Ετικέτες

Ικαρία (240) Ελλάδα (136) Εκλογές 2010 (114) Περιφέρεια Β.Αιγαίου (107) Περιβάλλον (96) Ακτοπλοϊκό (71) Πολιτική (60) Πολιτισμός (55) Τ.Αυτοδιοίκηση (54) Κινητοποίηση (53) Σάμος (50) Ικαριώτες (42) Πλημμύρα 2010 (42) Υγεία (41) Βαρδίκος (37) Ικαριακή Ραδιοφωνία (36) Αρχιπέλαγος (34) Θέσεις (33) Αθλητισμός (31) Καιρός (28) Εκδηλώσεις (26) Σύλλογοι (26) Φύση (23) Κόσμος (22) Δήμος Ικαρίας (21) Ενέργεια (20) Μαγειρική (20) Νομαρχία (17) Διαχείρηση Απορριμάτων (16) Εκπαίδευση (16) Μπάσκετ (15) Φούρνοι Κορσεών (14) Βόρειο Αιγαίο (13) Ιστορικά (12) Οικονομία (12) Αερομεταφορές (11) Δήμος Αγίου Κηρύκου (11) kavopapas.gr (10) Natura 2000 (9) Τουρισμός (8) Europedirect (7) Δήμος Ραχών (7) Ποδόσφαιρο (7) Φεστιβάλ Ικαρίας (7) Οδικό δύκτιο (6) Εξωτερική Πολιτική (4) Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (4) Νησιά (4) Συγκοινωνίες (4) Χοροταξικό (4) Άρτεμις Ταυροπόλος (3) Έπαρχος Ικαρίας (3) Βαρελόσκυλα (3) Ομογένεια (3) ikariamag.gr (2) Άγιος Κήρυκος (2) Ελεύθερη κατασκήνωση (2) Εξπρές Σαμίνα (2) Επαρχείο Ικαρίας (2) ΠΑΜΕ (2) Σκάκι (2) ikarianet.gr (1) Εθελοντισμός (1) Μουσική (1) Σύλλογος Ικαρίων Επιστημονων (1)

26 Νοε 2010

Η άποψη του Βουλευτή Σάμου για τη διεθνή Ικάριο Ακαδημία

Ομιλία στη Βουλή με αναφορά στη Διεθνή Ικάριο Ακαδημία πραγματοποίησε ο βουλευτής του νομού, κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος, με αφορμή την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα.

Αφήνοντας αιχμές για την αντιμετώπιση που έτυχε η Ακαδημία από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Βαρδίκος ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Όσα θα πω δεν θα είναι για το μνημόσυνο ενός oργανισμού που τυπικά καταργούμε σήμερα, γιατί ουσιαστικά έχει καταργηθεί εδώ και έξι χρόνια. Τα δάκρυα των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας κυλούν για άλλους οργανισμούς, όχι για αυτόν. Αυτόν «τον τέλειωσαν» νωρίς, από το 2004. Δεν θα τελέσω σήμερα, όπως είπα, το μνημόσυνο. Θα αφήσω ένα παράθυρο ανοικτό στην ελπίδα και στην προοπτική γι’ αυτό το όραμα».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του νομού, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ακαδημίας. «Με το εδάφιο στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 καταργείται τυπικά η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία που ιδρύθηκε το 2002 και που, όπως είπα, ουσιαστικά από το 2004 είναι κατηργημένη. Ήταν ένα μεγάλο και φιλόδοξο όραμα -εκμεταλλευόμενοι το μύθο του Ικάρου- να καταστήσουμε την Ικαρία κέντρο του παγκόσμιου αεραθλητισμού, με πίστες και υποδομές για όλα τα αεραθλήματα, με αεροδρόμιο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει όλες τις σχετικές δραστηριότητες, με μουσείο πτητικών μέσων και μηχανημάτων, με συνεδριακό κέντρο για τα συνέδρια, τις συνελεύσεις, τα σεμινάρια και τις συναντήσεις του διεθνούς αεραθλητισμού και ανάλογη ξενοδοχειακή υποστήριξη. Πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες είναι οι αεραθλητές, περισσότερες από εκατό οι εθνικές αεραθλητικές ομοσπονδίες, μαζί και η παγκόσμια αεραθλητική ομοσπονδία. Ποιος δεν θα ήθελε να πετάξει στον ουρανό που πέταξαν ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος -όχι με την τύχη του Ικάρου, βέβαια; Οι Τούρκοι διεκδίκησαν και πήραν την πρώτη παγκόσμια οργάνωση των αγώνων που έγινε στην Αττάλεια το 1997. Πρόβαλαν μια ιστορία ενός Τούρκου τρελοεπιστήμονα του 16ου αιώνα που έπεσε και τσακίστηκε με ιδιοκατασκευασμένα φτερά από ένα τζαμί.

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της Ακαδημίας δεν πρόλαβε να συμπληρώσει την τριετία της ζωής της που προέβλεπε το σχετικό ιδρυτικό άρθρο. Προλάβαμε μόνο να κατασκευάσουμε το βωμό του Ικάρου και εκεί τον Ιούνιο του 2001 να ανάψει για πρώτη φορά, όπως στην Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς, η φλόγα του Ικάρου για τους δεύτερους παγκόσμιους αγώνες αεραθλητισμού που τότε έγιναν στη Σεβίλλη. Είπα ότι οι πρώτοι έγιναν στην Αττάλεια της Τουρκίας. Η φλόγα ξανάναψε τώρα το 2009, για να μεταφερθεί από την Ικαρία στο Τορίνο που έγιναν οι τελευταίοι παγκόσμιοι αγώνες. Ήταν ένα γεγονός, είναι ένα γεγονός του ίδιου επιπέδου με τους Ολυμπιακούς και με την Ολυμπιάδα.

Παγκόσμιοι αγώνες οι Ολυμπιακοί, παγκόσμιοι αγώνες και οι αεραθλητικοί. Έχουν αποδεχθεί διεθνώς να ξεκινάει η φλόγα από την Ικαρία και να πηγαίνει όπου γίνονται οι αγώνες, όπως ακριβώς από την Ολυμπία ξεκινάει η φλόγα και πηγαίνει όπου γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες.

Καταργείτε τη Διεθνή Ικάριο Αεραθλητική Ακαδημία. Θα συμφωνήσω ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν την υλοποίηση του σχεδίου. Η φλόγα θα ανάβει έτσι και αλλιώς τώρα, αφού έχει ξεκινήσει και υπάρχει και ο βωμός, έχει γίνει η σχετική κατασκευή λίγο έξω από τον Άγιο Κήρυκο, αλλά θα πρέπει όμως αυτό το όραμα να διατηρηθεί ζωντανό και να επανέλθουμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με την ευχή τότε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι. Τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά και όσο θα είμαι εγώ σε αυτό το Κοινοβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψω.

Ελπίζω ότι θα αποδεχθούμε όλοι μας κάποτε το αυτονόητο, να κάνουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα από λόγια έργα. Ας κρατήσουμε μέχρι τότε –και αυτό μπορεί να το αναλάβει, όπως είπα, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων- την ικάρια φλόγα ζωντανή, γιατί πρέπει να ξανανάψει το 2013, όταν θα γίνουν οι επόμενοι αγώνες –και αυτοί οι αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια- και ίσως τότε οι οικονομικές συνθήκες της χώρας μάς το επιτρέψουν, έτσι ώστε το όραμα, τα όνειρα αυτά να γίνουν πράξη και να προχωρήσουμε στην πραγματική Ικάρια Αεραθλητική Ακαδημία, όχι απλά σε αυτό το μόρφωμα που τώρα καταργούμε, που είναι κατηργημένο, αλλά σε έναν οργανισμό ζωντανό. Το πλάνο αυτό προέβλεπε το 1998 ένα ποσό γύρω στα 10.000.000.000 δραχμές, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ήταν μεγάλη υπόθεση. Ας ελπίσουμε ότι από το 2013 και μετά πιο προετοιμασμένοι, όπως είπα, θα μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά αυτό το σχέδιο, γιατί είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα αυτό στο οποίο αναφερόταν το πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: