίγουρα όχι τα εργαζόμενα σκυλιά του νησιού.
Τα σκυλιά χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία, αντί για φράκτες, για να περιορίζουν τα πρόβατα σε συγκεκριμένα σημεία. Αναγκασμένα να ζουν δεμένα σε ένα μέτρο αλυσίδα, έχοντας σα σπίτι παλιά σκουριασμένα βαρέλια, αυτά τα σκυλιά ζουν σε ερημωμένους δρόμους βλέποντας πολύ σπάνια κάποιον άνθρωπο. Τα βαρέλια δεν προσφέρουν καμία προστασία από τα στοιχεία της φύσης, αφού το καλοκαίρι μετατρέπονται σε κανονικούς φούρνους ενώ το χειμώνα σε ψυγεία. Έχουν μονίμως βρώμικο νερό στη διάθεσή τους και ακατάλληλη τροφή, συνήθως ξερό ψωμί και μπαγιάτικα κόκαλα. Είναι όλα πολύ νεαρά ζώα, τα οποία λαχταρούν την ανθρώπινη παρουσία. Άλλωστε οι φήμες λένε ότι κανένα δεν επιβιώνει πέραν του ενός έτους. Οι τουρίστες που κάνουν πεζοπορίες σε ερημικές περιοχές του νησιού έχουν περιγράψει την τρελή χαρά που κάνουν αυτά τα σκυλιά μόλις ακούνε μια γλυκιά κουβέντα και δέχονται ένα χάδι και πώς σπαράζουν όταν οι πεζοπόροι συνεχίζουν την πορεία τους ακούγοντας τα σκυλιά να γαβγίζουν, να κλαίνε και να τραβάνε τις αλυσίδες τους σαν να λένε, «Σε παρακαλώ γύρνα πίσω. Χρειάζομαι αγάπη και προσοχή.»
Σε συνέχεια των δημοσιεύσεων του τύπου τον Ιούνιο του 2007, όπου παρουσιάστηκε η δραματική κατάσταση αυτών των σκυλιών, διοργανώθηκε μια συνάντηση στο Δημαρχείο των Ραχών, στην Ικαρία κατά την οποία ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
• Τα σκυλιά πρέπει να έχουν ξύλινο σπίτι με επάρκεια χώρου
• Τα σκυλιά πρέπει να περιποιούνται και να έχουν καθαρό νερό και κατάλληλη για αυτά τροφή
• Η περιοχή γύρω τους πρέπει να είναι καθαρή από περιττώματα
• Τα σκυλιά πρέπει να είναι καταγεγραμμένα
• Τα σκυλιά πρέπει να είναι εμβολιασμένα και να παρακολουθούνται από κτηνίατρο
Αν και αρκετά από τα βαρέλια έχουν αντικατασταθεί, τα «σπίτια» είναι ακατάλληλα, τα σκυλιά τρέφονται με ανθυγιεινές τροφές και όχι καθημερινά, το δοχείο για το νερό είναι είτε άδειο είτε περιέχει βρώμικο νερό και τα σκυλιά δεν έχουν την παραμικρή ανθρώπινη επαφή.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:
http://www.flickr.com/photos/joy23/2620113325/
http://www.nikaria.gr/story26-692.html
http://www.pets.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=636&Itemid=74
Γιατί η Ικαρία;
Δεν είναι μόνο στην Ικαρία όπου τα σκυλιά κρατούνται υπό αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες. Η Λέσβος (περιοχή μεταξύ Ερεσσού και Σίγρι), η Σκύρος και η Κρήτη είναι διάσημες για αυτού του είδους την κακομεταχείριση. Η Ικαρία έχει επιλεχθεί διότι πρόκειται για ένα μικρό νησί (255 τ.χ.) με πληθυσμό 8286 κατοίκων (2001 απογραφή) με τρεις δήμους. Το GAWF σχεδιάζει να οργανώσει μια εκστρατεία, που θα περιλαμβάνει ενημέρωση του κοινού σε φιλοζωικά θέματα, σχολικές επισκέψεις, πίεση προς τις τοπικές αρχές και κτηνιατρικές επισκέψεις για να στειρώσει και να φροντίσει κτηνιατρικά τους σκύλους και τις γάτες. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα θα διαρκέσει 5 χρόνια και αν αποδειχθεί επιτυχημένο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πρότυπο και σε άλλα νησιά.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις
Είναι πιο αποτελεσματικό αν στείλεις fax ή επιστολές αντί για emails. Όλα τα fax και οι επιστολές λαμβάνουν έναν αριθμό πρωτοκόλλου με την είσοδό τους στην υπηρεσία και τον οποίο μπορείτε να έχετε αν τους τηλεφωνήσετε την επόμενη ημέρα. Έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της επιστολής σας. Τα emails σβήνονται πολύ εύκολα και οι αρχές μπορούν να αρνηθούν ότι τα έχουν λάβει.
Γράψτε στους:
Κύριο Σπύρο Τέσκο FAX 00 30 22750 22215
Δήμαρχο Αγ.Κηρύκου Email dak3@otenet.gr
Αγ. Κήρυκος,
83300 Ικαρία
Κύριο Στυλιανό Σταμούλο, Fax 00 30 22750 32978
Δήμαρχο Εύδηλου Email eudilos@otenet.gr
Εύδηλος
83302 Ικαρία
Κύριο Φανούριο Καρούτσο FAX 00 30 22750 41217
Δήμαρχο Ραχών Email k9_@otenet.gr
Ράχες
83301 Ικαρία
Κύριο Μανώλη Κάρλα FAX 00 30 22730 25444
Νομαρχία Σάμου Email nomarxis@samos.gr Δερβενίκιο
83100 Σάμος
Κύριο Δημήτριο Παπαγεωργίου FAX 0030 22730 80408
Κτηνιατρικό Τμήμα Νομαρχίας Email ktiniatriki@samos.gr
Δερβενίκιο
83100 Σάμος
Η αλληλογραφία σας
Σας παρακαλώ να είστε ευγενικοί
Αν και οι συνθήκες οι οποίες κρατούνται αυτά τα σκυλιά φέρνουν δάκρυα στα μάτια, προσπαθήστε στα γράμματά σας να μην δείξετε συναισθηματισμό. Οι βοσκοί και οι κτηνοτρόφοι έχουν διαφορετική αντίληψη από εμάς θεωρώντας τα ζώα «εργαλεία» παρά ως συναισθανόμενα όντα
Μην υπερβείτε τη σελίδα
Αναφέρετε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τον κανόνα των πέντε ελευθεριών
1.Ελευθερία από πείνα και δίψα
2.Ελευθερία από την ταλαιπωρία
3.Ελευθερία από τον πόνο, τραυματισμό ή αρρώστεια
4.Ελευθερία να εκφράσει φυσιολογική συμπεριφορά
5.Ελευθερία από φόβο και την αίσθηση κινδύνου
Δήλωσε ότι το να διατηρεί κανείς ζώα υπό αυτές τις συνθήκες είναι παράνομο (Νόμος 3170/2003 και 1197/81)
Πρότεινε μια λύση (μια δημοτική απόφαση που να απαγορεύει να χρησιμοποιούνται τα σκυλιά κατά αυτόν τον τρόπο, ηλεκτρικοί φράκτες και προγράμματα ενημέρωσης κοινού στο νησί)
Ζήτησε απάντηση
Συμπερίλαβε όλα τα ονόματα στην επιστολή σου
Θα σας παρακαλούσαμε να στείλετε ένα αντίγραφο στα γραφεία του GAWF, Ζαλόγγου 13-15 Αθήνα 10678 και αν έχετε email να μας το στείλετε επίσης μαζί με τον αριθμό πρωτοκόλλου. Επιπλέον θα χρειαστούμε όλες τις απαντήσεις από τις αρχές που θα λάβετε. Αν δεν έχετε λάβει απάντηση μετά από 3 μήνες, πληροφορήστε τα γραφεία του GAWF στην Αθήνα.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας βοηθάτε να σταματήσουμε αυτήν την σκληρή και απάνθρωπη τακτική.
Αν επιθυμείτε να υποστηρίξετε οικονομικά τη δράση μας για τα σκυλιά της Ικαρίας μπορείτε να καταθέσετε το ποσό που επιθυμείτε στο λογαριασμό μας:
ΕFG Eurobank Εργασίας -Αριθμός Λογαριασμού: 0026-0234-45-0100424603
Και στη συνέχεια συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα και στείλτε το στο gawfgr@otenet.gr :
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ-EMAIL
ΠΟΣΟ ΔΩΡΕΑΣ
Evgenia Mataragka
Campaigns Coordinator
Φαληρέως 43-Ν.Φάληρο 18547
Falireos 43-N. Faliro 18547
+30-210-3840010
+30-6937673191
More than 50 years of action for animals in Greece