Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

13 Νοε 2010

«Για μια νέα πορεία στο “αύριο”»

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
12/11/2010
Μια πρώτη αποτίμηση των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής κάνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, διαπιστώνοντας ότι νικητής του α΄ γύρου ήταν η αποχή. Η οποία, όμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δε λύνει προβλήματα.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για τον τόπο, χωρίς διλήμματα, επιλέγοντας τους καλύτερους, εκείνους που μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών και να χαράξουν μια νέα πορεία προς το «αύριο».



Ξεκινώντας απ’ την αποτίμηση του πρώτου γύρου, πιστεύετε ότι υπήρξαν ζητήματα τα οποία θα σας βοηθούσε εκλογικά αν τα είχατε αναδείξει περισσότερο όλη την προεκλογική περίοδο;

«Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ήταν η πρώτη φορά που οι πολίτες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του αιρετού περιφερειάρχη. Δεν υπήρχε, λοιπόν, παρελθόν στο θεσμό, γι’ αυτό κι εμείς αναδείξαμε τις βασικές προτάσεις που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας, προτάσεις που έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα επίλυσης σημαντικών προβλημάτων των νησιών μας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα εκλεκτά τοπικά μας προϊόντα και τη βοήθεια που πρέπει να παρασχεθεί προς τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, ώστε να γίνουν γνωστά και ελκυστικά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις συγκοινωνίες, για τις οποίες θα διεκδικήσουμε με σθένος την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου, τη μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, αλλά και των εισιτηρίων, ώστε να υπάρξει τουριστική τόνωση στην περιοχή. Τα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα, που έχουν να κάνουν με τα οδικά δίκτυα, τα λιμάνια, έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των νησιών μας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναπτύξαμε επίσης τις θέσεις μας για την αιολική ενέργεια, δηλώνοντας προς τους πολίτες ότι αυτά θα αποτελέσουν τις πρώτες προτεραιότητες της θητείας μας, εφόσον οι πολίτες μάς τιμήσουν με την ψήφο τους την Κυριακή.

Δε λύνει προβλήματα η αποχή

»Πρέπει, όμως, να ομολογήσουμε ότι ο νικητής του α΄ γύρου ήταν η αποχή. Αυτό οφείλει το πολιτικό σύστημα να το λάβει σοβαρά υπόψη του. Δεν πρέπει, όμως, να πιστέψουμε ότι με την αποχή μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Σε κρίσιμες περιόδους όπως η σημερινή, αυτό που χρειάζεται είναι συμμετοχή. Μόνο έτσι θα καθαρίσει το τοπίο. Η άρνηση της συμμετοχής, βολεύει να επιπλέουν τελικά οι μέτριοι. Γι’ αυτό κι εμείς, επειδή δε φοβόμαστε τον κόσμο, λέμε ότι πρέπει αυτή την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες όλοι, χωρίς διλήμματα, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν τους καλύτερους, εκείνους που πιστεύουν ότι αυτοδιοικητικά μπορούν να πάνε τον τόπο μπροστά.»

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αξιολογήσουν οι ψηφοφόροι απ’ τους άλλους χώρους πριν επιλέξουν πώς θα ψηφίσουν στο β΄ γύρο;
«Η γνώμη μου είναι ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να αξιολογήσουν την εμπειρία, το πρόγραμμα, την προοπτική που δίνουν οι δύο συνδυασμοί για την ανάπτυξη των νησιών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Βογιατζής, έχουμε ένα αυτοδιοικητικό παρελθόν, που μπορούν να το συγκρίνουν. Έχουμε, με λίγα λόγια, τα έργα και τις ημέρες μας. Παρ’ ότι θα έπρεπε, δε θα κρίνω περαιτέρω την οκτάχρονη πορεία του κ. Βογιατζή στη Νομαρχία.
Θα αναφέρω μόνο ότι δικά μου έργα είναι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης, που ως διορισμένος περιφερειάρχης σχεδίασα και ως δήμαρχος εκτέλεσα. Το δύσκολο έργο του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Μυτιλήνης, οι βιολογικοί καθαρισμοί στα Λουτρά, τα Πάμφιλα, τη Μόρια, το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου στην Επάνω Σκάλα.
Η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για την πόλη της Μυτιλήνης, έργο που θα δημοπρατηθεί σύντομα και που θα αλλάξει προς το καλύτερο κάποιες περιοχές της πόλης μας. Αυτά είναι λίγα από τα πεπραγμένα μου, τα οποία καλούνται να αξιολογήσουν οι πολίτες την Κυριακή. Και πιστεύω ότι θα τα αξιολογήσουν θετικά.»

Προτεραιότητες

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και τι δεσμεύεστε να κάνετε ως περιφερειακή αρχή;

«Βασική μας προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει ο νέος θεσμός με τη μέγιστη δυνατή δυναμική, μέσα από τις αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος και τα προεδρικά διατάγματα, που πιστεύω ότι σύντομα θα δημοσιευτούν, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών, να κάνουμε το Βόρειο Αιγαίο μια περιοχή ανάπτυξης, ευκαιριών για τους πολίτες και τους επενδυτές. Μια περιοχή της χώρας μας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ζουν και να αισθάνονται ασφαλείς, που θα προστατεύει και θα ενισχύει τις παραγωγικές δυνάμεις της, μέσα από μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται ώστε τα νησιά μας να κερδίσουν όλα όσα τους ανήκουν. Σε αυτό τον αγώνα πιστεύουμε ότι θα έχουμε συμμάχους τις παραγωγικές τάξεις των νησιών μας, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, τις οικολογικές οργανώσεις, τους ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού.»

Καθοριστική ψήφος

Είστε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα; Τι είναι εκείνο που κατά την άποψή σας θα κρίνει τις εκλογές στο Βόρειο Αιγαίο;

«Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν μαζικά την Κυριακή και με ωριμότητα για το “αύριο” των νησιών μας. Θα ψηφίσουν τόσο για τη δική τους τη ζωή, όσο και για το μέλλον των παιδιών τους. Για μια νέα, ελπιδοφόρα πορεία προς το “αύριο”. Πιστεύω ότι η δικαιολογημένη πικρία τους για την οικονομική κατάσταση και όλα αυτά που τους πληγώνουν κι έχουν σχέση με το πολιτικό σύστημα και τη διακυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων, εκδηλώθηκαν την Κυριακή που μας πέρασε. Αυτή την Κυριακή οι πολίτες θα ψηφίσουν για να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα στο Βόρειο Αιγαίο, θα ψηφίσουν ανθρώπους που έχουν έργο και εμπειρία. Και πιστεύω πως με την καθοριστική τους ψήφο θα δώσουν τη δυνατότητα στο συνδυασμό μας να υλοποιήσει το πρόγραμμά του για ένα πραγματικά ισχυρό Βόρειο Αιγαίο.»
http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=80402924-7a4e-45fc-9e44-e3efc54ceed9

Δεν υπάρχουν σχόλια: