Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

30 Νοε 2010

Ασφυξία στα νησιά

Ευπαθή προϊόντα έχουν «μπλοκαριστεί» τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες στη Σύρο. Μικρή εκτόνωση της κατάστασης στην Κρήτη μετά την αναχώρηση τριών πλοίων 

«Πέλαγος» από προβλήματα έχει αρχίσει να δημιουργείται στα νησιά από την 7ήμερη διακοπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

Σε νησιά των Δωδεκανήσων έχουν «μπλοκαριστεί» αλιεύματα που προορίζονται για την αγορά της Αθήνας, αλλά και από τη Σύρο δεν προωθούνται οπωροκηπευτικά, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί, χθες, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Ερμούπολη.
Προβλήματα από την απεργία της ΠΝΟ αντιμετώπισαν και πολλοί νησιώτες που έχουν εγκλωβιστεί στην Αθήνα και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους
Ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας, καταγγέλλει ακόμα ότι «εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να γίνουν ούτε κηδείες. Από τη Σαντορίνη δεν μπορεί να μεταφερθεί σε νεκροτομείο για νεκροψία ένας άνθρωπος που έχασε αυτές τις μέρες τη ζωή του, ενώ άλλοι δεν μπορούν να μεταφέρουν από την Αθήνα στη Σύρο τον δικό τους άνθρωπο για να τον θάψουν».
Πάντως, στην Κρήτη υπήρξε μια μικρή εκτόνωση του προβλήματος στη διακίνηση οπωροκηπευτικών μετά την αναχώρηση τριών πλοίων, με συνολικά 329 φορτηγά αυτοκίνητα, που έφτασαν, χθες τα ξημερώματα, στον Πειραιά και ξεφόρτωσαν κάτω από κλοιό δυνάμεων του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.
Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης
Συγκεκριμένα, από το Ηράκλειο αναχώρησαν, προχτές το βράδυ, με διαφορά μισής ώρας, το «Κρήτη 1» στις 9.30 το βράδυ, με 11 επιβάτες, 126 φορτηγά και 14 ΙΧ και το «Φαιστός Παλλάς» με 96 επιβάτες, 101 φορτηγά και 15 ΙΧ. Ακολούθησε η αναχώρηση από τα Χανιά του «Λατώ», στις 11.40 το βράδυ, με 39 επιβάτες, 102 φορτηγά και 19 ΙΧ.
Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες τα προβλήματα καθημερινά οξύνονται. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ευπαθή προϊόντα, κυρίως τα αλιεύματα από την αλιεία και τα ιχθυοτροφεία, που έπρεπε να έχουν προωθηθεί προς την αγορά της Αθήνας», λέει στο «Εθνος» ο νομάρχης Δωδεκανήσων και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο κ. Μαχαιρίδης εξηγεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Ρόδο, Κάλυμνο, Λέρο και Κάρπαθο, ενώ σε μικρότερα νησιά οι ανάγκες καλύπτονται από τα ενδονησιωτικά δρομολόγια.
«Εδώ ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας. Από 24ωρη σε 48ωρη απεργία φτάσαμε να μην έχουμε πλοία εδώ και 7 ημέρες. Εχει ξεσηκωθεί ο κόσμος. Σήμερα (χθες) παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο», λέει ο κ. Μπάιλας.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι προβλήματα υπάρχουν ακόμα για νησιώτες που έχουν εγκλωβιστεί στην Αθήνα και δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους, ενώ έχουν αρχίσει να υπάρχουν και οι πρώτες ελλείψεις σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το βρεφικό γάλα.
Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ
Αποφασίζουν σήμερα για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Κρίσιμη μέρα αποφάσεων είναι η σημερινή, με «φόντο» τα μεγάλα προβλήματα στα νησιά από τη διακοπή για 7 ημέρες των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
Το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), για να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ από πλευράς κυβέρνησης εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση «ως ύστατο μέσο και αφού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης», όπως έλεγαν, χαρακτηριστικά, κυβερνητικές πηγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ του Σαββάτου, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, κάλεσε, με δήλωσή του, «άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο, για να υπογράψουν κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί από αυτήν».
Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει καμία κίνηση από πλευράς της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) για διάλογο με την ΠΝΟ, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για το 2010.
Αντίθετα φαίνεται να έγιναν κάποιες συζητήσεις μεταξύ συνδικαλιστών και εταιρειών, όπως ο Ομιλος Attica, που έχει διαχωρίσει τη θέση του από την ΕΕΝ, αλλά χωρίς να φαίνεται κάποια λύση.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ
smalag@pegasus.gr
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: