Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

24 Νοε 2010

Έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον Άγιο Κήρυκο


Ο Δήμος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
και το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο            

Σας ενημερώνουν για την έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων


Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Λαογραφικού Μουσείου Αγίου Κηρυκου,  θα εφαρμοστούν για πρώτη χρόνια, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, και απευθύνονται στα σχολεία όλης της Ικαρίας. Σκοπός τους είναι, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (γλωσσικά –και όχι μόνο- παιχνίδια,  χειροτεχνικές κατασκευές, εικαστικές προσεγγίσεις, κείμενα, οπτικό-ακουστικό υλικό, κ.α.), να δώσουν στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να κατανοήσουν και να αγαπήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις λαϊκές παραδόσεις του νησιού μας, έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στην πλούσια συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου, το  οποίο  είναι αποτέλεσμα της άοκνης και  μακροχρόνιας εργασίας του εκπαιδευτικού κ. Θεμιστοκλή Κατσαρού
Επίσης στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, όσον αφορά τη διαφύλαξη και την προβολή της ιστορικής μας μνήμης.
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν, και
πραγματοποιούνται στον χώρο του μουσείου, κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα που αναγράφονται.
Την εκπόνηση και την επιστημονική έρευνα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και την επιμέλεια των κειμένων και του εποπτικού υλικού έκανε η ιστορικός τέχνης και φιλόλογος, Άννα  Καλαλη.

Τηλέφωνα: 2275350401- 2275022215-2275022993
ΔΗΜΟΤΙΚΟ

1. Τάξεις α, β, γ
α. Τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος  «Φορεσιά μου πλουμισμένη και χιλιοτραγουδισμενη !».
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τον αργαλειό και την διαδικασία της ύφανσης, σε όλα τα στάδια της.
Διάρκεια 60 λεπτά.
β. Για τις ίδιες τάξεις, υπάρχει η δυνατότητα κι αλλού εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Νερό και χώμα και φωτιά, είναι τα φτιαστικα μου!».
Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η παρουσίαση της τέχνης της αγγειοπλαστικής, και ειδικότερα τα κεραμικά χρηστικά αντικείμενα στην Ικαρία των νεότερων χρονών.
Διάρκεια  60 λεπτά.

2. Τάξεις δ, ε, στ
Τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος «Κεντιδια και σκαλίσματα, χαγιάτια και πλουμίδια!».
Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με τον υλικό, λαϊκό, καριωτικο βίο του προσφάτου παρελθόντος, μέσω της παρατήρησης, της σύγκρισης του «τότε» και του «σήμερα», καθώς και των δημιουργικών δράσεων, σε  διάφορες, επιμέρους συλλογές του μουσείου.      
 Διάρκεια  60 λεπτά.

Τα παιδιά όλων των τάξεων πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα μπλοκ ζωγραφικής, χρώματα, κόλλα και ψαλιδάκι.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τάξεις Α, Β, Γ

Τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος «Το σχολείο πάει μουσείο!»
Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η ανακάλυψη της παραδοσιακής ζωής στην Ικαρία, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου (υφαντική, κεραμική, λαϊκή αρχιτεκτονική, ήθη και έθιμα, κ.α), καθώς επίσης και της στενής, άμεσης σχέσης της αλλοτινής αυτής ζωής με το φυσικό περιβάλλον.
 Διάρκεια  70 λεπτά
(Τα παιδιά πρέπει να έχουν χρώματα, μπλοκ ζωγραφικής, ψαλιδάκι και κόλλα).

ΛΥΚΕΙΟ

Τάξεις Α, Β, Γ

Τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος «Όψεις της ζωής στην Ικαρία, στην προ-βιομηχανική κοινωνία».
Στόχος του προγράμματος είναι να «φωτίσει» το παρελθόν  έτσι, ώστε τα παιδιά να διερευνήσουν τη σχέση του με το δικό μας παρόν και να αντιληφθούν τις αλλαγές όχι μόνο ως προς τον τρόπο ζωής της δικής μας εποχής αλλά και  ως προς την απόσταση που υπάρχει στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά του συγχρόνου ανθρώπου, κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Διάρκεια  80 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια: